HockeyNews
PLUS

Ek och Nilsson: Här är SHL:s fem bästa backar på att göra poäng

(24578) SHL-backar
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 11 september 2022

FacebookXWhatsApp
SHL-premiären närmar sig och är bara en vecka bort i tiden.
Vilka fem backar blir poängbäst under årets säsong? Det är en av massor av frågor inför starten.
Mattias Ek och Alexander Nilsson på HockeyNews.se har här plockat ut de fem backar de tror kommer att göra flest poäng i SHL.

5 Eric Martinsson, HV71

Kommentar: När den snart 30-årige skåningen spelade i HV senast gjorde han 37 poäng (5 + 32) och blev lagets poängkung. Spelskicklige Martinsson kommer att få en stor roll och massor av istid. Ett förtroende som HV71 kommer att kunna dra nytta av. Det ger även Emil Andrae avlastning i den offensiva delen av spelet.

4 Jonathan Pudas, Skellefteå

Kommentar: En skada på underkroppen har spökat för honom på försäsongen och frågan är om det kommer att påverka pålitlige Pudas i rörelsemönster och i powerplay där han är som allra bäst?

Förra säsongen var han mer eller mindre ostoppbar och öste in 44 pinnar i SHL. Ingen back var bättre än Skellefteås mästerlige skytt.

3 Linus Hultström, Linköping

Kommentar: ”Hemma” i LHC och med väldigt stora förväntningar på sina axlar. 29-årige Hultström har i SHL varit en av ligans pålitligaste poänggörare bland backarna sedan flytten till Leksand från LHC 2014/2015. I Leksand nådde han över 30 poäng för första gången. I Djurgården gjorde han över 30 poäng två gånger och i storklubben Metallurg Magnitogorsk var han poängbästa back förra säsongen.

2 Theodor Lennström, Färjestad

Kommentar: När han tog plats i omklädningsrummet och ute på SHL-isarna efter OS blev Färjestad en klass bättre. I SM-slutspelet gav den skridskostarke och ständigt aktive backen laget en ny dimension i anfallsspelet. Han bidrog med 14 poäng (4 + 10) på 19 slutspelsmatcher och var inte främmande för att dela ut en och annan smäll därtill.

1 Joel Persson, Växjö

Kommentar: Högerskjutande skånska backar gillar vi på den här listan. Och Joel Persson har varit en av SHL:s bästa backar under sina fyra år i Växjö. Ingen gång har han gjort under 30 poäng. Under fjolårets säsong putsade han till sitt personliga poängrekord som nu ligger på 39.

Med nya Lukas Bengtsson och Brian Cooper måste motståndarna lägga ytterligare kraft på att hitta ett försvar från Växjös offensiva blålinje. Det lär JP utnyttja.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!