HockeyNews
PLUS

Oskarshamn kan ha gjort ett VM-fynd: "Hoppas jag får en stor roll"

(23868) Jiri Smejkal/Tjeckien
Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Oskarshamn kan ha gjort ett klipp under silly season.
Den nye tjeckiske forwarden Jiri Smejkal var en av de tongivande spelarna när Tjeckien knep sin första VM-medalj på tio år.
– Jag hoppas att jag får en stor roll, säger Smejkal till HockeyNews.se inför flytten till SHL och Oskarshamn.

Tjeckien var illa ute i bronsmatchen mot USA i Tammerfors. Men ett målvaktsbyte vid underläge med 3–1 efter den första perioden fick saker att hända. Med Marek Langhamer istället för Arizona-målvakten Karel Vejmelka i kassen inledde Oskarshamnsvärvningen Jiri Smejkal upphämtningen genom att från nära håll trycka in en retur till 2–3. Till slut blev det hela 8–4 till Tjeckien.

Med en VM-bronsmedalj runt halsen stannar Jiri Smejkal till i mixade zonen i Nokia Arena och pratar med HockeyNews.se.

– Det här här fenomenalt skulle jag säga. Särskilt efter den första perioden när de ledde med 3–1. Vi sa att vi spelade bra och att vi skulle hålla oss till vår plan. I tredje perioden kom det tillbaka till oss och vi var hungrigare än dem och förtjänade att vinna, säger Smejkal.

Hans 2–3-mål blev betydelsefullt.

– I andra perioden gjorde vi en hel del bra saker och hade chanser. Tack gode gud kom ett mål där så vi bara låg under med ett mål inför tredje. Vi kom tillbaka och det var härligt.

LÄS MERDärför blir det inget ishockey-VM för herrar i USA eller Kanada

Tjeckien hade inte tagit någon VM-medalj sedan 2012. Smejkal var med i OS i februari, men fick då åka hem tomhänt.

– Jag kommer förmodligen att fira i ett par dagar och sedan åka på semester för det var verkligen en väldigt lång säsong. Sedan får vi se.

Innan Jiri Smejkal skrev på ett tvåårskontrakt med Oskarshamn talade han med VM-kamraten Hynek Zohorna som precis som sin bror Tomas Zohorna spelade i IKO den här säsongen. Hynek Zohorna blir kvar och har förlängt kontraktet medan Tomas Zohorna hamnar någon annanstans.

Smejkal gjorde 25 mål och 45 poäng på 44 matcher för Pelicans vilket gav honom en tredjeplats i skytteligan. Och nu ska han ta klivet till SHL.

– Det var förmodligen för att den svenska ligan är lite bättre än den finska och man vill upp till nästa nivå och bli bättre. Jag har inte tänkt så mycket på det och är full av känslor nu. Jag njuter av känslan och medaljen så får vi se om några veckor.


Tjeckien firar sin första VM-medalj sedan 2012 efter 8–4 mot USA i bronsmatchen i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

I Pelicans spelade han mer rollen av en utpräglad målskytt. I VM har Smejkal spelat mycket, i snitt över 17 minuter per match, och han har ofta legat högt i banan och forecheckat hårt.

– Jag tycker att jag hade en stor roll i den här turneringen. Jag är inte nöjd med mitt offensiva spel speciellt mycket, men defensivt var det bra. Och tack gode gud att jag i sista matchen idag gjorde något i offensiven också och vi vann matchen. Härlig känsla! säger Jiri Smejkal och ler.

Det blev två mål och tre assist på de tio VM-matcherna. Vilken roll han får hos Martin Filander i Oskarshamn återstår att se.

– Jag kommer antagligen att prata med coachen de närmaste veckorna så kommer vi kanske att prata om det. Jag hoppas att jag får en stor roll! säger Smejkal och ler.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)