HockeyNews
PLUS

Gustafsson i rekordform hyllar Tre Kronors kemi: "Väldigt högt i tak"

(23788) Erik Gustafsson/Tre Kronor VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 24 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Erik Gustafsson var med och vann VM-guld 2018. Då hade Tre Kronor ett stjärnspäckat lag. Men ex-djurgårdaren tror mycket på årets svenska VM-lag.
– Det är väldigt högt i tak och det är många som pratar. Jag tror vi har kommit väldigt nära varandra på så pass liten tid. Det är det man behöver göra, säger Gustafsson till HockeyNews.se.

Tre Kronor är en match och två dagar bort ifrån en ny VM-kvartsfinal. Laget har förstärkts under pågående VM i Tammerfors och fem NHL-spelare, inklusive Toronto-stjärnan William Nylander, har flugits in. Det gör att Tre Kronor i sin slutliga VM-trupp har tolv NHL-spelare. Chicago-backen Erik Gustafsson är en av dem och han hann inte spela någon landskamp före VM-premiären mot Österrike den 14 maj.

– För mig själv tycker jag att jag har kommit in i det ganska bra, snabbt. Vi gjorde de fyra första matcherna väldigt bra. (Mot USA) var det så där med pucken. Utan puck spelade vi bättre, men med pucken var det lite slapphet. Det händer ibland också. Men kollar man på helheten känns det bra, säger Gustafsson.

LÄS MERRasmus Asplund toppar VM:s skytteliga: "Här för att spela om medaljerna"

Han är den back i Tre Kronor som har haft flest puckar på mål (13). Och mot Norge var han ett bra tag både etta, tvåa och trea över de hårdaste skotten på mål.

– Ja, haha. Jag försöker sätta dit en jäkel. På högersidan när jag spelar back och får pucken back-back så försöker jag trycka in den på mål. Det är det vi har pratat om, att få in så mycket puckar på mål som möjligt. Vi har grabbar framför målvaktens ögon så kan jag bara få den dit så blir det bra. Några var väl ganska hårda, men de kom inte över isen… Jag försöker skjuta så mycket som möjligt och försöker skapa lite kaos framför deras kasse.

Gustafsson har inte gjort något VM-mål än, men faktum är att han har sex assist på sex matcher. Med det tillhör han toppen av assistligan i VM. Det är dessutom ett personligt poängrekord i VM.

30-årige Erik Gustafsson har värdefull erfarenhet av NHL-spel och var med och vann Tre Kronors senaste guld i Köpenhamn för fyra år sedan. Då var det en toppkedja med Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Mattias Janmark som ledde lagets offensiv. Men Gustafsson menar att kemin i årets VM-lag är stark.

– Jag var lite orolig att det skulle ta lite längre tid att komma ihop som lag. Men jämför man med så kom vi ihop i båset och i omklädningsrummet innan matcher och även på träningar. Det är väldigt högt i tak och det är många som pratar. Jag tror vi har kommit väldigt nära varandra på så pass liten tid. Det är det man behöver göra. Man behöver komma ihop som lag så snabbt som möjligt.

LÄS MERUllmark hyllar Modo och en Färjestadshjälte inför medaljkampen i VM

Gustafsson fortsätter:

– Jag tycker att vi har visat det på isen också. Nu har vi en match kvar innan det roliga börjar. Det ser väldigt bra ut. Vi har spetsen framåt och bra och tätt bakåt och bra målvakter. Det gäller att vi fortsätter hålla ihop så kan det bli något bra.

Ett orosmoln inför fortsättningen är att Erik Gustafssons backpartner, lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson är skadad och osäker till spel i VM-kvartsfinalen.

– Vi får se. Jag vet inte riktigt vad som har hänt. Vi försöker göra allt vi kan när inte han spelar och försöker göra det så bra som möjligt. Det är verkligen en viktig ”piece” i det här laget. Vi får se när han kommer tillbaka, säger Gustafsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)