HV71-spelare till sjukhus i genrepet mot Djurgården: "Mycket blod"

14 september 2022
HUDDINGE. HV71-backen Emil Andrae träffades av en puck i ansiktet i genrepet mot Djurgården. Skottet tog illa och han fördes till sjukhus.
– Det var mycket blod, säger HV-coachen Tommy Samuelsson till HockeyNews.se.

Seger i genrepet för HV71 mot Djurgården i Björkängshallen i Huddinge. Det var den roliga delen för Jönköpingsklubben inför comebacken i SHL. Men för JVM-backstjärnan Emil Andrae tog matchen slut i förtid när han träffades av en puck i ansiktet från Djurgårdsbacken Kevin Karlsson.

Andrae fick hjälp av två lagkamrater för att groggy ta sig av isen och in i omklädningsrummet. Efter 3–1-segern fanns det inget klart besked hur det hade gått med Emil Andrae.

– Han är på lasarettet så jag vet inte. Den tog runt munnen, säger HV71:s huvudtränare Tommy Samuelsson, som inte vet om Andrae kommer att kunna spela i SHL-premiären i Luleå på lördag.

– Han är på lasarettet så det är något att sy i alla fall, så får vi se efterdyningarna. Jag tror inte att han såg när pucken lämnade bladet.

Matchen mellan Djurgården och HV71 var jämn chansmässigt, men HV var effektivare och lyckades utnyttja ett av sina fem powerplay.

LÄS MERSå ska Djurgården lyfta på nytt: "Vi är jobbiga att möta genom det"

– Det är svårt att spela den sista matchen, så har det alltid varit. Vi visste att Djurgården skulle tävla med oss. Vi var tvungna att tävla på en hyfsat bra nivå. Första perioden är ganska jämn, andra perioden är också jämn egentligen, säger Tommy Samuelsson.

Djurgården var nära 1–0 i den andra perioden när Emil Berglund sköt över i bra läge. I spelvändningen efter gjorde HV71:s kvalhjälte Fredrik Forsberg istället 1–0 till HV.

– Det skiljer inte mer. Sedan gör vi ett mål i powerplay och de gör inget i powerplay.

HV71 vilade Mattias Tedenby, Taylor Matson och André Petersson.

– André var sjuk.

Försäsongen är avklarad för både Djurgården och HV71. HV-coachen Tommy Samuelsson har en till hälften ny spelartrupp med en rad stjärnor som ska hitta rätt i sin nya miljö.

– Vi har haft förmånen att ha kvar halva gruppen sedan förra året. Det kanske inte är en förmån att få in ett halvt nytt lag, men det ledarskapet som den gruppen har som är kvar hjälper oss i coachstaben att föra över det vi vill stå för, vår fundament och hur vi vill spela. Det blir ett evigt tjat givetvis. Samma agenda som man har idag kommer man att ha i december också i vissa lägen. Men jag tycker att vi är på en hyfsat bra plats.

Försäsongen är en sak. SHL en helt annan.

– Sedan vet vi att när vi går in i matchandet på lördag är det ett eller två eller tre steg upp när det är fart och kamp och beslutstagande.

Luleå blir en värdemätare direkt?

– Ja, nu får vi finalisten på andra sidan och upp i gropen där uppe och köra lite, säger Samuelsson.

Djurgården-HV71 1–3 (0–0, 0–2, 1–1)

Mål, DIF: John Norman.

Mål, HV: Fredrik Forsberg, Sam Vigneault, Daniel Glad.

Utv, DIF: 5x2 HV: 2x2.

Publik: 781.