HockeyNews
PLUS

Så ska Djurgården lyfta på nytt: "Vi är jobbiga att möta genom det"

(24595) Daniel Brodin
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 14 september 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården ska hitta tillbaka. Till sin identitet och till SHL.
På onsdagskvällen är det genrep mot HV71 som var nere och vände i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

HV71:s ras från SHL till Hockeyallsvenskan var brutalt. Djurgårdens kollaps påminde en hel del om HV:s fall från toppen till botten.

Men Jönköpings hockeystolthet kraftsamlade och lyckades göra sin frånvaro från SHL endast ettårig. Frågan är nu om Djurgården, på sitt sätt och med sina förutsättningar, ska kunna göra en liknande comeback till SHL.

Då gäller det för Djurgården, de 16-faldiga svenska mästarna, att hitta den identitet som man själv insett att man måste hitta på nytt. Utvecklingschefen Tobias Pehrsson gör ingen som helst hemlighet av att det är något som han och ledningen pratat ihop sig om med tränare och spelare.

Försäsongen är en tid för förberedelser och att påbörja rätt arbetssätt både på och utanför isen. Det återspeglar sig i träningsmatcherna. Och som alltid finns det positivt och negativt i augusti och september.

Pehrsson pekar på förra veckans träningsmatch i Kristianstad där Djurgården vann med 6–1. Men det började inte så roligt.

– Det är det här vi gjorde mindre bra i första perioden mot Kristianstad då vi åkte mindre skridskor, säger Pehrsson.

– Vi spelade inte alls fysiskt, fullföljde inte i närkamper och vi tog generellt sett ganska dåliga beslut med pucken. Det var så det såg ut i första perioden mot Kristianstad.

Sedan hände något. Efter en mållös förstaperiod och tidigt underläge i den andra kickade Djurgården igång och vände och vann. Med 6–1.

– Det jag skulle vilja trycka på gällande identitet är det här som vi gjorde jävligt bra i andra perioden mot Kristianstad och även mot Tingsryd. Vi är ett lag som jobbar hårdare än motståndarna. Vi är ett lag som åker mer skridskor än motståndarna och med det får fördelar, säger Djurgårdens utvecklingschef.

Pehrsson talar gärna i punktform när det gäller den där identiteten. Och som andra del säger han:

– Vi är ett lag som spelar väldigt fysiskt, spelar på kropp och fullföljer. Vi är jobbiga att möta genom det.

LÄS MERPrognosen för skadade HV71-backen – och duon som vilas från genrepet

Pehrsson igen:

– Den tredje delen är att vi hela tiden tar bra beslut med pucken och är ödmjuka. Det är tre delar, tre beteenden och tre identitetsområden som vi trycker väldigt mycket på och som vi vill se Djurgården göra.

I mötet med HV71 vill Djurgården och tränarduon Joakim Fagervall och Marcus Ragnarsson gärna få ett kvitto på att spelet utan puck också har kommit framåt i sin utveckling inför premiären mot Västerås nästa fredag.

Hur ser det ut i praktiken?

– Dels själva presspelet i anfallszonen. Dels pressen i mittzonen hur vi vill stänga linjerna och den tredje delen är hur vi kommer hem i försvarszonen. Och där vill jag behålla pucken på en sida. Där har vi de tre delarna i spelet utan puck, som jag tycker att tränarna har jobbat väldigt konsekvent med och haft som ett genomgående fokusområde under hela försäsongen. Det man vill se är att det man jobbat med över en längre tid, att man fortsätter märka det och att man ser det i spelet, säger Tobias Pehrsson.

– Det här kanske man inte såg jättemycket av i matcherna mot Kristianstad och Tingsryd. Där var vi ett mer spelförande lag. I kvällens match mot HV vill man se att de här sakerna som tränarna, spelarna och som vi jobbat mycket, en tydlighet i spelet utan puck. Där ligger tankarna spelmässigt.

På skadesidan har Djurgården ganska lite att rapportera om.

– Liam Öhgren följer sin rehabiliteringsplan och håller på att träna igång sig. Det känns positivt. Ludvig Stridh, en av våra juniorer som har varit uppe, fick en tackling mot huvudet i en juniormatch och följer nån form av rehabiliteringsplan. Det är de som är borta, i övrigt har alla varit närvarande, säger Tobias Pehrsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)