HockeyNews
PLUS

Noah Östlund, 18, om att leda Djurgårdens kedja av stortalanger

(25061) Noah Östlund Djurgården
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 21 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Noah Östlund, 18, sköt sitt första mål för Djurgårdens A-lag i en tävlingsmatch borta mot Vita Hästen.
Och han stortrivs med att leda ungdomskedjan med Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren.
– Det var en liten omställning att börja spela center igen, men jag tycker att det har gått över förväntan, säger Östlund till HockeyNews.se.

Redan förra säsongen fick Noah Östlund göra SHL-debut i Djurgården. Han var ombytt i elva matcher och fick speltid i nio av dem. Den här säsongen, efter att ha blivit draftad i förstarundan av NHL-klubben Buffalo, får han en mer framskjuten roll i laget.

Östlund inledde som ytterforward i förstakedjan med lagkaptenen Marcus Krüger och forwarden Daniel Brodin. Men sedan några matcher tillbaka använder huvudcoachen Joakim Fagervall talangfulle Östlund som center mellan de jämngamla forwardsen Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren.

Fagervall är väldigt nöjd med trion. Det måste även vara kul för NHL-klubbarna Buffalo, Vancouver respektive Minnesota, som har draftat Djurgårdens 04:or, att se hur de lyckas tillsammans i en så erkänd liga som Hockeyallsvenskan.

– Ungdomskedjan ser bra ut. Väldigt väldigt bra. De skapar väldigt mycket, säger Fagervall.

Mot Vita Hästen smällde Noah Östlund in sitt första A-lagsmål i tävlingssammanhang när han prickade in 1–0 mot Vita Hästen i Himmelstalundshallen i Norrköping.

– Det var riktigt skönt. Jag har väntat ett tag på det så det var skönt att det kom, säger Noah Östlund till HockeyNews.se.

På nio allsvenska matcher har han gjort ett mål och fyra assist och han låter skapligt nöjd med lagets inledning. Djurgården har tagit 20 poäng av 27 möjliga på nio matcher och det är lika många som serieledande Modo har skrapat ihop.

– Det har varit lite upp och ner, både i spelet och i resultat, men det är riktigt skönt att vi får med oss tre poäng. Starten är riktigt viktig i serien så det känns bra, säger Östlund och syftar på de tre poängen efter 3–1-segern i onsdags.

Hur har det varit att byta roll och bli center igen?
– Jag tycker att det har gått bättre och bättre. Det var en liten omställning att börja spela center igen, men jag tycker att det har gått över förväntan. Det är riktigt kul att spela.

LÄS MERDrömmen för Djurgårdens stortalang: "Tydligt mål att gå upp i SHL"

Är det en stor skillnad för dig?
– Det är lite mer ansvar över hela banan. Man får vara med delaktig i egen zon och samtidigt ta för sig offensivt. Lite mer ansvar.

Noah Östlund har vunnit 60 av de tekningar han har tagit. Efter kedjebytet är han ändå kvar i powerplay för Djurgården. I den spelformen är laget näst bäst i Hockeyallsvenskan med elva mål på nio matcher och 31,43 procent i effektivitet.

– Vi jobbar dagligen med powerplay och att ha tålamod i det. Vi vet att vi är jävligt skickliga. Det är bara att få mycket puckar på mål så kommer målen att trilla in. Det är väl tålamod vi pratar väldigt mycket om, säger Östlund.

När Djurgården spelar på bortais sägs det att det är årets match för hemmalagen med tanke på den status Stockholmsklubben har. Noah Östlund tycker att det ligger något i det påståendet.

– Det känner man verkligen. Speciellt i början på matcherna. Alla lag kommer ut stenhårt och det är fest för att Djurgården är på besök. Det triggar oss ännu mer och gör oss påkopplade hela tiden. Det är bara kul.

Hur nöjd är du sett till ditt eget spel?
– Ändå hyfsat nöjd. Jag tycker att jag har blandat och gett lite som laget, men överlag är jag nöjd.

Lagkaptenen och dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger är en fin förebild för främst de yngre spelarna i laget. På onsdagsträningen var han kvar bland de sista och nötte på Hovet. Även John Norman och Cameron Schilling fanns kvar till slutet.

– Det är jädrigt motiverande för en själv att se att han är kvar och då är det självklart att vi yngre är kvar också. Det motiverar en yngre spelare och är jäkligt kul, säger Östlund om Krüger.

Efter att ha blivit vald av Buffalo Sabres håller Noah Östlund noga koll på det som händer i NHL.

– Jag kollar highlights på morgnarna och kollade lite när de mötte Florida förra helgen. Jag kollar lite AHL också. Jag känner några i Rochester som är farmarlaget till Buffalo. Det är kul att följa dem också. Jag tror att de har två av tre vinster i inledningen och vann i natt på övertid. Det går bra, säger Östlund som bland annat var lagkamrat med Filip Cederqvist förra säsongen.

På fredagskvällen väntar ett test för Djurgården då tippade seriesegrarna Björklöven kommer till Hovet.

– Det är ett toppmöte och de är ett skickligt lag så vi måste vara med från start och hålla i spelet om vi ska lyckas ta tre poäng, säger Noah Östlund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!