HockeyNews
PLUS

Så gör Djurgården om i kedjorna – och då gör Schilling comeback

(24913) Joakim Fagervall Krügerkedjan
Mattias Ek/HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 11 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården gör om i kedjorna inför mötet med Västervik.
Välmeriterade backen Cameron Schilling har fått två ispass på Hovet och nu är det bestämt när han gör comeback för Djurgården.
ANNONS

Det blir snabba ryck för NHL- och SHL-meriterade backen Cameron Schilling. Det 34-årige amerikanen har inte spelat match på ett halvår, men redan mot Västervik på onsdagen gör han comeback på Hovet.

– Jag vill ha in honom direkt imorgon i spel. Det är ingen idé att vänta. Han kommer nog sent redan… Nej in i spel, det är inget problem för honom. Han har varit igång, säger Djurgårdens huvudcoach Joakim Fagervall.

ANNONS

Efter den allsvenska premiären hemma mot Västerås har Djurgården plockat in den erfarne backen Johan Alm som debuterade i 4–1-segern borta mot Södertälje och fick direkt spela nästan 21 minuter.

Cameron Schilling kom till Djurgården i början av januari och spelade 22 SHL-matcher (1 mål, 8 assist) plus fyra kvalmatcher mot Timrå (2 mål, 1 assist) innan han återvände till USA.

Nu blir det matchspel efter två ispass med Djurgården.

ANNONS

– Vi har sju backar och han kommer att spela med Johan Alm, fastslår Joakim Fagervall.

Cameron Schilling ska ge trygghet och stabilitet till försvarsspelet.

– Tittar du på vår försvarsspel så är det bra i egen zon. Då är större problem högre upp i banan. Det är det vi måste få till, säger Fagervall.

ANNONS

Han tänker framför allt på de gånger Djurgården tappar pucken och får motståndarna över sig.

– Vi får inte riktigt stopp på dem, men i egen zon har det inte varit något problem. Därifrån har vi inte släppt in mycket mål på grund av försvarsspelet utan det är på ”rush” (kontringar). Jag känner att vi blir bättre och bättre på det. Jag tror vi nånstans söker lite identitet i spelet. Vi har minst erfarenhet av allsvenskt spel i laget och det är väldigt mycket böljande. Tappar du puck så sticker de flesta lag. Det gäller att vara rädd om ”gummit” och det är väl puckansvaret i kombination med försvarsspelet som jag tycker har brustit lite, säger Fagervall.

Vad har varit bra?

– Powerplay. Spelet i egen zon. PP och boxplay har varit väldigt bra. Målvaktsspelet.

Djurgården ändrade en del i kedjorna i den tredje perioden i 5–4-vinsten mot Södertälje i fredags. Ett 2–3-underläge blev till vinst på övertid. Då fick John Norman flytta upp till förstakedjan ihop med Marcus Krüger och Daniel Brodin samtidigt som Noah Östlund flyttades till en kedja med de jämngamla Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren där Östlund blev center.

LÄS MEREuropakollen: Holmström och Hjalmarsson är poängvass duo i Finland

Djurgården kommer att starta 04-kedjan mot Västervik.

– Tanken har funnits länge, men vi har haft lite obalans. Liam kom in sent och kunde inte vara med på försäsongen. Lekkerimäki var borta på junior-VM och var inte heller med. Tanken har varit det här upplägget. De spelarna känner varandra väldigt bra.

Djurgården får också en spetsig toppkedja med betydligt mer erfarna Brodin, Krüger och Norman.

– Det är tre jävligt bra hockeyspelare. Norman är center men har gått lika mycket ytter. Nu är Noah tillbaka på centerpositionen. Det är klart att det blir en tydlig spets på ett annat sätt. Det är en bra kedja.

Djurgården har tagit tolv poäng på sex matcher och är trea i Hockeyallsvenskan efter Modo och Kristianstad. Modo har en poäng mer än KIK och Djurgården.

– Det är ungefär som förväntat. Vi är en poäng ifrån toppen och vi är ganska missnöjda med vårt fem mot fem-spel just för att vi tycker att vi har släppt till lite för mycket i det spelet. Jag tycker vi har vunnit matcher som har stått och vägt, där vi har fått hämta in. Det tycker jag är en styrka i laget, säger Fagervall.

Han betonar:

– Vi vinner en otroligt svår bortamatch mot Kristianstad. Många kanske skrattar när jag säger att den är otroligt svår, men då vet man inte vad man skrattar åt för det kanske är ligans svåraste bortamatch. Den vinner vi med 1–0 och har ett bra tålamod i spelet. Vi gör ett mål och har ett bra försvarsspel.

Överlag låter Fagervall nöjd med inledningen.

– Jag tycker att vi har fått bra med poäng. Vårt powerplay har räddat oss i nån match i början. Mot Västerås exempelvis hade vi ett ruggigt bra powerplay (tre mål i förstaperioden).

Spelschemat har varit en smula ojämnt fördelat inledningsvis. Djurgården hade knappt 18 timmar från det att SSK-matchen på Hovet slutade till det att matchen mot Almtuna började i Uppsala. Och då hade Almtuna haft en spelledigt fredag.

– Vi har mött KIK, SSK och nu Västerås (på lördag). Det är sex matcher mot tre lag på de första åtta matcherna, konstaterar Fagervall.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln