HockeyNews
PLUS

Mikko Manner om Brynäs finska stjärnvärvning: "En vinnarskallekille"

(23537) Hannes Björninen
Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Brynäscoachen Mikko Manner som också är assisterande förbundskapten i Finland har dunderkoll på klubbens första värvning under silly season.
För HockeyNews.se berättar Manner om vad Brynäs och supportrarna kan förvänta sig av OS-vinnaren Hannes Björninen:
– Han är riktigt bra. Han är en sån där vinnarskallekille.

Finlands genrep inför hemma-VM i Tammerfors blev inte som man hade tänkt sig. Det blev tre förluster i Beijer Hockey Games inklusive den avslutande matchen mot grannrivalen Tre Kronor, 3–4.

– Vi tappade pucken några gånger så Sverige straffade oss. De hade sin stil och styrka och ger vi dem lite utrymme så är de duktiga på att byta plats och åka mycket skridskor. Det är svårt på den stora isytan att spela i egen zon. Men när vi spelade tillsammans fick vi många gånger också bra kontringar. Visst vill du vinna, men de utnyttjade sitt powerplay och gjorde sista målet (4–2) där, säger Finlands assisterande förbundskapten Mikko Manner till HockeyNews.se.

LÄS MEREmil Johansson har valt klubb – här spelar den förre SHL-backen i höst

Till vardags är han förstås Brynäs huvudtränare och han gläds åt att Brynäs lyckats värva den mångsidige och skicklige centern Hannes Björninen som sköt Finland till OS-guld i Peking.

– Han vill bli bättre hela tiden och jobbar mycket med detaljerna. Sedan har han ett bra ledarskap och kan säga rätt saker i omklädningsrummet och visar med exempel. Han är i rätt ålder och har jobbat hårt. Han har tagit flera steg uppåt, de största i den finska ligan, säger Manner.

26-årige Björninen var lagkapten i moderklubben Pelicans från Lahtis i tre säsonger innan han flyttade till Jokerit inför den senaste säsongen. När Jokerit drog sig ur KHL-slutspelet till följd av Rysslands invasion av Ukraina återvände Björninen till Pelicans.

LÄS MERFinland och Tjeckien petar tunga namn inför VM – men SHL-spelarna får ok

Mikko Manner håller inte igen i sin beskrivning av Björninen som spelare.

– Han har aldrig varit en så bra skridskoåkare så han har behövt jobba hårt och blivit bättre och bättre. Det har gjort att han har blivit en toppspelare i finska ligan och har hittat vägen till det finska landslaget. Att sedan utvecklas och bli toppspelare i Jokerit och nu vidare till den svenska ligan. Det blir nästa steg för honom, säger Mikko Manner.

Spel i KHL var utvecklande och SHL kommer också att bli en utmaning för Hannes Björninen.

– Skridskoåkningen måste vara där hela tiden, men han är klok och väldigt bra på de små detaljerna. Som tekningar, boxplay och powerplay. En vinnarskalle som vi vill ha i vårt lag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)