HockeyNews
PLUS

Så skapades Djurgårdens superpanel: "Kan inte allt och vet inte allt"

(25501) Engqvist Josefson Boustedt
Bildbyrån

Publicerad: 27 november 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOM. Djurgården har startat en superpanel med bland annat de förra lagkaptenerna Jacob Josefson och Andreas Engqvist och förbundets tidigare generalsekreterare Tommy Boustedt.
– Ju fler kloka huvuden, desto bättre resultat, säger idékläckaren, sportchefen K-G Stoppel till HockeyNews.se.

För andra gången det senaste årtiondet har mesta mästarna Djurgården ramlat ur SHL och ned i Hockeyallsvenskan. Att resan tillbaka inte kommer att bli särskilt lätt har motståndarna i näst högsta ligan redan visat. Djurgården är inne i en svag trend med två raka förluster, mot Västerås och Almtuna, och har halkat ned till tredjeplatsen.

Sportchefen K-G Stoppel, som hoppade in efter det att Joakim Eriksson lämnade sin post i december förra säsongen i SHL, har klurat på hur han ska kunna göra ännu mer nytta – med lite hjälp av en kvintett personer med stark Djurgårdskoppling.

Det har resulterat I en så kallad advisory board, eller rådgivande panel.

– Det var nog ändå jag som kläckte den idén lite utifrån hur det hade varit tidigare. Vi har haft en styrelse som har varit kompetent, framför allt på ekonomi, och då blir det inget riktigt bra forum att diskutera frågor varken långsiktigt eller kortsiktigt för att kunna stämma av när saker inte går bra och så vidare. Och hålla blicken uppe, säger K-G Stoppel.

Djurgårdens sportchef utvecklar:

– Styrelsegrupperingar har en förmåga att det blir väldigt mycket ekonomi. Naturligtvis så lämnar styrelsefolk generellt idrotten och lägger sig inte i det de kan minst om. Jag ville ha ett forum att kunna bolla med. Jag kan inte allt och vet inte allt.

LÄS MERDjurgårdens nya superpanel – leds av förra stjärntränaren

En av medlemmarna i den nya styrelsen är den tidigare Djurgårdsforwarden Peter Wallin, 65, som spelade i NHL med NY Rangers och som även spelade VM med Tre Kronor. Honom tog Stoppel en snabb kontakt med.

– När Peter kom in i styrelsen så sådde jag det här fröet, som han tyckte var jäkligt bra. Sedan har vi tillsammans bollat namn. Det som var viktigt för mig också var att de här personerna och den här gruppen skulle kunna vara offentlig och inte en massa hemliga konstellationer som inte framträder med namn utan det finns ett ansvar i den gruppen också.


Djurgårdens sportchef K-G Stoppel med den senaste värvningen, backen Stefan Elliott. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Tommy Boustedt behöver ingen närmare presentation. Han hade nyligen rollen som generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet och har varit SHL-tränare i både Djurgården och Frölunda. Idag är han NHL-scout för Detroit. Dessutom har Stoppel engagerat de tidigare lagkaptenerna Jacob Josefson och Andreas Engqvist plus Boston-scouten Victor Nybladh.

– Vi möts en gång i månaden och sedan naturligtvis så hörs vi med jämna mellanrum också. Men en gång i månaden där vi följer en agenda.

Vem bollar du mest med mellan mötena?

– Mycket är Peter, men det beror på frågan och då bollar jag med de människorna. Är det en större fråga så kallar vi bara till möte. Men någonstans att ha kontinuerliga möten. Behövs det mer så gör vi det. Vi är nära varandra och når varandra.

Det måste vara värdefullt att få in åsikter och tankar från Josefson och Engqvist som nyligen spelade i Djurgården?

– De har ett bra kontaktnät, men framför allt är deras kompetens här att det inte var så länge sedan de slutade. De har mycket erfarenhet kring och synpunkter och idéer hur man bedriver och utvecklar vår verksamhet. Vad de tycker har varit bra och vad som har funkat mindre bra och vad de har saknat under åren.

Det är ingen quick fix utan mer långsiktiga mål och funderingar.

– Vad är vår vision med hockeyn framöver och är det något vi behöver förändra i vår träningsfilosofi eller i vår organisation. Är det nya tjänster som vi behöver tillsätta över tid. Jag tycker vi har en bra dialog och jag känner en push från dem också.

Är det ett utsatt jobb att vara sportchef i Djurgården?

– Det är det jag menar och i medgång är det varken svårt att vara spelare eller ledare, men i motgång är det svårare. Framför allt när det händer saker varje dag. Det är skönt att kunna bolla idéer då, men också att få långsiktiga idéer. Ju fler kloka huvuden, desto bättre resultat, säger K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)