HockeyNews
PLUS

Oprövat målvaktspar ska hjälpa Djurgården tillbaka till SHL: "Spännande"

(24323) Carl Lindbom/Djurgården
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 5 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården ska tillbaka till SHL och ger två oprövade målvakter chansen i Hockeyallsvenskan.
Den kanadensiske collegemålvakten Matthew Galajda, 24, är på ingång från Nordamerika.

JVM-aktuelle Carl Lindbom, 19, och collegemålvakten Matthew Galajda, 24, ska bilda målvaktspar i Djurgården den här säsongen.

Djurgårdsfostrade Lindbom draftades tidigare i somras av NHL-klubben Vegas i sjunderundan. Förra säsongen gjorde han ett inhopp i SHL och var utlånad till allsvenska Västervik där han gjorde ett så bra jobb i grundserien att han fick förtroende i det allsvenska slutspelet mot HV71.

Lindbom och nyförvärvet Matthew Galajda, närmast från spel med University of Notre Dame i collegeligan NCAA är ett i sammanhanget oprövat målvaktspar i Hockeyallsvenskan. Den 24-årige kanadensaren anländer till Stockholm i dagarna och har inte spelat i någon proffsliga eller på europeiska rinkar förut.

LÄS MERJacob Josefson uppges ha ny karriär på gång: "Flyttat hit till stan"

Men Djurgårdens sportchef K-G Stoppel tror och hoppas på succé. Skellefteå fick en fullträff förra säsongen då man gav den oerfarne NCAA-målvakten Strauss Mann chansen i SHL. Mann var en av SHL:s bästa målvakter och fick spela både OS och VM med USA innan han skrev NHL-kontrakt med San Jose.

Stoppel menar att Galajda är välscoutad.

– Det kändes bra. Det är samma sak där. Vi hade några keeprar, svenskar, som vi såg att det skulle finnas en möjlighet, men under resans gång såg vi att vi inte var prioriterade, säger Stoppel.

Djurgården försökte att locka hem Adam Reideborn, som har valt att fullfölja sitt kontrakt med KHL-klubben CSKA Moskva.

– Jag menar Adam hade sitt läge med avtalet (med CSKA Moskva) och det sajnades upp en del efter hand. Det är klart att det fanns en hel del nordamerikaner, och några européer, men ganska hackiga cv:n. Ingen tydlighet. Man frågade om de inte hade varit tillräckligt bra, eller skadade, och så vidare, och när Matthew dök upp kändes det väldigt intressant och stabilt, oavsett att han bara spelat collegehockey.

LÄS MERDjurgården på is – kedjor, roller, backjakt och toppkonkurrenter

Även om Matthew Galajda inte har spelat hockey i SHL eller Hockeyallsvenskan har han fått fyra säsonger i NCAA och förra året hade han 93,3 i räddningsprocent på 26 matcher.

– Man vet att de har oftast en bra skolning, han hade en väldigt bra (räddnings-)procent och varit väldigt tydlig förstemålvakt under de här åren. Och man vet att de på college tränar också, inte bara åker buss (som i AHL). Vi känner oss trygga med det. Spännande, säger Stoppel.

– Jag tror att det blir en bra matchning mot Carl (Lindbom) också. Det känns bra.

Är Galajda tänkt som förstemålvakt?

– Ja, nånstans är han väl där idag, men Carl vet vi också vad han kan. Nu är han också oerfaren i det sammanhanget, men han gjorde några inhopp förra året och han gjorde det bra också i Västervik. Han ska kunna ge Matthew en match, definitivt. Jag tycker det känns som ett väldigt spännande och utvecklingsbart målvaktspar måste jag säga, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)