HockeyNews
PLUS

Europakollen: Holmström och Hjalmarsson är poängvass duo i Finland

(24911) Europakollen
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 11 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

Axel Holmström har fått en smakstart i Finland ihop med Simon Hjalmarsson. Dennis Rasmussen är den nya svenska skyttekungen i Schweiz. Det är några av höjdpunkterna i veckans Europakollen med vår reporter Mattias Ek.

ANNONS

Michael Spacek gjorde 46 poäng (10 mål, 36 assist) på 49 SHL-matcher förra säsongen, men fick inte vara kvar. Det är hans nya klubb Ambrì-Piotta säkerligen väldigt glad för. Den 25-årige OS- och VM-tjecken toppar poängligan i Schweiz och har gjort 14 poäng (6 + 8) på sina tio första matcher.

Han ligger därmed ett par poäng före de notoriska tjeckiska poänggörarna Roman Cervenka (Rapperswil-Jona) och Jan Kovar (Zug). Ligaledande Genève-Servette har den bästa poängplockaren på backsidan och det är som vanligt Henrik Tömmernes som har den positionen. På tio matcher har han fått ihop fyra mål och fem assist.

Kikar man på skytteligan så är det den välmeriterade svenske centern Dennis Rasmussen som har ryckt åt sig ledningen med sju mål på nio matcher. Den 32-årige västmanlänningen spelar i en het kedja med den förre Rögleforwarden Leon Bristedt och tjecken Matej Stransky. När Davos i lördags vände 0–2 till 3–2-seger borta mot Lugano var det Rasmussen som blev segerskytt. Lugano har hunnit byta ut huvudcoachen Chris McSorley som ersatts av J20-tränaren Luca Gianinazzi.

ANNONS

Den gångna veckan förlängde den svenske Zug-backen Niklas Hansson sitt kontrakt och blir kvar i klubben till och med 2026.

LÄS MERSvenske backen förlänger med schweiziska storklubben

De fem bästa svenska poänggörarna i den schweiziska ligan
Henrik Tömmernes, b, Genève-Servette, 10 matcher, 4 mål + 5 assist, 9 poäng
Dennis Rasmussen, f, Davos, 9 matcher, 7 mål + 1 assist, 8 poäng
Robin Kovács, f, Lausanne, 10 matcher, 4 mål + 3 assist, 7 poäng
Leon Bristedt, f, Davos, 9 matcher, 3 mål + 4 assist, 7 poäng
Niklas Hansson, b, Zug, 10 matcher, 2 mål + 5 assist, 7 poäng

ANNONS

***

Axel Holmström, 26, har fått en bra start på säsongen i finska Sport från Vasa. I en kedja med nyförvärvet Simon Hjalmarsson och erfarne finske forwarden Janne Keränen, 35, rullar det få med poängen för den tidigare Skellefteå- och HV71-centern. Holmström har redan gjort tio poäng den här säsongen, lika många som Hjalmarsson, och är med det för närvarande bäst av svenskarna i Liiga. Arvidsjaurbördige Holmström gjorde 21 poäng förra säsongen för Sport på 59 matcher och har alltså redan kommit drygt halvvägs till den noteringen. Att få spela ihop med allround-skicklige Simon Hjalmarsson kan förstås inte skada… Hjalmarsson får mest istid av samtliga forwards i den finska ligan med ett snitt på 21:25.

På backsidan toppar Linus Nässén (Jukurit) och spelar i genomsnitt 24:36, vilket är mest bland utespelarna. Förra HV71-backen Emil Johansson (Sport) är fyra på 23:04.

ANNONS

I Finland hyllade Kärpät sin mästerback Lasse Kukkonen, 41, som har vunnit fyra ligaguld med sin moderklubb i Uleåborg. Nu har hans tröja nummer fem hissats upp i taket på hemmaarenan.

De fem bästa svenska poänggörarna i den finska ligan
Axel Holmström, f, Sport, 11 matcher, 5 mål + 5 assist, 10 poäng
Simon Hjalmarsson, f, Sport, 11 matcher, 3 mål + 7 assist, 10 poäng
Linus Andersson, f, KooKoo, 11 matcher, 4 mål + 5 assist, 9 poäng
Linus Nässén, b, Jukurit, 10 matcher, 1 mål + 6 assist, 7 poäng
Petter Emanuelsson, f, Kärpät, 9 matcher, 3 mål + 2 assist, 5 poäng

***

Om det är en SHL-bekanting i topp av poängligan i Schweiz så är det samma sak i Tyskland där Dominik Bokk har fått en fin start hos Löwen Frankfurt. Bokk, 22, som spelat för Rögle, Växjö och Djurgården i svensk topphockey, bytte AHL-spel mot Eisbären Berlin förra säsongen och blev mästare direkt. Nu spelar han för Frankfurt och har inlett med åtta mål, fyra assist och tolv poäng på nio matcher.

Andreas Thuresson, 34, är ensam svensk på topp 20.i poängligan och parkerar på plats 19 med sina tre mål och fem assist på nio matcher för Köln. Den skånske högerskytten är inne på sin fjärde säsong i DEL.

***

Många svenska spelare finns i de lite mindre ligorna i Europa och Jesper Öhrvall, 27, är en av dem. I augusti bytte han från Amiens i Frankrike till Manchester Storm i England. Och nu toppar han poängligan i den brittiska ligan där han gjort 13 poäng (6 + 7) på åtta matcher. Öhrvall spelade juniorhockey i HV71 och har sedan 2014 spelat utomlands och bland annat spelat på college i fyra år.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln