HockeyNews
PLUS

Tre Kronor ska gallra truppen – men leksingarna har varit utropstecken

(23528) Oskar Lang/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 8 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Tre Kronor besegrade Finland i VM-genrepet.
Nu ska förbundskapten Johan Garpenlöv gallra bort spelare inför avfärden till Tammerfors – men han hyllar två leksingar.

Buffalos svenska stjärnback Rasmus Dahlin förstärkte Tre Kronor mot Finland. Så var det inte planerat. Men lite drygt fem timmar före nedsläpp sa Dahlin ja till att spela mot Finland i Avicii arena.

– Vi fick reda på att han skulle komma in och då ställde vi frågan om han ville spela och det ville han. Det tror jag är bra för honom nu. Vi har två träningar nästa vecka och två matcher så det går fort. Den här matchen tror jag gör skillnad för honom ur han kommer att spela i VM, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Rasmus Dahlin stod för två assist i 4–3-vinsten och i den tredje perioden fick han spela i powerplay.

– Vi matchade honom lite lugnare i powerplay idag, men vi kommer att få se honom spela powerplay (i VM).

Vad betyder Dahlin?

– Han betyder jättemycket. Det är en jätteskicklig hockeyspelare som spelar i NHL och som är en av NHL:s bästa backar och en lovande spelare inför framtiden. Skicklig offensiv och kan logga många minuter. Han gör vår backsida mycket mycket bättre naturligtvis, säger Garpenlöv som även berömde Emil Bemström som har gjort mål mot både Schweiz och Finland.

Tre Kronor har på söndagen en för stor trupp inför VM och den innehåller tre målvakter, elva backar och 14 forwards. Minst tre utespelare ska plockas bort. Mot Finland var inte Jesper Pettersson, Linköping, Calle Själin, Leksand och Fredrik Olofsson, Oskarshamn ombytta.

– Vi kommer att åka dit med 25 spelare inklusive tre målvakter. Sedan kan det bli så att om Luleå vinner på måndag att vi adderar spelare från de två lagen. Då får vi reglera det under veckan, säger Johan Garpenlöv.

Vilka har varit utropstecken för dig?

– Jag tycker (Nils) Åman och (Oskar) Lang. De har varit med från start. När vi samlade laget sa vi att det här är VM-laget och några av er kommer att kunna spela VM, så vet jag inte om de själva trodde på det, om de gör det eller inte (spelar VM) får vi se, men de är där och nosar om den där platsen. De har gjort en jättefin resa tycker jag, säger Garpenlöv om Leksandsduon.

Förbundskaptenen bekräftar HockeyNews.se:s nyhet att färske schweiziske mästerforwarden Carl Klingberg tar en VM-plats.

– Klingberg är på väg. Han kommer in den här veckan som kommer.

LÄS MEREfter historiska vändningen med Zug – nu siktar Klingberg på VM-guld

Vad tycker du om Elmer Söderbloms insats i Beijer Hockey Games?

– Han är en lovande framtidsman. I vårt lag har han fått en lite mer tillbakadragen roll även om han står framför mål i powerplay. Jag tror framöver, om han ska vara som bäst, måste han spela i en av de två första kedjorna och vara drivande där. Sedan om han kommer att göra det hos oss eller inte får vi se, säger Garpenlöv.

Frölundas storväxte forward har haft en roll I fjärdekedjan i Tre Kronor. Landslagsledningen hoppas på ytterligare förstärkningar från NHL till VM-laget.

Men att Nashvilles målkung Filip Forsberg ska dyka upp i Finland är ett –långskott även om Predators ligger skrynkligt till i Stanley Cup-slutspelet.

– Det är klart att vi kommer att ställa frågan eller skicka nån typ av meddelande till honom. Han kommer att sajna ett rätt så saftigt kontrakt framöver och är jättesvår att försäkra så vi vet vad vi kommer att få för svar där. Men igen, man vet aldrig, säger Garpenlöv.

Fakta/Tre Kronor får ha tre målvakter och 22 utespelare i VM-truppen. Just nu ser den ut så här:

Målvakter (3)

Oscar Dansk, Magnus Hellberg, Marcus Högberg

Backar (11)

Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson, Christian Folin, Anton Lindholm, Jonathan Pudas, Jesper Pettersson, Filip Roos, Calle Själin, Henrik Tömmernes.

Tillkommer från NHL: Erik Gustafsson och Adam Larsson.

Forwards (14)

Rasmus Asplund, Emil Bemström, Anton Bengtsson, Jonatan Berggren, Mathias Bromé, Max Friberg, Linus Karlsson, Joel Kellman, Oskar Lang, Joakim Nordström, Fredrik Olofsson, Elmer Söderblom, Lucas Wallmark, Nils Åman.

Tillkommer från Schweiz: Carl Klingberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)