HockeyNews
PLUS

Luleås utspel mot rivalens backstjärna: "Kommer inte att få det lugnt"

(24588) Leo Komarov-Jonathan Pudas
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 13 september 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Linus Omark ut. Leo Komarov in.
Luleå förändras till det – tyngre.
Därför passar huvudtränaren Thomas ”Bulan” Berglund på att skicka iväg en passning till rivalen Skellefteå:
– Jonathan Pudas kommer inte att få så lugnt när han ska ut med pucken i sarghörnet till exempel.

SHL-premiären är bara några dagar bort. På upptaktsträffen i Stockholm under tisdagen får spelare och tränare i de olika SHL-lagen berätta om sina lag och vilka förväntningar man har inför säsongen.

SM-finalisterna Luleå har tappat spetsduon Linus Omark och Pontus Andreasson, men siktar högt. Trots att norrbottningarna inte riktigt ersatt sina bästa poängspelare.

– Det blir lite annorlunda tänk och vi går tillbaka till fyra lines som alla kan spela både offensiv och defensiv hockey kan avlösa varandra när det krävs, säger Luleåtränaren Thomas Berglund.

– Vi ska försöka vara tydliga i vårt grundspel. Det är det vi har byggt vårt spel på de senaste åren. Det har varit framgångsrikt.

Luleå ska ha in ytterligare en forward i sin trupp och frågan är vem som får den platsen i slutändan.

LÄS MERNya heta Luleåtrion med Komarov: "Inte favoritkedjan för motståndarna"

– Det är svårt, alla som letar spelare nu, du kan fråga alla sportchefer, det är många nej tack, många som väljer att spela i AHL och schweiziska ligan. Det är svårt att välja och vraka vilka spelartyper man ska ha utan får se till att få hit bra spelare.

Luleå har nyligen fått in den väldigt meriterade fysiske forwarden Leo Komarov. Den 35-årige finländaren var med och vann OS-guld i februari i år.

– Vi tappar Omark, visst det är en stjärnspelare med en speciell spelstil. Komarov har en helt annan spelstil, men det förändrar inget i tänket utan vi försöker spela på samma sätt med stor tydlighet, säger Thomas Berglund.

Så vad kan publiken förvänta sig av Leo Komarov i Luleåtröjan? Berglund är förhoppningsfull att få se ett brett register av egenskaper.

– Han är en erfaren spelare och har varit assisterande lagkapten i Toronto Maple Leafs. Bara det säger ganska mycket. Han sätter laget i förstarummet och säger rätt saker som en tränare vill höra, men kanske inte det som media vill höra alla gånger. Det är sånt som vi uppskattar, säger Berglund.

Luleå har redan jobbiga och hårda spelare som Juhani Tyrväinen, Oscar Engsund och Erik Gustafsson. Komarov är också extremet oöm.

– Han blir väldigt värdefull för oss fast på ett annat sätt än Omark, med sitt fysiska spel och sin närvaro. Jonathan Pudas kommer inte att få så lugnt när han ska ut med pucken i sarghörnet till exempel, säger ”Bulan” Berglund i riktning mot rivalen Skellefteås backstjärna, som har en liten historia sinsemellan.

Skellefteås huvudcoach Robert Ohlsson passar på att bemöta ”Bulans” utspel.

– Leo hittar sargen och Pudas dansar ut med pucken…

Luleå tänker vara med i den absoluta SHL-toppen även den här säsongen.

– I serien siktar vi på topp fyra. Det ska man kunna ha som krav på oss, säger Thomas Berglund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)