HockeyNews
PLUS

Beskedet: KHL-spelarna stoppas från Tre Kronor

(24315) Reideborn/Claesson
KHL Photo/Bildbyrån

Publicerad: 30 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

Det blir inget spel i Tre Kronor för de sex svenska spelarna i KHL.
Det meddelade förbundet under tisdagen.

Sex svenska spelare har för närvarande kontrakt med en KHL-klubb över den kommande säsongen. Det handlar om målvakterna Johan Mattsson, Avtomobilist Jekaterinburg och Adam Reideborn, CSKA Moskva, backarna Fredrik Claesson, CSKA, Robin Press, Severstal Tjerepovets och Viktor Svedberg (spelar för Kazakstans landslag), Avangard Omsk, samt forwarden Jakob Lilja, Dynamo Moskva.

Det har lett till frågor huruvida det Svenska ishockeyförbundet ämnat markera på något sätt mot spelarna, till exempel genom att inte göra dem tillgängliga för spel i Tre Kronor.

Fram tills nu har det däremot inte varit känt om förbundet haft några sådana planer.

Men under tisdagen meddelade man att ingen svensk spelare i KHL kommer kunna spela för Tre Kronor – tills vidare.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar. Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Även Tjeckien har fattat ett liknande beslut för sina spelare i KHL. I sitt policybeslut har Svenska ishockeyförbundet inte gjort skillnad på om spelarna har kontrakt som är skrivna före eller efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022.

Har ni haft möjlighet att titta på spelarnas KHL-kontrakt och se när de undertecknades?

– Nej, vi har inte det. Varken vi eller IIHF är en part i det så vi har noll möjlighet eller mandat att titta på de avtalen. Man får nånstans tro på det som sägs, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till HockeyNews.se.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)