HockeyNews
PLUS

Kanadensisk ilska över utvisningarna som kostade dem VM-guldet: "Suger"

(23871) Thomas Chabot/Kanada
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 30 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Besvikelsen i Kanada över utvisningarna i slutet av VM-finalen mot Finland var stor.
– Ja, det suger, okej? Det suger att saker inte gick vår väg. I slutändan är det inte utvisningar, säger Columbus-forwarden Cole Sillinger.

VM-finalen mellan Finland och Kanada blev en nagelbitare. Efter två perioder ledde Kanada med 1–0 efter ett vackert mål i powerplay av Buffalos Dylan Cozens.

Men tre traka kanadensiska utvisningar i början av den tredje perioden förändrade matchbilden och Finland fick ett rejält övertag. När Columbus-talangen Cole Sillinger, 19, åkte ut två minuter för en hög klubba fick Finland fem mot tre och då tryckte Mikael Granlund in 1–1. Det var inte Sillingers klubba som träffade Miro Heiskanen i ansiktet. Det var Heiskanens egen klubba.

LÄS MERPowerplay avgjorde – Finland mästare på hemmaplan efter drama

– Det suger att det inte finns någon videokoll. Om det hade funnits videokoll hade den utvisningen tagits tillbaka, säger Cole Sillinger besviket efter 4–3-förlusten på övertid.

Finland ryckte till 3–1, men precis som mot Tre Kronor forcerade Kanada in två mål i slutet och tog matchen till övertid.

– Det är styrkan i vårt lag att aldrig ge upp och köra ända till slutet. Oturligt nog blev det en utvisning på övertid som de utnyttjade, säger Sillinger.

De svenska domarna Mikael Nord och Linus Öhlund hamnade i händelsernas centrum.

Är det bittert med utvisningarna?

– Ja, det suger, okej? Det suger att saker inte gick vår väg. I slutändan är det inte utvisningar. Han slår sin egen klubba i ansiktet och det blir en utvisning och på övertid är det en liten dykning när han tar tag i hans fot, säger Cole Sillinger.

Men han tillägger:

– Som kanadensare ger vi cred till folk och de spelade en bra match och grattis till dem.

Kanadas lagkapten, Ottawa-backen Thomas Chabot, var den som åkte ut för en hakning på övertid och då smällde Sakari Manninen in guldmålet efter 6.42.

– Det är så klart tungt. Du kommer hit och vill vinna matchen. Oavsett om det var utvisning så är det som det är. Man är besviken eftersom man kom hit för att vinna, säger Chabot.

LÄS MERSvenskt i VM-finalen trots allt – SHL-domarna tar hand om guldmatchen

Vad tycker du om din utvisning?

– Jag tänker inte kommentera så mycket utan tycker att det är ganska uppenbart om du följer hockey. Jag stack in min klubba där och satte mig i den situationen och domarna tog utvisning. Allt gick så fort. Vi förlorade matchen och det är allt som räknas.

Noah Gregor var en av de utvisade kanadensiska spelarna när Finland vann VM-guldet på övertid i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

Var Finland bättre?

– Jag tycker inte det. Vi gav dem många chanser i början på tredje perioden och de begravde det. Man får ge dem mycket cred för det. De är att bra hockeylag och de spelar väldigt bra. De vann VM och det är anledningen.

Kanadas förbundskapten Claude Julien ville främst hylla sitt lag för ännu en stark avslutning och att laget tog sig till VM-final igen.

– Jag tänker inte kommentera domarna. För mig är det inte värt det. Jag hoppas bara att när de är där ute så gör de det bästa de kan. Jag respekterar dem för det. Oavsett om du håller med om domsluten eller inte så går du vidare. Jag ser hellre på det positiva i den här turneringen och vår grupp blev bättre för varje match. Det var mycket karaktär i laget och jag är väldigt stolt över dem, säger Julien.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)