HockeyNews
PLUS

Efter historiska vändningen med Zug – nu siktar Klingberg på VM-guld

(23511) Carl Klingberg collage
Bildmontage/Privat/Felix Klauss/Philipp Heggelin/Phothockey.ch

Publicerad: 8 maj 2022

FacebookXWhatsApp

Efter andra guldet i rad i Schweiz vill nu Carl Klingberg ta med sig vinnarkänslan till Tre Kronor och hockey-VM.
– Klart vi ska gå för det, säger Klingberg till HockeyNews.se

Carl Klingberg och hans Zug gjorde inte bara det svåra att vinna "back-to-back", dvs vinna ligan två år i rad – laget vände även 0–3-underläge till 4–3 mot Rikard Grönborgs Zürich. Något som inte gjorts i en hockeyfinal sedan 1942, då Detroit ledde med 3–0 i matcher mot Toronto men som kanadensarna sedan vände till 4–3. 

Första matchen ledde Zug med 2–0 inför den tredje perioden men med maximal otur med skum videogranskning för ett av målen vände Grönborgs Zürich på tillställningen och vann matchen med 3–2.

– Vi i laget sa till varandra efter matchen: vad hände precis?, säger Klingberg till HockeyNews.se.

Laget kände att man var mycket bättre än resultaten i dom första matcherna och förtjänade att vinna. Efter att ha blivit "rånade" på de tre första matcherna skulle det avgöras i Zürich i match fyra, trodde hemmalaget iallafall.


Carl Klingberg tillsammans med svenskarna Anton Lander och Niklas Hansson efter andra raka ligaguldet i Schweiz. Foto: Privat

– Vi kände att dom rånade banken, dom förtjänade inte vinsterna utan försökte bara sno åt sig vinsterna. Vi kände att vi var bättre. Hade momentum och mer "expected goals" i alla tre matcherna, säger 31-åringen.

Inför den fjärde matchen hade Zug verkligen kniven mot strupen men slutade inte att tro att man var det bättre laget och tyckte inte att matchserien speglade verkligheten. 

Väl på matchdagen drog Zürich upp banderoller i med texten "Zürich – Schweiziska mästare" inne på arenan.

– Då kände vi bara "jaha, är det de ni tror?" Efter de vann vi alla matcher. Även om Zürich steppade upp i de två sista matcherna förtjänade vi att vinna, säger göteborgaren.


Hur beter man sig efter att ha vänt ett 0–3-underläge till 4–3 i en final?

– Det har varit firande, firande och firande. Man måste njuta av att vinna, säger dubbla mästaren Klingberg till HockeyNews.se.

Efter ett rejält och välförtjänt firande för Klingberg och hans Zug hemma i Schweiz med parad och spelarpresentationer inför fansen vänder han nu hemåt på måndag och gör som han gjort många gånger tidigare – dra på sig Tre Kronor-tröjan för att representera Sverige i VM.

– Jag kommer ju inte komma in i laget och känna mig bitter iallafall. det är två och en halv vecka, gäller att alla försöker komma ihop snabbt som grupp och inse att vi kan gå hela vägen, säger han.

Vad tror du om Tre Kronors chanser i Finland?

– Utan att ha sett dom andras trupper tycker jag såklart att vi ska kunna gå hela vägen, visst kommer många lag ha bra papper men vi ska alltid sikta högt. Medaljchans är klart vi ska ha iallafall, avslutar Klingberg.

Hockey-VM drar igång nästa fredag men Sverige inleder på lördagen då Österrike står som motståndare. Matchen spelas i Tammerfors, Finland.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)