HockeyNews
PLUS

Tre backar i Tre Kronors powerplay – här är nya PP-enheten med Pudas

(23658) Jonathan Pudas/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 17 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. SHL:s bästa back Jonathan Pudas är redo för VM 2022.
Och han får en nyckelroll i en powerplay-uppställning – med tre backar.
– I den uppställningen har vi tre backar, bekräftar förbundskapten Johan Garpenlöv.

I de två första VM-matcherna, mot Österrike (3–1) och Tjeckien (5–3) har Skellefteås toppback Jonathan Pudas fått stå åt sidan medan sex andra, inklusive de fyra NHL-backarna Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson, Erik Gustafsson och Adam Larsson, fått spela.

Inför mötet med Storbritannien är Jonathan Pudas registrerad och ska spela.

– Roligt. Det är det här man gått och väntat på. Jobbig ovisshet om man ska åka hem eller vara kvar. Det är bra gäng på sidan om som har gjort det väldigt enkelt i alla fall, säger Pudas.

Skellefteås poängmaskin får dessutom en roll i powerplay.

– Det är där man har sina bästa egenskaper, men med backsidan som är här så är det otroligt tuff konkurrens. Men får jag chansen är jag otroligt laddad att få spela mitt spel, säger Pudas.

LÄS MERWallmark missar VM-match – men Grundström väntas spela mot Finland

Tre Kronor får klara sig utan Lucas Wallmark åtminstone mot Storbritannien. Han är antingen sjuk eller skadad. Det gör att Pudas får spela powerplay.

– Wallmark är borta och vi har inte jättemånga rajtare, och han (Pudas) är rajtare, så det är mycket möjligt att han spelar där ikväll.

På tisdagens värmning i Nokia Arena hade Pudas en position vid vänster tekningscirkel och mer som en forward. Backarna Erik Gustafsson och Henrik Tömmernes fanns med liksom Mathias Bromé och Joakim Nordström.

– Ja, vi har skickliga offensiva backar med bra spelförståelse och bra skott. Ibland använder man bara forwards, och ibland använder man mer backar än forwards. I den uppställningen har vi tre backar, säger Garpenlöv.

29-årige Pudas VM-debuterade förra säsongen i Riga, Lettland. Den här säsongen har han vunnit poängligan för backar och vid måndagens SHL-gala i C More fick han pris som årets back.

– Det är roligt. Något i ens spel som är väldigt bra när man blir utsedd till den bäste i ligan. Otrolig konkurrens i SHL på backsidan. Det är nåt jag värderar högt måste jag säga, säger Pudas.

Kollade ni på SHL-galan?

– Vi visste att Linus (Karlsson) skulle får Årets rookie så han blev intervjuad och lite påkommen och fattade inte riktigt från början så han var rätt nervös hur det skulle se ut, så det satt vi och väntade på även fast jag inte tycker det var så farligt som han hade sagt.

Hur är det att komma in i VM efter två spelade matcher?

– Det är som det är, det är inte mycket att göra. Konkurrensen på backsidan är knivskarp. Jag är mest bara grymt laddad att få dra på landslagströjan igen och in och köra och inte tänka så mycket.

Förutom VM 2021 var Jonathan Pudas också med i OS i Peking i februari. Där producerade han fem assist på sex matcher.

– Man har en stor erfarenhet rikare och man går in med ett helt annat lugn. Det är inte så mycket nytt runtom som det kanske var i Riga. Nu är man mer in i det och det är väl det man kan ta med sig. Man vet att man har kunnat hantera de turneringarna bra och framför allt OS kändes väldigt bra för egen del. Det har man i ryggen.

Vad ska ni se upp med mot Storbritannien (svensk seger med 4–1 i VM ifjol)?

– Jag tycker att de spelade bra förra året, så det gäller att vara på sin vakt. Det är ett frejdigt lag, så är man inte på tå så kommer det att kosta, men gör vi en grymt bra match så har vi oddsen på vår sida för att vinna. Jag tror det är viktigare för oss att hålla fokus på vårt och försöka ta nästa steg och bygga vidare för hela turneringen, säger Jonathan Pudas.

Fakta/Tre Kronors förväntade powerplay-enheter mot Storbritannien

PP1: Rasmus Dahlin, Emil Bemström, Carl Klingberg, Joel Kellman, Rasmus Asplund.

PP2: Erik Gustafsson, Henrik Tömmernes, Jonathan Pudas, Mathias Bromé, Joakim Nordström.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!