HockeyNews
PLUS

Leksands Lang överöst av glada meddelanden: "Lite overklighetskänslor"

(23766) Oskar Lang/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Leksands Oskar Lang blir bara bättre och bättre i VM.
Mot USA utsågs han till Tre Kronors bäste spelare och då hörde till och med Leksandstränaren Björn Hellkvist av sig…
– Många kompisar och många hemifrån har hört av sig och jag uppskattar verkligen att de hör av sig, säger Lang.

Oskar Lang och Nils Åman, Leksandsduon har tagit sin roll i VM med Tre Kronor med bravur. Det började redan i april när de blev uttagna i landslaget för en dubbellandskamp mot kvällens VM-motståndare Norge.

– Jag blev överraskad redan när jag blev uttagen till Norge. När jag är ute på isen gör jag mitt. Det är lite runt omkring som blir lite extra speciellt nu på VM när man tänker till lite att det är stort det här. Lite overklighetskänslor är det, säger Lang som har stått för två assist på fyra VM-matcher.

LÄS MERKellman eller Wallmark blir center bredvid Nylander – Garpenlöv om valet

Mot USA fick den kvicke, 170 centimeter långe och 75 kilo tunge, forwarden som bäste spelare i Tre Kronor.

– Det var väldigt kul, så klart. Jag kände väl för egen del att matchen var bra. Jag gjorde det jag är bra på och extra kul att bli matchens lirare, säger Lang.

Han hann knappt ut till omklädningsrummet innan mobilen svämmade över av meddelanden.

– Det var många som hörde av sig och grattade och tycker att det är kul att det går bra för mig.

Har din coach Björn Hellkvist hört av sig?

– Ja, han skickade till oss igår efter matchen. Han skickade en bild från Expressen tror jag det var som hade gett ut getingar.

Och det var okej betyg?

– Ja, haha. Verkligen.

Leksands Oskar Lang gör stor succé i VM och får ta emot massor av glada tillrop hemifrån. Foto: Bildbyrån.

Oskar Lang är van vid att hantera uppmärksamhet och den press det kan innebära att spela hockey i storklubben Leksand från den lilla dalakommunen.

– Självklart. Vi är vana vid att det är hög press och här blir det extra mycket press. Det är så klart att man har med sig det och har erfarenhet av det. Det känns skönt.

Leksandskamraten Nils Åman parades ihop med Oskar Lang i Tre Kronor och visst har de spelat tillsammans hemma i SHL.

– Vi har spelat en del, men inte hela säsongen. Både han och jag har fått snurra runt lite i kedjorna i Leksand, men vi har spelat lite och vi har bra kemi.

LÄS MERTre Kronors powerplay bland de sämsta i VM: "Det känns ofarligt"

Har det hjälpt dig att spela med Nils i Tre Kronor?

– Nils och jag har haft kemi när vi har spelat i Leksand också. Det var skönt första gångerna när vi kom in och fick spela i Tre Kronor. Vi hittade varandra bra och sedan har det bara fortsatt och blivit bättre och bättre tycker jag.

Har ni utvecklats i landslaget?

– Främst att vi har fått ett självförtroende i spelet. Vi är bra spelare och n är vi får upp självförtroendet så vågar vi ta för oss mer. Det är väl just det som har synts.

Johan Garpenlöv öste på nytt beröm över Lang och Åman som i 3–2-förlusten på övertid mot USA spelade ihop med Frölundas Max Friberg.

– Det är tanken att de ska driva upp spelet, ge oss energi när det inte funkar för laget så visar de att det går. Och igen, man flyttar upp spelet och man är jobbiga mot motståndaren. De gjorde en jättebra match och jag är jättenöjd med deras spel

Oskar Lang gillar sin roll i Tre Kronor.

– Vi har köpt den fullt ut och gör så bra vi kan. Jag tycker att vi har gjort det riktigt bra så det är bara att fortsätta.

På söndagskvällen väntar Norge och om Tre Kronor vinner de två sista matcherna i gruppen blir det VM-kvartsfinal i Tammefors.

– Vi vill komma tillbaka till vinnarspåret. Tråkigt med förlust igår så vi vill vinna här ikväll. Jag har rätt bra koll på många av deras spelare och mött flera av dem och spelat med flera också. Jag har ganska bra koll, säger Oskar Lang.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)