HockeyNews
PLUS

AIK:s drömvärvning: "Det var ett par faktorer som avgjorde"

(24688) Richard Gynge
Bildbyrån

Publicerad: 23 september 2022

FacebookXWhatsApp
SOLNA. De senaste två åren har Richard Gynge gjort 40 mål i SHL. Totalt 80 poäng. Och vunnit SM-guld.
Nu är den 35-årige stockholmaren hemma i Stockholm.
– Kärleken till AIK tog mig hit. Det är roligt att vara här, säger Gynge till HockeyNews.se.

AIK har gjort en av ligans vassaste värvningar inför säsongen. Den SM-guldvinnande högerskytten Richard Gynge är tillbaka. Det har gått tio år sedan han och Robert Rosén vände upp och ned på SHL. Våren 2012 vann Gynge SHL:s skytteliga på sina 28 mål.

Förra säsongen sköt han 23 mål, varav 14 i powerplay – mest i SHL i numerärt överläge. Så det är en spjutspets AIK har fått in.

Stockholmsklubben trodde knappt att det skulle vara möjligt att få hem Richard Gynge eftersom han hade kunnat välja mer ekonomiskt fördelaktiga erbjudanden.

– Det var ett par faktorer som avgjorde. Jag har haft fantastiska minnen i AIK och har väl haft nånstans i bakhuvudet att man skulle få representera klubben igen nån gång i framtiden. När det inte blev nåt med Växjö så kände väl jag att börja om i nån SHL-klubb och komma som motståndare till Vida arena skulle kännas konstigt efter det jag har byggt upp i Lakers, säger Gynge till HockeyNews.se.

Förutom sex säsonger i KHL har Richard Gynge spelat fyra år i Växjö. Lakers ville föryngra och förändra sitt lagbygge och då fanns det inte plats för Gynge.

Gjorde det dig besviken?

– Både och. Det är ett fint betyg att ett lag vill ha en kvar. Sedan vet vi inte vad som hade hänt om jag hade fått en kontraktsförlängning, om jag hade hoppat på det eller inte, säger Gynge utan att grotta ned sig alltför mycket i melankoliska känslor.

– AIK har hela tiden legat mig varmt om hjärtat och vi har haft planer på att flytta hem. Jag har fru och två döttrar nu som har stöttat mig och flängt runt både utomlands och i Sverige i många år så det var dags för dem att vara med och välja riktning i karriären också.

Richard Gynge har fått ett A på sin tröja och ska vara en av de assisterande lagkaptenerna till Christian Sandberg. Han gillar tanken på att vara en ledande spelare i AIK.

– Det är roligt så klart, att få spela med yngre killar som sprider mycket energi och man får uppleva de delarna av karriären lite genom dem. Det är jätteroligt.

Vad ser du fram emot?

– Framför allt att se hur långt vi kan gå som grupp och hur vi kan få ihop det. Vilka spelare som kan utvecklas och hur vi kan utvecklas som grupp tillsammans. Det är sånt man brinner för att se varje år.

LÄS MERDärför dumpade Växjö sin poängkung: "Kan inte lägga så mycket pengar"

Vad gillar du med laget?

– Framför allt att det är helt rätt karaktärer. Alla är där av helt rätt anledning och vill dra sitt strå till stacken och göra som tränarna bestämmer och det vi kommer överens om. Det är på nåt sätt grunden i det vi håller på med. Ett gäng med riktigt bra killar och riktigt bra individer.

Du råkar vara tre år äldre än din coach Anton Blomqvist – hur upplever du honom?

– Ja, han är jätteduktig. Väldigt hockeyintresserad och jobbar otroligt hårt. Han påminner mig lite om en ung Sam (Hallam) som jag fick jobba med. Jag kommer ihåg mitt första år i Växjö när man åkte förbi arenan vid åtta på morgonen och Sams bil stod utanför omklädningsrummet. Sedan åkte man hem från träningen och åkte och handlade eller nånting. Vid fem, sex eller sju på kvällen stod Sams bil utanför fortfarande…

Gynge fortsätter om Blomqvist:

– Anton jobbar också otroligt hårt och brinner också för uppgiften, så det är kul att jobba med honom.

AIK börjar med tuff bortamatch mot topptippade Modo.

Hur har den förberedande försäsongen varit?

–  Jag är positivt överraskad av lagets prestation. Vi har kommit långt i många delar av spelet och gör verkligen det vi har kommit överens om. Jag är imponerad av lagets insats och också av nivån på spelet. Det är många bra spelare man möter hela tiden, och bra fart, det kommer att bli en härlig utmaning både för laget och för mig, säger Gynge.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)