HockeyNews
PLUS

Filander vill tona ner laddat bottenmöte med HV71: "Ingen stor grej"

(25451) Martin Filander Oskarshamn
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 22 november 2022

FacebookXWhatsApp
I höstas vann Oskarshamn för första gången borta mot HV71 i SHL.
Inför returmötet vill IKO-coachen Martin Filander tona ner förväntningarna på Smålandsderbyt i bottenstriden.
– Det viktiga för oss är att inte göra en för stor grej av det, säger Filander till HockeyNews.se.
ANNONS

2017 vann HV71 sitt femte SM-guld. I decennier har Jönköpingsklubben varit den ledande i Småland och det första lag som lyckades ta sig till landets högsta serie – och etablera sig där.

På 2010-talet har Växjö gjort HV71 sällskap i SHL och sedan 2015 har kronobergarna vunnit tre SM-guld. Oskarshamn är det tredje SHL-laget från Småland och klubben har lyckats ta stora kliv de senaste åren och nådde SM-kvartsfinal för första gången i våras.

ANNONS

Det var samtidigt som jätten HV kvalade sig tillbaka till finrummet efter att ha halkat ner i Hockeyallsvenskan. Styrkeförhållandena mellan Oskarshamn och HV71 har rubbats och i tabellen är HV jumbo. Men Oskarshamn är nästjumbo efter den första tredjedelen av serien och mötet i Be-Ge Hockey Center på tisdagskvällen kan ge en fingervisning om hur fortsättningen av säsongen kommer att se ut för lagen.

– Vi är nöjda med delar i spelet och att vi har gjort en hel del mål. Men vi är mindre nöjda med att vi har släppt in mycket mål. Det är olika delar och vi kan vara bra i två perioder, men så tappar vi och då kan det bli rejält. Det har varit bra att vi har kommit tillbaka i vissa matcher och har kunnat avgöra, men vi behöver se över helheten. Det kan bli så också att det sätter sig på självförtroendet, säger Oskarshamns huvudcoach Martin Filander.

LÄS MERTedenby närmar sig comeback i HV71 – då hoppas han spela igen

ANNONS

Efter en miserabel start poängmässigt kan HV71 ta sig upp på 20 poäng och tangera Oskarshamns skörd. Men då krävs säsongens första trepoängare på bortais för HV. Ett Smålandsderby med extra laddning.

– Jag tror inte att vi ska göra något annat av det än vad det är. Det handlar om tre poäng. Det är på nåt sätt det vi kan påverka. Så vet vi om läget. Det viktiga för oss är att inte göra en för stor grej av det. HV71 är ett bra lag och vi har full respekt för dem. Det var en jäkla tajt match borta där vi lyckades vinna till slut, säger Filander och syftar på 5–4-vinsten på övertid i Husqvarna Garden den 1 oktober.

Oskarshamn har kunnat leva gott på förstakedjans poängproduktion där landslagsduon Patrik Karlkvist och Antti Suomela tillsammans med Ahti Oksanen lett laget i de flesta matcherna under SHL-hösten. Men trots trions 56 poäng (26 mål, 30 assist) på 17 matcher ligger IKO näst sist. Det har varit lite trögare i övriga kedjor även om Jiri Smejkal och hans tjeckiske landslagskamrat Hynek Zohorna börjat komma igång ordentligt.

ANNONS

– Vi har kämpat lite grann med formen på vissa enheter. Vi har bollat runt lite vilket också kanske har gjort att vi ibland inte har fått kemi på vissa lines, säger Filander.

– Vad gäller vår tredjelina eller vad vi ska kalla den så är den också på gång med (Blaine) Byron, (Cameron) Brace och (Myles) Powell. Den växer hela tiden. Det har varit lite omställning och vi har bollat runt och det har varit lite svårt att hitta kemi men det är på gång. I början var det mycket förstalinan som gjorde en hel del poäng, men nu har vi också en fjärdelina som är på gång. Det har varit lite för uppdelat tycker jag, säger Filander.

Backen David Quenneville var på grund av sviktande form petad i 4–1-förlusten mot Luleå och ser ut att missa även mötet med HV71. Det gillar han av naturliga skäl inte alls och missnöjet har sipprat ut.

ANNONS

– Jag är extremt besviken. Vi har runt 30 procent i powerplay, etta i ligan, och nu blir jag bortplockad. Jag ska vara uppriktigt – det är ett slag i ansiktet. Som jag sa, det finns problem i mitt defensiva spel, och jag kan absolut fixa till det. Men vi är etta i ligan i powerplay och ändra på det. Det kanske inte är världens bästa idé. Men jag är inte coach. Jag kommer fortsätta jobba hårt, vara positiv och göra vad jag kan för att hjälpa laget, säger Quenneville till Barometern.

Enligt Martin Filander letar Oskarshamn för tillfället inte efter förstärkningar till spelartruppen.

– Nej, det gäller att ta fram det bästa ur det vi har, säger han till HockeyNews.se.

ANNONS

Fakta/Här är alla nio matcher mellan Oskarshamn och HV71 i SHL
1 okt 2022 HV-IKO 4–5 (öt)
25 mar 2021 IKO-HV 7–0
28 dec 2020 HV-IKO 3–2 (öt)
5 dec 2020 IKO-HV 1–2
3 okt 2020 HV-IKO 6–3
5 mar 2020 HV-IKO 5–3
30 jan 2020 IKO-HV 1–3
2 nov 2019 HV-IKO 7–1
3 okt 2019 IKO-HV 2–3 (öt)

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln