HockeyNews
PLUS

Hellberg: "Jag vill bevisa för mig och andra att det är i NHL jag hör hemma"

(24917) Magnus Hellberg
Bildbyrån

Publicerad: 11 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
Efter fem år i KHL kände Magnus Hellberg att det dags för ett nytt försök i NHL.

För HockeyNews.se berättar 31-åringen om året i Shanghai som blev inkörsporten till Ryssland, att konkurrera med legendarerna Pekka Rinne och Henrik Lundqvist och den nya möjligheten att slå sig in i ligan efter att Ottawa plockat upp honom på waivers för en vecka sedan.

– Jag vill ta chansen och bevisa för mig själv och andra att det är i NHL jag hör hemma. Jag älskar att tävla och har inte kommit hit för att sitta på bänken, säger den OS-meriterade burväktaren.

Efter ett lagmöte i Seattle dök Ron Francis upp i omklädningsrummet och ropade till sig Magnus Hellberg.

Då förstod han att det var dags att flytta.

Den 31-årige burväktaren skrev på för klubben som free agent i somras men sattes upp på waivers förra söndagen och samtidigt hade Ottawa drabbats en en skada på Cam Talbot som är ur spel 5-7 veckor.

– Vanligtvis får man väl ingen heads up men jag vaknade den morgonen och hade ett meddelade från en gammal lagkamrat att det var några som hade ringt och frågat om mig. Men jag visste inte om det skulle bli något och jag trodde inget hade hänt heller för deadline hade precis gått ut. Men när Ron Francis kom och pekade på mig och bad mig att följa med så förstod jag. Det blev en snabb omställning, säger Hellberg.

Dagen efter satt han på flyget till Ottawa och när HockeyNews.se pratar med honom på telefon så är han hemma hos nye lagkamraten Erik Brännström.

– Jag har fixat en lägenhet som jag får nästa vecka och det är inte så kul att bo på hotel så jag hänger hellre här hos Erik och hans tjej. Vi sitter och spelar kort just nu, säger den 197 centimeter långe målvakten.

– Det här ska bli jättekul. När jag åkte över till Nordamerika nu så hade jag som mål att spela i NHL och jag hade en bra camp i Seattle men dom har sina målvakter där så när den här möjligheten dök upp så kändes det väldigt inspirerande direkt. Sen blir det kul att kampera ihop med Anton Forsberg och det verkar vara ett väldigt skönt lag här.

Känner du Forsberg sedan tidigare?
– Man kan tro att vi känner varandra eftersom vi är landsmän och i samma ålder och målvakter. Men vi har aldrig spelat ihop i landslaget och vi har gått om varandra lite. Men vi har många gemensamma kompisar och det verkar vara en jättehärlig kille.

Det är mycket nytt i Ottawa inför säsongen

– Ja, det känns verkligen. Klubben har sajnat flera bra spelare och fått in killar med skills. Och man känner att hela klubben är förväntansfull nu med tanke på hur det gått här föregående år. Det känns riktigt kul att vara en del av det nu och det är en riktigt skön grupp här så det ska bli kul att det drar igång snart.

När Hellberg dök upp i Ottawa återstod två av lagets träningsmatcher inför premiären.

Han fick spela i genrepet mot Montreal och Ottawa vann med 3–2 efter avgörande på övertid.

– Jag fick lite tid på mig att komma in i allt med tidsomställningen och det känns skönt att jag hann få en match i kroppen här nu innan det drar igång, säger Hellberg.

När han lyckades bryta sitt kontrakt i Sotji förra säsongen så dök den upp en möjlighet att åka över och avsluta säsongen i Nordamerika – men redan innan säsongen drog igång så hade Hellberg bestämt sig för att det var sista året i Ryssland.

– Vi hade sagt att det skulle bli sista året i Ryssland eftersom vi ville göra ett nytt försök i Nordamerika. Sen utvecklade sig allt som så att jag kunde bryta kontraktet där borta och jag blev klubblös och då dök det upp en möjlighet i Detroit. Och istället för att vänta in den här säsongen så kände jag att det var ett bra tillfälle för mig att komma över och visa upp mig i den organisationen och jag fick förlänga säsongen också efter jag var med i VM senare under våren. Det var inget planerat så klart men i efterhand blev det väldigt bra, säger han.

För tio år sedan åkte han över till Nordamerika för första gången i karriären och den gången blev det en femårig sejour i Nashville och New York Rangers – mycket har hänt sen den dagen och det vill Hellberg bevisa nu.

– Jag har ändå spelat på hög nivå länge och haft fem bra säsonger i KHL, jag har det inre drivet i mig att jag vill tävla mot dom bästa och nu känner jag att det inte är något ekonomiskt som driver mig. Jag gjorde ju ett försök tidigare i Nordamerika men lyckades inte slå mig in under den sejouren men jag känner att jag vet vad jag kan göra och jag vill ta den här chansen att bevisa för mig själv och för andra att det är i NHL jag hör hemma.

Hellberg fortätter:

– Kan jag ha varit 21 år va när jag åkte över första gången? Jag tycker fortfarande att jag var en bra målvakt då men det har hänt väldigt mycket. Jag är mognare nu och jag har utvecklat mitt spel på alla plan. Jag väger 20 kilo mer idag än vad jag gjorde då och det är skillnad på alla bitar. Jag känner att det här är min prime nu och jag har passerat 30 och det känns som sista chansen att slå mig in i ligan och jag vill ta den chansen.

När han lämnade New York Rangers organisation på våren 2017 så tog han vägen via Kina och in i KHL – Hellberg är en av få hockeyspelare som fått bo i Shanghai under sin hockeykarriär.

– Det var en riktigt upplevelse. Jag kan vara ärlig och säga att när jag tog det steget så befann jag mig vid ett vägskäl och det kändes som att man gav upp sin dröm när man lämnade Nordamerika. Men konkret så var det faktiskt det enda kontraktet jag hade på bordet just då eftersom man skriver kontrakt senare i USA men jag kände att jag hade fastnat lite. I Nashville hade dom Pekka Rinne och i Rangers spelade Henke Lundqvist så det var inga dåliga målvakter man kamperade med då, säger Hellberg.
Hur var det att bo i Shanghai?
– Det var ett av mina roligaste hockeyår. Shanghai är är otroligt häftig stad men sen var det speciellt med alla resor. Vi kunde åka till Ryssland i två veckor och precis när man hade fixat tidsomställningen så skulle vi tillbaka till Kina och spela i två veckor och så höll det på. Sen hade jag förmånen att vara med i alla landslagsturneringar fram till VM så jag spelade en bit över 80 matcher den säsongen vilket är väldigt många med europeiska mått mätt. Men jag har minnen för livet därifrån och det var en väldigt cool säsong och det blev inkörsporten till KHL för min del. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela på väldigt bra ställen i min karriär och jag kan inte klaga på någonting. I efterhand är jag glad över att jag skrev på och åkte dit.

Nu väntar nästa kapitel och nästa utmaning för Almtunaprodukten – Magnus Hellberg ska visa att han "hör hemma i NHL" och under natten mot fredag drar säsongen igång för Ottawas del när laget ställs mot Buffalo på bortaplan.

– Nu får vi se vad som händer. Jag tar allt vecka för vecka men jag är här för att tävla och hjälpa laget att vinna matcher. Det känns otroligt kul att få komma hit och spela ihop med Forsberg, säger Hellberg.

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln