HockeyNews
PLUS

16 spelare i HV71 har utgående kontrakt: "Kommer att behöva förstärka"

(25672) HV71 Kent Norberg
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 11 december 2022

FacebookXWhatsApp
HV71 ser ut att få fortsätta slåss i botten i en väldigt jämn tabell.
Sportchefen Kent Norberg ger här en inblick i arbetet med kommande säsongs spelartrupp – som har i nuläget har 16 utgående kontrakt.
– Om vi ska bli bättre kommer vi att behöva förstärka också, säger Norberg till HockeyNews.se.
ANNONS

Som nykomling i SHL har anrika HV71 tillbringat större delen av första halvan av säsongen under kvalstrecket i tabellen. Förlusterna mot Örebro (4–7) och Linköping (3–4 på övertid) hjälper inte läget, förstås. Det ger förstås ett osäkert läge inför nästa säsong. Lagbygget med kommande års spelartrupp sköts parallellt med det löpande arbetet under innevarande säsong och sportchefen Kent Norberg har fullt upp.

– Det rullar på bra tycker jag. Har väl så smått börjat. Vi ska fortsätta ta steg och jag kommer inte att fylla truppen. Även x antal spelare här kommer att vara med och tävla om de platser vi har. Så är det ju, säger Norberg till HockeyNews.se.

ANNONS

HV71 har målvakten Joni Ortio, de fem backarna Emil Andrae, Rasmus Bengtsson (utlånad till Oskarshamn), Joey LaLeggia, Eric Martinsson och Filip Westerlund (som också kan vara på väg bort inom kort) under kontrakt.

På forwardssidan har Herman Hansson, Radan Lenc, Oscar Fisker Mölgaard, Joonas Nättinen, André Petersson och Mattias Tedenby avtal. Övriga 16 spelare har utgående kontrakt till våren.

– Om vi ska bli bättre kommer vi att behöva förstärka också. Det är väldigt jämnt hos oss måste jag säga, vilka man ska behålla och vad man ska göra och såna saker, säger Kent Norberg.

ANNONS

Spännande…?

– Ja, det är det väl på det sättet. Sedan är det ju så att vi kommer att behöva ta in lite nytt också för att vi ska bli bättre. Så är det ju bara.

Tabelläget påverkar i högsta grad hur eventuella nyförvärv utifrån resonerar när de ska välja klubb till kommande säsong. HV71 är indraget i en tät och oviss bottenstrid.

ANNONS

– Ju bättre det går för oss, desto lättare blir det också. När du ligger i botten så tvekar folk, det är det som är problemet. Nu är det så många som ligger i botten så det är väl en fördel för det är lika osäkert vilken klubb man än funderar på, säger Norberg.

Tabellen ger honom rätt. Poängmässigt är det i huvudsak bara topp sex-lagen som inte behöver känna en akut oro över att vara nära kvalstrecket och känna ångest. HV vet allt om hur det känns och var före landslagsuppehållet i november på väg att bli avsågat. Det är sånt som kan få toppspelare att dra öronen åt sig.

– När vi låg där nere är det svårt att få definitiva svar även om de är intresserade. Det går åt rätt håll även på det. Det är ganska viktigt för att inte tappa tid. Därför är varje seger i tabellen även inför nästa år.

ANNONS

HV71 och Kent Norberg har förlängt kontrakten med forwardsduon Herman Hansson och danske junioren Oscar Fisker Mölgård.

– Det var väl väldigt lätt med bägge måste jag säga. Herman har varit en riktigt positiv överraskning. Riktigt bra, säger Norberg.

LÄS MERForwarden förlänger med HV71 – presenterades inför matchen

ANNONS

En annan spelare som överraskat positivt under sin första SHL-säsong är Kalmar-fostrade Måns Lindbäck. Och Norberg är i startgroparna för att förhandla fram ett nytt kontrakt med skyttekungen Fredrik Forsberg.

– Han (Lindbäck) har växt undan för undan. Samma där, som med Forsberg, jag var väl lite så där med fötter och såna saker, men han har klarat sig bra. Sedan Måns och Herman började spela ihop så har de gjort det riktigt riktigt bra.

Lindbäck finns med på din priolista?

ANNONS

– Absolut, han finns också med.

Norberg inflikar snabbt:

– Jag kan säga så här, det är faktiskt ingen som egentligen har spelat ut sig. Man ska komma ihåg också att man har olika krav för man har olika löner och den biten. Jag har i alla fall olika krav och så kanske supportrarna inte har det, men jag måste lägga till det, vad man har i plånboken. Det är många av de som man var osäker på innan säsongen som har gjort det jättebra. Därför är det öppet om x antal platser hos oss. Där krigar alla och det tycker jag är jävligt kul.

ANNONS

Norberg igen:

– Om du hade frågat mig för tre-fyra veckor sedan så hade det inte varit många som man varit nöjd med. Man är väldigt resultatpåverkad. Så är det.

LÄS MERHV71 vill behålla sin skyttekung – då kommer sportchefen med avslöjande

ANNONS

Kent Norberg verkar förhållandevis lugn trots det utsatta läget i tabellen. För HV71 är långt ifrån ensamt i SHL om att ha eller ha haft eller vara på väg mot en kris.

– Alla från Linköping och nedåt är väl i samma båt ungefär. Det är inte nån större kris i Brynäs eller Malmö än nån annanstans. En del har en nedåtgående trend, vi har haft en uppåtgående, då blir det som är i kris, men vi har ungefär samma poäng. Vårt hot är inte undanröjt på något sätt, medger Kent Norberg.

Klyschorna inför säsongsstarten i september lät ungefär som vanligt. Men i höst har de besannats.

ANNONS

– Man sa väl redan innan den här säsongen att det skulle bli den jämnaste. Det har man sagt många gånger, men det var den känslan man hade. HV hade bättre lag ifjol än vad Timrå hade när Timrå gick upp. Timrå var sist ifjol och de har ett klart mycket bättre lag i år. Linköping har också ett klart mycket bättre lag än ifjol. Brynäs ska ju ha det också, med Sklenicka och Friman och allt vad de heter. Det var ändå bottenlagen.

Norberg analyserar några av de andra lagens olika framfart:

– Luleå har tappat lite grann. Frölunda har ungefär samma. Färjestad har tappat lite grann måste man ändå säga, de tappade de la Rose och Rydahl så det var ganska väntat. Sedan måste man imponeras av Växjö, Skellefteå och Timrå som har haft en jävligt bra nivå.

ANNONS

Fakta/HV71 har 16 spelare med utgående kontrakt inför kommande säsong

Målvakt: Jonas Gunnarsson.

Backar: Chad Billins, Daniel Glad, Niklas Hjalmarsson, Victor Sjöholm, Nichlas Torp.

ANNONS

Forwards: Mikkel Bödker, Jonathan Davidsson, Marcus Davidsson, Fredrik Forsberg, Måns Lindbäck, Taylor Matson, Andy Miele, Tyler Vesel, Sam Vigneault, Simon Önerud.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln