HockeyNews
PLUS

Djurgården på is – kedjor, roller, backjakt och toppkonkurrenter

(24313) K-G Stoppel/DIF isträning
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 3 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården är tillbaka på is för att börja kampen om en plats i SHL.
Några inlånade spelare var med på första ispasset och huvudcoachen Joakim Fagervall bjuder här på några tankar om roller i det nya lagbygget.

Djurgården är tillbaka på Hovet. Än så länge är både is och sarg utan reklam. Inte heller Djurgården är sig riktigt likt efter degraderingen från SHL till Hockeyallsvenskan.

Men med hemvändare som Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman har fansens förväntningar skruvats upp och Djurgården hoppas på en rolig – och lång – säsong med lyckligt slut.

Krüger, som utsetts till lagkapten, Ludvig Rensfeldt, Norman och Emil Berglund väntas ta var sin centerroll. Det skulle kunna leda till att juniorkedjan med Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren splittras och portioneras ut i olika kedjor.

– Det har vi inte tagit något beslut om. Den kedjan är väldigt väldigt bra tillsammans också, säger Djurgårdscoachen Joakim Fagervall till HockeyNews.se efter säsongens första riktiga isträning.

– Just nu på träningarna har vi spridit ut dem lite grann i och med att Liam och Lekkerimäki är borta (på JVM), så Noah spelade med Krüger och ”Brodda” (Daniel Brodin) idag. Vi tar inte några beslut än formationsmässigt utan låter det komma till oss. Det har funnits en tanke när vi har värvat naturligtvis.

Djurgården har en imponerande centersida med Krüger, Rensfeldt, Norman och Berglund. Men också med den nyligen Buffalo-draftade Noah Östlund.

– Det är en otroligt smart spelare. Han skulle kunna spela back. Och allt, menar Fagervall.

LÄS MERDjurgården har forwards på JVM – då kan spelare utifrån få tryoutchans

– Jag är glad att han är här, och inte där (i Nordamerika).

De tre junioranfallarna Lekkerimäki, Östlund och Ögren är en tillgång för Djurgården även om de inte är färdiga i sin utveckling hockeymässigt.

– De har ännu inte varit på seniornivå nånstans. Det är bra att de får lira på sin hemmaarena. De kommer att ha en stor roll. De är så skickliga spelare.

På första träningen höll Fagervall ihop Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund i ett forwardspar medan John Norman och Olle Liss var ett annat och så en defensiv kedja led av Emil Berglund omgiven av Fredrik Forsberg och Wiktor Nilsson.

Djurgården har för närvarande fem backar under kontrakt och ska ha åtta stycken när säsongen börjar. Sportchefen K-G Stoppel har kontakt med flera backar inklusive Cameron Schilling.

– Vi är tunna på backsidan. Men det finns ganska många bollar i luften som K-G jobbar med nu. Jag känner mig ganska lugn ändå. Det är klart att i den bästa av världar hade vi haft alla på plats, men nu är det som det är. Det har varit en enorm marknad på grund av det här med KHL. Ingen verkar veta nånting, säger Fagervall.

Han ser faktiskt oväntat avspänd ut där han sitter på en barstol med utsikt över Hovets is efter en första rejäl genomkörare. (Bara en paraplydrink saknas.)

– De namn som finns runt omkring oss just nu känns ändå ganska stabilt och bra. Det är bra spelare. Vi ska bara landa dem.

Vilka backtyper är önskvärda?

– Jag tycker att de ska ha varit med och spelat för vi har ändå backar som inte har varit med och som ska få lära av någon. Sedan är det en blandning av spelförande och boxplaybackar. Det är tre som ska in.

Djurgården kommer att tippas i toppen av Hockeyallsvenskan med all rätt.

Hur ser du på konkurrenterna?

– Jag tycker att det är många lag som ser bra ut. Väldigt bra. Löven ser bra ut. AIK ser bra ut. Det är många spelare som har ramlat in runt sista juli. Väldigt konstigt, haha, säger Fagervall med en passning till klubbar som skriver kontrakt från den 1 augusti för att slippa betala ut lön för sommarmånaderna.

Han fortsätter:

– Jag tycker många ser bra ut. Karlskoga är alltid bra. Södertälje ser bättre ut än på många år. (Modo) har ett intressant gäng, liksom Tingsryd och Västerås. Jag tror att det blir en sjukt jämn serie.

Vad säger det om er resa mot SHL och de förväntningar ni har på er?

– Vi har inte kontroll på våra motståndare. Det kan vi inte påverka så mycket. Vi har pratat väldigt mycket i vår grupp om vad som blir viktigt. Vi får inte åka runt och tro nånting oavsett. Bara se till att göra jobbet. Vara noggranna med jobbet.

Fagervall medger gärna:

– Sedan att vi har en otroligt bra forwardsuppsättning idag, det har vi. Men det mest konsekventa lag jag har haft var, dels med Luleå, dels med Björklöven för vi spelade på samma sätt. Det spelar ingen roll vilken motståndare vi har framför oss så ska vi spela samma spel. Sedan får man laborera lite i spelet för motståndarna är bra och man får behandla dem med respekt. Rätt typ av respekt. Men jag tror att det vi gör nu och fram till seriestarten är nyckeln till det som sedan ska komma.

Träningsmatcherna blir viktiga på så sätt?

– Ja, jag tycker det. Vi ska inte ha något annat agerande i matcherna för så som vi tränar så vill vi också spela.

Djurgården inleder matchsäsongen med ett möte med Almtuna i Märsta den 11 augusti. Eftersom laget inte är fullt kan juniorer flyttas upp eller tryoutspelare lånas in. Det är en dryg vecka dit och hårdkörningen på is har börjat.

– Ja, men jag vet hur väl förberedda vi är för vi har testresultat på alla. Vi kommer att kunna träna bra. Alla har varit med hela försäsongen. Det är en jättefördel, säger Joakim Fagervall belåtet.


Fakta/Djurgårdens första träning innehöll ett antal lånespelare:

Målvakter: Linus Ryttar (Väsby) och Isak Johansson (Almtuna och Väsby förra säsongen).

Backar: Nils Strandberg Sarén (Huddinge) och Lucas Ölvestad (University of Denver).

Forward: Oskar Jellvik (Boston College).

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)