HockeyNews
PLUS

Klart: Tre Kronor får möta Kanada i VM-kvartsfinalen: "En häftig match"

(23808) Tre Kronor efter Lettland i VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 24 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Sex segrar och en förlust. Förbundskapten Johan Garpenlöv menar att Tre Kronor har gett sig bra förutsättningar inför VM-kvartsfinalen mot Kanada:
– Vi ser fram emot kvartsfinalen mot Kanada. Det blir en häftig match, säger Garpenlöv.

Efter 1–0-vinsten mot Lettland är gruppspelet över och för Tre Kronor väntar VM-kvartsfinal i Tammerfors på torsdag mot Kanada. Det blev klart sedan Finland besegrade Tjeckien med 3–0 i den sista matchen i gruppen samtidigt som Kanada storvann över Frankrike.

– Vi är mycket nöjda med vårt spel hittills i turneringen, och fortsätter vi hålla oss till vår spelidé har vi goda chanser att vinna, säger Johan Garpenlöv.

Genom att sluta tvåa slipper Tre Kronor att flytta till Helsingfors och kan vara kvar i samma omklädningsrum och bo kvar på samma hotell.

– Det har varit en resa som vi har gjort med alltifrån att spela med kort om folk (nio forwards), bytt in spelare, försökt sätta vårt spel och få spelarna att hitta sina roller och må bra i det här. Med tanke på det är jag naturligtvis nöjd när vi vinner sex (matcher) och förlorar en på övertid. Det är klart att det är bra och det ger gott självförtroende egentligen till alla oss som håller på med det här. Med beröm godkänt är det, säger Garpenlöv.

Förra våren missade Tre Kronor VM-kvartsfinalen för första gången på en evighet så det är ett steg i rätt riktning.

– Sedan vet jag hur det funkar. Vi har match på torsdag. Vinner vi den så är det jättebra och förlorar vi så är vi tillbaka igen till något som inte är godkänt.

LÄS MERTre Kronor-spelarna vill ge Garpenlöv en farväl-medalj: "Unnar honom det"

Zug-forwarden Carl Klingberg menar att han har hela Tre Kronor bakom sig när han unnar Garpenlöv en VM-medalj som förbundskapten. VM i Schweiz 2020 blev inställt. Förra våren spelades VM i en bubbla i Riga där Tre Kronor missade VM-kvarten.

– Jag har varit med på hela den här ”Garpen”-resan och han har fått utstå en hel del kritik. Och jag tycker att det är lite obefogat för han är en sjukt bra coach, en sjukt bra människa. Jag skulle unna honom det så jävla mycket. Vi ska kriga oss sönder och samman här för honom och för varandra för att ta hem det här. Det är enda målet. Det är tre matcher kvar av hela säsongen. Det vet alla. Det är bara att köra, säger Klingberg.

Garpenlövs reaktion:

– Då är jag jätteglad. Jag vill ju vinna med dem. Vi är alla här för att gå så långt som möjligt i det här och göra nånting bra av det här. I varje turnering har vi så pass bra lag att vi kan vinna. Sedan gäller det att få ihop det och det finns andra lag som gör det bra också. Så länge man gör det man kan och man försöker få spelarna att må bra i det här och försöker få dem att spela efter vårt sätt att spela och att de kan leverera och känna sig trygga i det individuellt så har vi kommit en bra bit på väg.

Hur långt har ni kommit?

– Jag tycker nu när vi fick in (William) Nylander så fick vi in sista pusselbiten och även (Linus) Ullmark på målvaktsspaden. Då fick vi in rätt komponenter i det här. Vi är ett större hot i powerplay och vi har en bredd på målvaktssidan. Backsidan var bra från start. Det känns om att laget är satt nu och de har fått sina roller och de börjar köpa in i dem fullt ut och börjar känna sig trygga i dem.

LÄS MERLucas Elvenes tillbaka i svensk hockey – detta blir hans nya klubb

Hur skulle det vara att få avsluta med en VM-medalj?

– Det är klart att jag vill åka hem med något runt halsen, och helst en guldmedalj, som alla andra där inne vill också. Jag har fått göra det förut både som spelare och ledare och vet vad det betyder både för mig och ledarna och för spelarna och för svenska folket och svensk ishockey. Det är jättemånga saker och det blir så positivt av det, att få njuta av det. Men så vet jag hur svårt det är. En match i kvartsfinalen där en studs kan gå åt ena eller andra hållet. Det är så jäkla små marginaler när man kommer ner till de där matcherna.

VM-truppen är stängd med tre målvakter och 22 utespelare registrerade. Det går inte att byta ut skadade Oliver Ekman-Larsson.

– Om vi får coronafall kan vi byta någon, säger Garpenlöv.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!