HockeyNews
PLUS

Svag start för AIK – jobbar på att förbättra viktiga detaljer i spelet

(25463) Christian Sandberg AIK
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 23 november 2022

FacebookXWhatsApp
AIK ligger på tionde plats i Hockeyallsvenskan efter första tredjedelen.
Det finns en rad förbättringsmöjligheter – bland annat en detalj som skulle lyfta spelet.
– Det har pendlat en hel del. Vi har gjort väldigt bra prestationer och samtidigt gjort väldigt dåliga, säger sportchefen Christoffer Malm till HockeyNews.se.

Ett förändrat AIK där huvudcoachen Anton Blomqvist och sportchefen Christoffer Malm lagt grunden för den nya spelartruppen skulle lyfta uppåt i Hockeyallsvenskan från förra säsongens niondeplats.

Men efter de första 17 matcherna i höst har det gått både upp och ner och för närvarande är AIK på den tionde och sista slutspelsplatsen. På onsdagen väntar match mot Mora på Hovet.

– Det är nånting som vi under säsongens gång de första 17 matcherna jobbat med det så mycket vi kan. Dels att hitta en högre lägstanivå och en bättre jämnhet i spelet. Dels korrigerat småsaker för att förbättra oss, säger sportchefen Christoffer Malm.

Som vad?

– Tittar man direkt på nånting och som jag tycker att vi har förbättrat så är det att vi har släppt in för mycket mål i de första matcherna, vilket vi har försökt dra ner på nu. Då ser vi att vi är med i de flesta matcherna.

Har det varit en kombination av brister i försvarsspelet och målvaktsspelet?

– Ja, det skulle jag säga. Jag vill inte hänga ut nån så. Det är väl klart att det är vissa grejer som är individuella utespelares fel och vissa saker som är individuella målvakters fel, men ska man sammanfatta alla de här målen, vi har tittat på dem för att se om det är nåt i spelet vi kan förbättra, så är det ett kollektiv som har släppt in för mycket. Det är som du började meningen med där att det är en synk mellan målvaktsspelet och försvarsspelet.

LÄS MERBra besked för AIK – backen tillbaka och nytt snack med Leksand väntar

Offensivt har AIK varit det näst effektivaste laget och det blir mål på över tolv procent av skotten. I powerplay är AIK femma och i boxplay är man näst bäst.

Men för att få mer flyt i spelet och få tag i pucken krävs förbättring på en punkt. Tekningarna. Där är AIK näst sämst och vinner bara 47 procent av nedsläppen. Det var tydligt i förra matchen mot BIK Karlskoga där ingen av AIK:s frekventa tekare låg på plus.

– Absolut. Vi hade en väldigt bra match för match för en vecka sedan där vi vann mer och mer och fick börja med pucken. Det är en detalj som vi pratar väldigt mycket om och som jag hoppas och tror att alla centrar tar stor stolthet i. Oavsett om man ska jaga ett mål eller försvara en ledning när det är några minuter kvar så vill man ha en center som man vet är duktig på att teka och för deras skull också kan de få ännu mer istid om de är bra på just det momentet.

AIK har ingen spelare bland ligans 25 bästa tekare. Av de som har tagit fler än 100 tekningar är lagkaptenen Christian Sandberg bäst och har vunnit strax över 50 procent.

Finns det en förklaring till att det har varit ett problem för era centrar – eller behöver det tränas mer?

– Ja, absolut. Det är nog såna grejer som man inte tränar på i det dagliga utan det handlar mycket individen och jag vet att vi har en duktig tränare, framför allt Martin Dendis stannar kvar och kör mycket extra och då är det mycket upp till spelarna själv att ta ansvar. Samtidigt vet jag att vi jobbar på de här detaljerna, alltifrån utespelarnas skott och vinklar till backar och boxa ut och söka klubbor. Det är en detalj som förbättrar spelet och statistiskt sett skapar man betydligt fler målchanser genom att vinna tekningar. Det är en viktig del i spelet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!