HockeyNews
PLUS

Wallmark missar VM-match – men Grundström väntas spela mot Finland

(23656) Lucas Wallmark/Tre Kronor VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 17 maj 2022

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. Tre Kronors skyttekung från OS i Peking, Lucas Wallmark, missar den tredje matchen i VM mot Storbritannien.

– Han spelar inte spelar idag. Det är det enda jag kan säga, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Skellefteåbacken Jonathan Pudas gör sin första VM-match mot Storbritannien på tisdagskvällen. Han registrerades för spel så sent som på måndagen, vilket innebär att Tre Kronor har sju backar i truppen.

– Vi behöver en back till in i det här. Han har varit med oss och spelat förut. Han är en jättespelskicklig spelare. Han tävlar på en hög nivå. Han kan spela powerplay i en position och han kan döda utvisningar så han är jätteanvändbar för oss. Vi ser fram emot att stoppa in honom i vårt lag, säger Johan Garpenlöv.

Tre Kronor värmde inför mötet med Storbritannien i Nokia Arena. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Los Angeles-forwarden Carl Grundström har tagit en av de nu fyra lediga platserna och ansluter till Tammerfors så fort han har klarat av ett PCR-test före inflygningen.

– Han kommer att döda utvisningar, är hårt jobbande i en andra- tredjekedjeroll. Kan spela i den typen av checkingkedja kan man väl i grunden säga. Sedan får vi se vart det tar vägen, säger Garpenlöv om Grundströms roll i VM.

– Ibland kommer den typen av spelare in i en sån här turnering bättre än man tror och utvecklas med det och får mer förtroende. Men vi börjar där.

Björklöven-fostrade Carl Grundström, 24, som har spelat med Modo och Frölunda i SHL, har den här NHL-säsongen gjort 15 poäng (9 mål, 6 assist) på 54 matcher. I Stanley Cup-slutspelet blev det också tre mål och en assist på sex matcher. Trots att han står utan NHL-kontrakt till sommaren väljer han att spela VM.

– Den typen av spelare med den summan pengar de skriver för kan vi försäkra. Det handlar mer om viljan att spela ett VM och hur man mår efter en lång säsong. Han kände att han hade mer att ge och det tackar vi för.

Grundström landar i Tammerfors mellan klockan tio och elva på onsdagsförmiddagen. Klockan 20.20 släpps pucken i rivalmötet med Finland.

– Vi hoppas att han spelar. Vi ska prata med honom och ser hur han mår, men det är förhoppningen. På tisdagen värmde Tre Kronor i Nokia Arena inför matchen mot Storbritannien och då fanns alltså nte den nyblivne Zürich-centern Lucas Wallmark med. Tre Kronor spelar med sju backar och tio forwards. Frågan är vem som tar Wallmarks plats i förstakedjan med Joakim Nordström och Emil Bemström. Garpenlöv har något att klura på till mötet med Storbritannien.

– Vi har inte jättemånga centrar kvar i den här truppen just nu. Det lutar åt att (Nils) Åman kommer in där sedan får vi rotera lite grann och försöka använda det vi har och fördela istiden så mycket det går på de här killarna ikväll.

– (Joel) Kellman kan spela där, Jocke (Nordström) kan gå som forward och (Oskar) Lang kan gå vänster. Det blir säkert många kombinationer som ni får se ikväll.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)