HockeyNews
PLUS

Petersson om HV71-värvningen Hjalmarsson: "Bäst på isen på träningarna"

(25313) André Petersson hattrick Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2022

FacebookXWhatsApp
André Petersson slog till med sitt första hat-trick i Tre Kronor.
Efter 4–1-segern mot Tjeckien kunde den vasse HV71-forwarden också glädja oss att ha blivit lagkamrat med trefaldige Stanley Cup-vinnaren Niklas Hjalmarsson.
– Han var lite seg första veckan skulle jag väl säga, men sedan har han varit bästa spelaren på isen på träningarna, säger Petersson till HockeyNews.se.

I Sam Hallams debut som förbundskapten för Tre Kronor hände massor. Isen i Budvar Arena sprack vid sargen och det tog 50 minuter att laga den.

Sedan slog HV71-forwarden André Petersson till med ett hat-trick.

– Lite medstuds för en gångs skull, så det är kul, säger Petersson till HockeyNews.se efter en sen middag med laget.

Vilket av de tre målen av det skönaste att göra?

– Det vet jag inte, men 1–0 var skönt att göra så att vi tar ledningen i matchen. Det var det som kändes bäst, säger Petersson vars klubblag HV71 har haft oerhört svårt att göra just 1–0 och ta ledningen i SHL-matcherna.

Sam Hallam såg till så att André Petersson fick spela vidare efter sitt 1–0-mål. 40 sekunder senare i andra perioden gjorde Petersson 2–0 på pass från kedjekamraten, Skellefteåcentern Pär Lindholm.

– Ja, hehe. Efter det att jag hängde andra målet, så sa jag att jag gärna stannar ute på isen… Men det fick jag inte! Så jag fick hoppa upp på bänken ändå, säger Petersson och skrattar gott.

I SHL för HV71 har Sveriges bäste målskytt i KHL genom tiderna hittills gjort fem mål på 16 matcher och 52 skott på mål. I Tre Kronor gjorde han mål på mål på mål.

– Det är tillfälligheter. Vid första målet hoppar jag precis in och sedan fick jag vara kvar i och med att jag var fräsch. Vi hittade ett bra spel bakom mål och han hittade mig helt fri framför målvakten så det var bara att peta upp den över axeln, säger Petersson om 1–0 och 2–0.

Han spelade i en kedja med Luleås Isac Brännström och så då erfarne Lindholm.

LÄS MEREk: Sam Hallam visade prov på fingertoppskänsla – snacka om is i magen

– Det kändes bra. Jag tror att jag och Lindholm har spelat ihop nån gång innan. De är skickliga och duktiga spelare, så det var bara att gnugga på. Vi anpassade oss och kom igång ju längre matchen led kändes det som. Positivt.

Hur viktigt är det att ha en vass center bredvid sig?

– Jag tycker att det är A och O för mig själv. Det har jag alltid varit ute efter, att ha en stark center bredvid mig, som är stark med pucken och kan leverera passningar. Det har jag alltid känt är viktigt för mig.

Han menar att han inte har saknat möjligheter i HV71 heller.

– Jag har haft lägen under säsongen också, men det har inte riktigt studsat med som jag velat. Idag kom jag i rätt lägen och fick bra passningar och då blir det lättare att göra mål.

På onsdagen blev det klart och officiellt att Niklas Hjalmarsson gör comeback i HV71 och han har skrivit på för återstoden av säsongen och spelar mot Skellefteå borta den 24 november.

– Han har sett riktigt bra ut. Han var lite seg första veckan skulle jag väl säga, men sedan har han varit bästa spelaren på isen på träningarna. Han har en otrolig karaktär på isen och det bara smäller på bladet när han är ute och på pucken. Så det blir ett lyft för oss så klart, och det ska bli kul att se honom börja spela matcher igen, säger Petersson.

Den skicklige skytten har prickat in 15 mål för Tre Kronor på 32 landskamper. Men han har ännu inte spelat något VM.

– Närmast var väl 2015 kanske, när jag fick lämna som sista gubbe. Jag tror vi spelade en match i Moskva, i Mytisjtji, då var jag siste gubbe ut. Annars har jag inte riktigt varit med på någon resa hela vägen.

LÄS MERFrölundatalangen sänkte ärkerivalen – ny seger för Småkronorna

Är du sugen på att spela ett VM?

– Ja, det är klart att jag är det. Men det ska stämma med. Det underlättar om man tajmar det med den egna säsongen. Nån gång har man åkt ur två månader före första landslagssamlingen och då är det svårt. Men om det är bra tajming så går det av sig självt.

André Petersson utsågs till bäste svensk i Budvar Arena och fick ta emot en tunna öl av det tjeckiska märket Urquell efter slutsignalen.

– Den ska jag dricka upp, haha. Jag tror det är åtta liter eller nånting. Jag får dela med mig till gubbarna i bussen…

Karjalaturneringen

Tjeckien-Sverige 1–4 (0–0, 0–2, 1–2)

Mål, Tje: Filip Chlapik.

Mål, Sve: André Petersson 3, Olle Alsing.

Skott: 17–16 (6–6, 7–4, 4–6)

Utv, Tje: 5x2. Sve: 4x2.

Publik: 6 164 (i Ceske Budejovice).

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!