HockeyNews
PLUS

NHL-intresse för Leksands Tre Kronor-back: "Dröm att få spela där borta"

(23553) Calle Själin
Bildbyrån

Publicerad: 11 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Leksandsbacken Calle Själin har debuterat i Tre Kronor den här säsongen. NY Rangers har släppt NHL-rättigheterna till 22-åringen från Östersund. Men det finns andra klubbar i NHL som visar intresse.
– Självklart är det en dröm att få spela där borta, säger Själin till HockeyNews.se.

Calle Själin, 22, spelade näst mest av backarna i Leksand i SHL den här säsongen och snittade över 20 minuter per match (20:30). Det var mer än fem minuter mer per match jämfört med säsongen före. Själin bidrog också med 22 poäng (6 mål, 16 assist) på 46 matcher och bara Matt Caito gjorde fler poäng av Leksands backar. Calle Själin har spelat med Tre Kronor efter SHL-säsongen och har varit med i fajten om en VM-biljett.

– Jag tycker att jag har tagit steg och jag tycker att säsongen innan var bra. Jag har fortsatt det här året och byggde vidare mot spel och fick större förtroende. Jag har fått testa på spel här och tycker att jag hade en liten dipp i slutet av säsongen när det var mycket skador (i Leksand). Annars tycker jag att det spelmässigt har varit jättebra, säger Själin till HockeyNews.se.

LÄS MERMikko Manner om Brynäs finska stjärnvärvning: "En vinnarskallekille"

Han fick debutera i Tre Kronor i Karjalaturneringen i november 2021 och har varit med i kampen om VM-platserna fram till Beijer Hockey Games.

– Att vara med de här veckorna har varit jätteroligt. Att spela med så pass bra spelare och få mäta sig med dem har varit skitroligt. Det är en nivå till.

Inför Tre Kronors möte med Schweiz anslöt Vancouvers stjärnback Oliver Ekman-Larsson, vilket gjorde att Själin hamnade vid sidan av. Och när det var dags för match mot Finland bestämde sig Buffalos stjärnsvensk Rasmus Dahlin för att spela och då blev leksingen kvar utanför laget.

– Då åkte man upp på läktaren. Men det är ingenting. Det är två världsbackar som kommer in. Jag tycker bara att det är kul att få ha varit med och se när de lirar. Det har varit skitroligt, säger Själin.

LÄS MERBackstjärnan lämnade Rögle – ska nu etablera klassikerklubben

Tre Kronor har fyra NHL-backar plus OS-backarna Christian Folin, Jonathan Pudas och Henrik Tömmernes i nuläget.

Leksandsbacken Calle Själin draftades av New York Rangers 2017, men när klubben inte skrev kontrakt med honom förra säsongen tappade man rättigheterna. Men det saknas inte NHL-intresse nu när säsongen börjar gå mot sitt slut i Nordamerika.

– Jag har kontrakt med Leksand och jag har väl hört lite från NHL-klubbar, men inte något mer än så. Jag har sagt att jag vill fokusera klart på den här säsongen och så får man ta vad som händer. Det jag vet är att jag har kontrakt med Leksand nästa år, så får vi se.

Vad krävs för att du skulle hoppa på ett NHL-bud?

– Det får vi väl se och prata igenom. Självklart är det en dröm att få spela där borta. Man får väl se lite vad som händer. Det gäller att Leksand ska gå med på det också och lite såna grejer.

Leksand kan väl inte stoppa dig från NHL?

– Nej, det är så klart att det är en dröm att få testa på där så får man se vad som händer.

Calle Själins moderklubb Östersund, där hans pappa Jörgen hoppade in som assisterande coach inför kvalet, tog klivet upp i Hockeyallsvenskan härom veckan. Och Själin gläds med klubben och nära och kära.

– Skithäftigt! Man säger äntligen, men kan ändå inte fatta det. Så jäkla stort. De är så värda det också. De höll på redan när jag var där att vi ska ta steget upp. Nu några år senare så är de där. Det är så jäkla häftigt! Det är sjukt stort. Hoppas de får till något bra till nästa år för att kunna etablera sig.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)