Tre Kronor-spelarna vill ge Garpenlöv en farväl-medalj: "Unnar honom det"

24 maj 2022
TAMMERFORS. Carl Klingberg har spelat OS med Johan Garpenlöv som förbundskapten och nu är han med på sitt andra VM. Han lovar att slita ont för en medalj.
– Jag har varit med på hela den här ”Garpen”-resan och han har fått utstå en hel del kritik. Och jag tycker att det är lite obefogat för han är en sjukt bra coach, en sjukt bra människa. Jag skulle unna honom det så jävla mycket, säger Klingberg.


Tre Kronor slog Lettland med 1–0 i den sista gruppspelsmatchen i Tammerfors. Det kan räcka till gruppseger, men ger definitivt minst en andraplats.

– Hade man kunnat garantera en förstaplats efter idag så hade det varit bästa möjliga. Med facit i hand tycker jag ändå att det är bra. Det garanterar att vara kvar (i Tammerfors). Det är skönt, så får vi se hur det går ikväll (Finland-Tjeckien) och vi vet inte hur det går i den andra gruppen heller. Det är ingen idé att lägga för mycket energi på det. Nu har vi gjort det vi kan. Vi tycker ändå att vi har nåt vi kan bygga på och vi tar därifrån helt enkelt, säger Zug-forwarden Carl Klingberg.

Tre Kronor har tappat tre poäng på sju matcher och bara förlorat mot USA (på övertid).

NI har en hög lägstanivå?

– Absolut. Idag blir det lite ställningskrig känns det som. En schackmatch med ”defense” från båda hållen. Mycket är tillåtet, liksom. Det kändes att det skulle bli krig från första fem minuterna och det är bara att anamma det och ha tålamod. Vi ska veta att vi kan ändå avgöra matcher och bara leda med 1–0. Det är sjukt viktigt tror jag, att man inte bara tror att man ska vinna med tre-fyra varje gång utan att man kan spela med den här ledningen man har och göra det riktigt bra också.

Det är oklart vilka Tre Kronor får möta i VM-kvartsfinalen på torsdag. Men det kan bli – Kanada.

– Bring it on! säger Klingberg och får de svenska reportrarna i Nokia Arenas mixade zon att skratta till. 

– Men ärligt talat, ska du vinna VM-guld ska du slå de bästa motståndarna förr eller senare ändå och vi kan inte påverka nånting hur det blir i andra gruppen. Det blir vad det blir och vi möter dem vi möter och vi ska vinna oavsett.

Carl Klingberg och Tre Kronor sliter hårt för att ta medalj i VM i Finland. Det skulle bli en fin avskedspresent till Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån.

Tre Kronor missade VM-kvartsfinal 2021 med Johan Garpenlöv som förbundskapten i sitt första VM. Det var största missen på 84 år och kritiken var massiv. I OS i Peking blev det ingen medalj utan förlust i bronsmatchen.

Hur skulle det vara att få en ny medaljchans med Garpenlöv?

– Jag har varit med på hela den här ”Garpen”-resan och han har fått utstå en hel del kritik. Och jag tycker att det är lite obefogat för han är en sjukt bra coach, en sjukt bra människa. Jag skulle unna honom det så jävla mycket. Vi ska kriga oss sönder och samman här för honom och för varandra för att ta hem det här. Det är enda målet. Det är tre matcher kvar av hela säsongen. Det vet alla. Det är bara att köra.

LÄS MERGustafsson i rekordform hyllar Tre Kronors kemi: "Väldigt högt i tak"

Hur ser du på kritiken?

– Det har varit mer eller mindre hela tiden och jag tycker att det är obefogat som sagt. Jag tycker att han är en riktigt bra coach. Det är inte han som spelar. Han får med sig spelarna på ett vis som jag tror alla uppskattar. Du kan fråga vem som helst här. Vi ska kriga för honom.

Ni verkar ha en grym sammanhållning?

– Absolut. Det är sjukt viktigt att komma ihop som grupp. Det är typ nummer ett. När man vet var man har varandra kan man ha högt i tak. Man kan säga till varandra vad man tycker utan att någon blir arg. Det är så viktigt i en grupp att man inte börjar vända sig emot varandra utan strävar mot det gemensamma målet. Det känns att vi gör det. Man tar bort sitt ego för lagets skull. Det är VM-guld vi är här för och inte för att få en massa jävla frilägen och få skina själv utan det är VM-guldet som vi är här för allihop och det vet alla. Det är så viktigt att alla är med på den resan.

Vad är Garpenlövs styrka som coach?

– Han är en riktigt bra personkännare. Han kommer in och snackar med personerna och får dem att må bra direkt i ett lag. När man vet att man har coachen i ryggen, då spelar man bättre. Tycker jag. Och det tror jag många känner också, säger Carl Klingberg.