HockeyNews
PLUS

Därför blir det inget ishockey-VM för herrar i USA eller Kanada

(23865) Thomas Chabot/Kanada
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2022

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. Ishockey-VM för herrar har inte spelats i Nordamerika sedan 2008. Och det ser inte ut att bli någon ny sådan turnering i USA eller Kanada inom överskådlig tid.

2008 var senaste gången som ishockey-VM ägde rum i Nordamerika. Tre Kronor hade sitt gruppspel i Quebec City i den gamla NHL-arenan Pepsi Coliseum medan Kanada spelade sina gruppspelsmatcher i Halifax innan de flög upp till Quebec City där medaljmatcherna spelades.

Det har gått 14 år sedan ett VM spelades i Kanada och det kommer att dröja tills det händer igen.

LÄS MERSHL-genomgång: "Svårt att bli nöjd med något annat än guld"

– Jag tycker att det finns en bra relation till Kanadas ishockeyförbund, USA:s ishockeyförbund och NHL och som jag förstår det vill de inte ha någon konkurrens mellan VM och Stanley Cup-slutspelet, säger Luc Tardif, president för Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

De kommande fyra åren kommer VM att spelas i Finland/Lettland 2023, Tjeckien 2024, Sverige/Danmark 2025 och Schweiz 2026.

– Vi har inte fått in någon ansökan från Nordamerika sedan 2008. De gör det inte för att det inte fungerar, det var en succé 2008 utan de vill vara mer involverade i andra tävlingar, säger Tardif.

LÄS MERJokinen om mötet med Luleå i CHL, löneklyftan till SHL och "chocken"

Kanada satsar mycket på J20-VM och damernas VM och Nordamerika väntas göra en satsning på U18-VM framöver.

Ishockey-VM för herrar ser ut att bli en i första hand europeisk angelägenhet även framledes.

– Tittarsiffrorna är bättre i europeiska tidszoner och väldigt många fans reser till VM-turneringarna. Det är väldigt speciell atmosfär, säger IIHF:s vice president Petr Briza.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)