Örebro riskerar gå miste om VM-hjälten – konkurrensen är stenhård


31 maj 2022
Örebro kan gå miste drömvärvningen Sakari Manninen.
Efter VM-succén uppvaktas Finlands guldskytt av ett antal klubbar i Europa och – NHL.

Finland är mitt i ett guldrus. Sakari Manninen sköt målet mot Kanada på övertid vilket har gett Finland sitt fjärde VM-guld och det första på hemmaplan.

Och om Manninen var en hett eftertraktad spelare på marknaden redan före VM i Finland så har inte intresset direkt blivit svalare efter succén i Tammerfors. På tio matcher gjorde Sakari Manninen sex mål och fyra assist och han fick plats i medias All Star-lag i VM. Turneringen blev ett väldigt bra skyltfönster för Manninen.

– Jag ser Sakari som en bra NHL-spelare. När allt kommer omkring har han visat NHL-klubbar hur han spelar. Ja, han skulle klara sig i ligan, menar Manninens agent Arif Hairedin i en intervju med finska MTV Sport.

Agenten uppger att det finns intresse för Manninen i Nordamerika och det pågår förhandlingar med ett ospecificerat antal NHL-klubbar.

LÄS MERTrots ett år kvar på kontraktet – stjärnan lämnar Frölunda

Redan för tre år sedan då Sakari Manninen var med och vann VM-guld i Bratislava erbjöds han ett standardavtal av en NHL-klubb, men då fick han ett betydligt bättre kontrakt från KHL-klubben Salavat Julajev, där han har spelat de senaste tre säsongerna. Nu är läget annorlunda. Dels för att Manninen har lämnat KHL bakom sig på grund av Rysslands krig i Ukraina. Dels för att han är en ännu bättre spelare nu.

I SHL är Örebro en av klubbarna som ska ligga långt fram i kön hos Manninen, enligt Nerikes Allehanda. Men nu är siktet inställt på ett NHL-kontrakt i första hand.


Sakari Manninen hamnar kanske inte i Örebro och SHL efter VM-succén. Han inväntar NHL-bud i sommar. Foto: Bildbyrån.

– Vi har så klart utgångspunkt på att överenskommelsen ska gälla ett envägskontrakt och det ska vara ett bra ställe att spela på, säger Manninens agent Arif Hairedin.

Sakari Manninen spelade för Örebro i SHL 2017/2018 och gjorde då 28 poäng (11 mål, 17 assist) på 48 matcher. Med det blev han lagets poängkung och bröt sedan sitt kontrakt med Örebro för spel i Jokerit.

Manninen uppges inte ha bråttom med att skriva ett NHL-kontrakt utan kommer att avvakta tills han vet vilka bud han har att välja på. Om det inte blir NHL har han en rad möjligheter i Europa.

– På den europeiska sidan står klubbar nästan i kö. På den sidan ser det bra ut, säger agenten Arif Hairedin till MTV Sport.