HockeyNews
PLUS

Dahlin är Tre Kronors poängkung: "Inte nu det gäller, brukar jag säga"

(23810) Rasmus Dahlin/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2022

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. Rasmus Dahlins första gruppspel i VM är över och han är poängkung i Tre Kronor. Han är även topp fem i backarnas poängliga och den i Tre Kronor med mest istid.

Tre Kronor blev tvåa i sin grupp i Tammerfors efter ett väl genomfört gruppspel med sex segrar på sju matcher. Imorgon väntar VM-kvartsfinal mot Kanada. 

– Vi har tagit oss igenom det på ett bra sätt och tagit nästan så mycket poäng vi kan (18 av 21). Vi har spelat bra hockey och satt oss i en bra sits inför slutspelet, säger Buffalo-backen Rasmus Dahlin.

Genom andraplaceringen slipper Tre Kronor att byta spelort till Helsingfors och är kvar i Tammerfors. Om det betyder något i sammanhanget?

– Jo, men det är absolut viktigt. Det är samma hotell och samma omklädningsrum och allt vad det är. Du är van vid allting och behöver inte justera nånting, så det betyder mycket.

LÄS MERKlart: Tre Kronor får möta Kanada i VM-kvartsfinalen: "En häftig match"

Med en istid på 22:12 per match är Rasmus Dahlin den i Tre Kronor som får mest speltid av alla och han är med det också sjua i VM med mest istid. I sitt första VM har 22-årige Dahlin producerat två mål och fem assist på sju matcher och med andra ord gjort en poäng i snitt per match. 

– Jo men vi har haft ett bra powerplay och poängen kommer och går, liksom. Nu har det studsat in några. Men det är inte nu det gäller brukar jag säga. Vi får se vad som händer i slutspelet.

Hur mycket har det betytt att William Nylander har kommit in i laget?

– Han är jättebra i powerplay och i offensiven. Det är ett hot i varje byte. De respekterar honom extremt mycket så det öppnar för andra spelare.

Det verkar som att ni har hittat varandra bra i powerplay?

– Det är ju så att spela med bra spelare då är det lätt att prestera lite saker.

Fakta/Backarnas poängliga i VM i Finland

1 Mikko Lehtonen, Finland, 7 matcher, 2 mål + 6 assist, 8 poäng

2 Markus Lauridsen, Danmark, 7 matcher, 1 + 7, 8 poäng

3 Dominique Heinrich, Österrike, 6 matcher, 3 + 4, 7 poäng

4 Valerij Orechov, Kazakstan, 7 matcher, 3 + 4, 7 poäng

5 Rasmus Dahlin, Sverige, 7 matcher 2 + 5, 7 poäng

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)