HockeyNews
PLUS

Skyttekungen Gynge glödhet – men målvaktsskada stör i AIK inför derbyt

(25818) Richard Gynge AIK
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 26 december 2022

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. AIK är på gång inför derbyna mot Djurgården. Mot Tingsryd kom säsongens andra bortavinst och den förväntade skyttekungen Richard Gynge avgjorde med ett hattrick. Men förstamålvakten Niklas Lundström är ur spel.

Inte sedan bortapremiären mot Modo hade AIK vunnit utanför Stockholm. Men i den sista matchen före jul blev det en tvåpoängare efter det att AIK vänt ett 4–2-underläge i den tredje perioden till 5–4-seger på straffar.

– Det var skönt framför allt för spelarna. Det är klart att man själv vet om att man inte har vunnit borta sedan premiären. Det har varit en del som man har försökt analysera, bortaspel hemmaspel, både i utförandet men också prestationsmässigt mer på ledarsidan, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm till Hockeynews.se.

Genom segern i Småland har AIK, Hockeyallsvenskans sämsta bortagäng, tagit sex poäng av 42 på 14 bortamatcher.

Malm fortsätter:

– För spelarna, man har försökt spela på som vanligt, sedan har det säkert suttit lite i bakhuvudet, gissar jag, på en del som har läst om det i media och på så sätt unnar jag verkligen alla spelarna att få sätta sig i bussen med en vinst och åka hem. Det var ett tag sedan.

Stjärnvärvningen Richard Gynge var den som satte både 4–3 och 4–4 (med fyra sekunder kvar till full tid) och segermålet på straffar. Genom de tre målen är han uppe i tolv totalt och har klättrat till en åttonde plats i den allsvenska skytteligan.

– Om man ska summera det så har det så klart varit ett tryck på honom utifrån som det blir på dessa, och som det ska bli på dessa profilvärvningar, eller vad man ska kalla dem. Det är klart att en kille som Gynge har levt med pressen hela sitt liv så det är inget nytt.

LÄS MERDjurgården får tillbaka nyckelpjäser inför derbyt – lånet nära kontrakt

35-årige Richard Gynge sköt 23 mål för Växjö i SHL förra säsongen och var ligans bästa målskytt i powerplay (14).

– Det är en omställningsperiod innan man kommer in i den allsvenska hockeyn och det är som du säger att han framför allt på slutet har varit grym. Jag tror han har gjort åtta mål de senaste tio matcherna och det är klart att det hjälper oss att vinna matcher och ta poäng.

Gynge är poängmässigt bäst i Hockeyallsvenskan de senaste tio matcherna med åtta mål och fyra assist. Bara Björklövens Scott Pooley har mäktat med lika många mål under den perioden. I AIK är fortfarande Oscar Nord målbäst med 13 mål.

Skön form att ha med sig för AIK-stjärnan Richard Gynge och laget till derbyna mot Djurgården den 27 och 29 december i Avicii Arena.

– Om man går erfarenhetsmässigt, jag är uppväxt med ett annat derby (Rögle-Malmö) och vet lite hur de matcherna har sett ut, men också vårt tidigare derby i november att det blir ett ”krig” där ute från första till sista nedsläpp. Jag tror inte att det har så stor betydelse vad man har gjort innan eller efter, form hit och dit. De matcherna lever sitt egna liv. Nu har man en i ryggen med allt vad det innebär med publik och hela Globenspektaklet och det hoppas jag kan hjälpa på så sätt att det blir lite lättare på många händer och fötter, säger Christoffer Malm.

AIK har målvaktsbekymmer inför dubbelmötet med Djurgården då förstamålvakten Niklas Lundström blev skadad borta mot Tingsryd. AIK har då lånat in den tjeckiske Vallentuna-målvakten Hugo Haas, 21, som har spelat 14 matcher i Hockeyettan under hösten.

– Nicke är inte tillgänglig i dagsläget. Det är dag till dag, säger AIK-coachen Anton Blomqvist till HockeyNews.se.

AIK har haft brist på centrar en tid, men Adam Rockwood tränade på måndagen.

– Det börjar ljusna lite på vår skadefront. Vi tar beslut imorgon om Rockwood. Han tränade idag. (Alfred) Barklund är tillbaka.

Däremot saknas fortsatt Axel Wemmenborn.

– Han spelar inte i mellandagarna, säger Blomqvist.

Fakta/Hockeyallsvenskans fem bästa poänggörare de senaste tio matcherna

1 Richard Gynge, f, AIK 12 poäng (8 mål + 4 assist)

2 Nick Schilkey, f, Björklöven 12 poäng (1 + 11)

3 Olle Liss, f, Djurgården 11 poäng (6 + 5)

4 Marcus Krüger, f, Djurgården 11 poäng (4 + 7)

5 David Bernhardt, b, Modo 11 poäng (3 + 8)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!