HockeyNews
PLUS

AIK vill in på topp sex – backjakt pågår och förstakedjan spikad

(24656) Anton Blomqvist AIK
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 21 september 2022

FacebookXWhatsApp
SOLNA. AIK jobbar på att få in ytterligare en back.
Och under sin andra säsong från start för huvudtränaren Anton Blomqvist är målet – topp sex.

Under upptaktsträffen inför Hockeyallsvenskan där derbyn på nytt väntar mellan Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården vågade AIK-coachen Anton Blomqvist sticka ut hakan och prata om att: ”Vi ska se till att Stockholm blir svart och gult”.

– Vår målsättning är att komma topp sex i grundserien och så får vi se därifrån, säger han till HockeyNews.se.

Förra säsongen och året innan blev AIK nia i serien. 2020 blev AIK faktiskt jumbo i ligan, men räddades från kval då säsongen blåstes av på grund av pandemin.

Värvningen av Richard Gynge, en av SHL:s bästa mål- och poänggörare, har fått självförtroendet i laget att växa. Men de flesta lagen i Hockeyallsvenskan har värvat och vågar sikta så högt som topp sex och en säkrad plats i kvartsfinal.

– Ja, det finns givetvis topp fyra och då har du nån form av hemmaplansfördel, men topp sex är det första strecket så det känns rimligt att många drar det där. Jag tror säkert det är tio tolv lag som skulle komma topp sex. Det säger lite hur pass jämn ligan faktiskt är, säger AIK:s huvudcoach Anton Blomqvist.

LÄS MERGenomgång – skadeläget lag för lag inför premiären i Hockeyallsvenskan

I genrepet mot Almtuna satte han ihop en förstakedja med stjärnforwarden Richard Gynge, nye centern Adam Rockwood och HV71-värvningen Zion Nybeck som kunde göra sin första match på försäsongen efter att ha återhämtat sig från skada. Även SHL-meriterade återvändaren Daniel Muzito Bagenda gjorde då sin första match inför premiären.

– Det som har varit lite nackdelen för oss är att vi inte riktigt har spelat ihop som vi önskat. I den bästa av världar hade vi haft både Bagenda, Zion och Jake (McGrew), som kom i efterhand. Bagenda och Zion spelade sin första match (i söndags), säger Anton Blomqvist.

Men han gillade det han såg av den nykomponerade kedjan och mycket talar för att de spelarna får chansen ihop borta mot Modo på fredag kväll.

– Nu har jag testat att köra Zion tillsammans med Rockwood och Gynge och tyckte att det fanns bra saker där samtidigt som vi säkert kommer att behöva laborera lite i början för att hitta rätt. Tanken är att börja så. Men det har jag sagt tidigare också och så står man där på fredag och har en helt annan uppställning, säger Blomqvist.

– Man försöker hitta par så gott det går och sedan kan man alltid rotera med en ut och en in.

AIK har backen Alexander Deilert långtidsskadad och söker ännu efter en etablerad kraft. Rykten florerar runt den tidigare Skellefteå- och Oskarshamnsbacken Johan Alm.

– Ingen kommentar till spelare som inte är våra. Men vi ska in med en back till, och det är en bra back, helt klart, säger Anton Blomqvist.

AIK:s huvudcoach har gjort sin första säsong tillsammans med sportchefen Christoffer Malm och de har inför årets säsongsstart kunna göra korrigeringar i spelartruppen.

– Vi började jobba ihop förra året och så sitter vi på ett lag som i princip är klart till mångt och mycket. Sedan gör man en säsong och man lär känna varandra och vi tittar på hur vi ser ut och vad vi behöver få in och vad vi behöver släppa. Vi behöver bli lite jobbigare att möta, vad det nu är… Jag tycker verkligen att det var lite för enkelt att möta AIK, och har varit de här två åren. Topparna har funnits där, absolut, men det är väldigt sällan de som fäller avgörandet utan det är på nåt sätt att duktiga lag över tid dippar inte så mycket som vi har gjort. Vår bredd är större och vi har lite mer konkurrens på forwardsbesättningen, anser Anton Blomqvist.

Han fortsätter:

– Sedan, Gynge sticker givetvis ut. Jag tycker att kombinationen att vi har Gynge, vi har Sandberg som ska dra oss. Mellan dem och (17-årige Dalibor) Dvorsky finns det rätt mycket intressant så skulle man förklara vad vi är idag så ser vi rätt spännande ut. Vi har inte förtjänat mer än att säga att det ser ut så. Sedan kanske det blir att det skjuter i höjden, och det är givetvis det vi hoppas på, men vi kommer att behöva lägga ner lite tid nu i början.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)