HockeyNews
PLUS

Oron: Energikrisen och elpriserna kan slå hårt mot ishockeyn

(24512) Energikris el
Bildbyrån

Publicerad: 30 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
Energikrisen kan komma att slå mot svensk ishockey kommande säsong.
Hur hårt och hur illa det kan bli är oklart.
– Frågan kommer att behöva aktualiseras, det förstår vi också, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till HockeyNews.se.

Elpriserna har börjat skena i stora delar av landet. Och enligt alarmerande rapporter väntas energikrisen bli än värre under hösten, vintern och våren. Med andra ord under den hockeysäsong som är på väg att börja.

Frågan är hur möjligheterna ser ut för klubbarna att bedriva hockey i hallarna när elkostnaderna rusar iväg.

– Vi har själva lyft upp det. Vi har både haft strategidagar och styrelsemöte och vi ser att en av de största riskerna eller oron är kopplade just till elkrisen. Vilken påverkan får det för driften av våra hallar ute i landet? Frågan kommer att behöva aktualiseras, det förstår vi också, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark.

Det riskerar att bli en stor och svårlöst fråga. Ishallarna runt om i landet är inte billiga i drift. Elpriserna skiljer sig från olika delar från nord till syd och klubbarna har olika förutsättningar på en rad plan.

LÄS MER

Energikrisen kan komma att slå mot svensk ishockey kommande säsong

Hur hårt och hur illa det kan bli är oklart.

– Frågan kommer att behöva aktualiseras, det förstår vi också, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till HockeyNews.se.

– Vi vet inte hur kommunerna förhåller sig till det. Att det här kommer som en potentiell risk det förstår vi också. Framför allt de som har den gamla modellen som är väldigt energikrävande. Vi kommer att behöva ta den frågan från ett förbundsperspektiv också, säger Johan Stark.

Finns det pengar hos förbundet att hjälpa mindre klubbar?

– Hur den lösningen ser ut är nästan omöjligt att säga, men att gå ut och stötta över 300 föreningar, såna pengar sitter inte vi på. Det behöver bli en större dialog kopplad till kommuner och stat också. Det är 70 000 utövare och lägger man in konståkningen också blir det en extremt stor numerär. Samtidigt har vi en extremt stor respekt för situationen just nu.

Uppenbarligen har frågan inte varit prioriterad från Svenska ishockeyförbundets sida utan nu gäller det snabbt att få en klar bild av hur läget ser ut och hur det kan bli.

LÄS MERLuleåbackens besked – avslutar karriären efter hjärnskakningen

– Frågan har poppat upp och vi kommer från förbundsperspektiv behöva ta någon sorts ledarskap tillsammans med våra distrikt. Vi kommer antagligen att behöva göra sonderingar för du vet ju själv hur olika elpriserna ser ut beroende på var i landet man bor. Vi behöver titta på det här, inget snack.

Johan Stark fortsätter:

– Vi har ett val snart och energifrågan är så mycket större för näringsidkare. Det kommer att slå över hela samhället. Men självklart har vi vårt ansvar inom hockeyn. Det kan få stora konsekvenser för hur kommunerna är rustade helt enkelt och kan hantera det.

Hur ser du på frågans storlek i den politiska debatten inför valet?

– Det har inte varit en diskussion utifrån vår dialog med RF (Riksidrottsförbundet) fram tills nu, men å andra sidan har säsongen precis startat igång så alla är på uppstart. Vi inser att den här frågan kommer att bli superaktuell direkt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!