Med "stängt" KHL – SHL-lagen hoppas på toppspelare: "Klubbarnas marknad"

9 juni 2022
KHL väntas inte kunna locka många icke-ryssar kommande säsong på grund av Rysslands krig mot Ukraina.
Många SHL-lag letar nu efter toppspelare som kan vara skillnaden mellan guldjakt och mellanmjölk eller mellan slutspelsfeber och kvalfrossa.
– Jag hoppas och tror att det kommer att vara rätt mycket bra spelare ute på marknaden egentligen under hela sommaren, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.


Rysslands invasion av Ukraina har även ritat om hockeykartan. Med undantag av ett fåtal nordamerikanska spelare förväntas inte många icke-ryska spelare skriva nya kontrakt med ryska KHL-klubbar kommande säsong. Antalet utländska platser i KHL-lagen ser också ut att krympa från fem till tre spelare.

Det gör att det är många kontraktslösa spelare ute på marknaden i jakt på nya jobb.

– KHL är nog inte den faktor som ligan har varit tidigare. Även de nordamerikanska spelarna och inte bara de svenska, finska och tjeckiska spelarna som har varit där kanske också börjar blicka mer mot Schweiz eller Sverige och Finland, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

Leksand är ute efter att fylla hålet efter skyttekungen Max Véronneau. Samtidigt har dalaklubben tappat både Emil Heineman, Isak Rosén och Nils Åman till NHL-klubbar. Och ännu letar Marek Hrivik efter ett toppjobb i Schweiz. Dessutom har andra leksingar som Calle Själin och Oskar Lang ögonen på sig från NHL-klubbar åtminstone fram till den 15 juni.

LÄS MERFick lämna Timrå före kvalet – nu uppges Andersson ersätta "Schampo"

– Jag tror att under tiden det sajnas, och det är datum, och vissa där borta  (i NHL och AHL) kanske kommer på att ”jag inte kommer att få nåt och jag behöver göra nåt annat”, då är det kanske inte är KHL som är den liga som de först siktar på och hoppas på utan då blir det Schweiz, Sverige, Finland och Tyskland till viss del som de kommer att landa i.

En rad andra SHL-klubbar letar toppspelare, däribland guldjagande lag som Färjestad, Luleå, Frölunda, Skellefteå, Rögle och även nykomlingen HV71.

– Jag hoppas och tror att det kommer att vara rätt mycket bra spelare ute på marknaden egentligen under hela sommaren, säger Thomas Johansson.

– Sedan är det lite beroende på vilka positioner man behöver fylla. Det är vissa positioner, som tidigare har backar och centrar varit väldigt svåra att fylla, att det har funnits för lite kvalitet på den typen av spelare. Forwards har det egentligen alltid funnits lite mer av och där vi letar, på forwardsdelen, har jag goda förhoppningar om att vi ska kunna förstärka våra led, säger Leksands GM.

Hans kollega i hårdsatsande Linköping, Niklas Persson, upplever inte att konkurrensen har blivit tuffare. LHC vill krydda laget med ytterligare någon spetsforward.

– Det finns ett antal kronor att göra av med i SHL och de ökar inte över 14 klubbar så pass mycket att vi kommer att lyfta in och börja betala före detta KHL-löner, utan det är ungefär som vanligt, säger Persson till HockeyNews.se.

LÄS MERLeksands nervösa väntan – kontraktslös Hrivik ser över sina möjligheter

– Det ”försvann” en liga (KHL) som spelarna var intresserade av att spela i. Nu är det uppenbart att det finns de som kan tänka sig åka tillbaka dit, men det är inte lika många platser och det är inte lika många spelare, så det finns ganska mycket spelare på marknaden och har funnits hela tiden, säger Persson, som under våren har värvat KHL-backarna Oscar Fantenberg och Linus Hultström plus SHL-topparna Ty Rattie och Sebastian Strandberg.

– Vi har haft inställningen till de killarna som vi tidigt har sagt att vi vill ha in och som vi tycker passar bra in hos oss då kommer vi att betala för att få hem dem. Vi kommer inte att sitta och vänta och hoppas att de kommer att vara billigare i augusti utan de gör vi ett rejält försök på och det har vi lyckats med.

Men Niklas Persson tror att det kan finnas en ekonomisk poäng med att ha lite is i magen från klubbarnas sida.

– Det finns spelare som kommer att behöva gå ner i lön och det kommer att finnas mycket spelare kvar under sommaren som inte hittar jobb och som är otroligt duktiga hockeyspelare. Idag vill de ha så mycket som möjligt så får vi se vad som händer framåt augusti-september och vad det finns för platser och vad som händer borta i USA och så vidare och om det är många som kan tänka sig att åka tillbaka till Ryssland, allt sånt där som spelare in.

Persson tycker sig se en ny situation:

– Konkurrensmässigt tycker jag att det är lika och kanske klubbarnas marknad på ett annat sätt än vad det har varit de sista åren.

Han utvecklar:

– Det är åt båda hållen, hur kall man är som klubb och vad man söker och vilken situation man sitter i och vad man har för lag på papperet i grund och botten redan nu. Det har väl också att göra med hur kall man kan sitta som klubb. Där är det olika för olika klubbar har olika strategi. Det kommer att visa sig i juni, juli och augusti. Då kommer det säkert att hända saker.