HockeyNews
PLUS

Luleåbacken om bedömningsnivån i SM-finalen: "Känns som fängelseregler"

(23500) Oscar Engsund/Luleå
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 6 maj 2022

FacebookXWhatsApp

KARLSTAD. Färjestadsbacken Theodor Lennström klarar sig undan anmälan för att ha tryckt Luleås retsticka Brendan Shinnimin i isen.

– Om de låter det också passera vet vi vad som gäller, säger backtuffingen Oscar Engsund som själv åkte på en rejäl smäll utan åtgärd från domarna.

Luleå kom sent omsider till Karlstad för finalmatch 4 efter teknikstrul med flygplanet. I den första perioden ryckte Färjestad till sig en 2–0-ledning så att Luleå fick kämpa i uppförsbacke. Och i förlängningen tryckte Jesse Virtanen in 3–2-pucken bara lite drygt fyra minuter in. Det var precis efter det att Färjestads OS-center Jacob de la Rose hade delat ut en tuff tackling mot Luleåbacken Oscar Engsund. Men den skakade han av sig kvickt.

– Just nu är det lite surt. Men det är ny match på lördag som vi siktar på att göra en bättre insats, säger Engund.

Precis som i den första finalmatchen i Karlstad, där Färjestad vann med 4–0, fick Luleå en jobbig start målmässigt.

– Ja, det var så vi inte skulle ha det den här gången också. Det var tufft, men starkt av oss att komma tillbaka. Jag tycker att vi tar över matchen efter det att de hade haft sin fem-mot-trea. Vi får fortsätta så, säger Oscar Engsund.

Han tog sitt lag in i matchen på allvar när han drog på ett backskott i vänsterkrysset till 2–1 bakom FBK-målvakten Dominik Furch. Det förändrade temperaturen på isen.

– Det kändes som de blivit lite nervösa och backade hem nästan. Bara lobbade ut puckarna och vi fick komma på dem gång på gång på gång. De var nog viktigt att få in en där innan tredje.

Vad sa ni då till varandra?

– Det var egentligen att fortsätta och sätta press på deras backar och få ner puckarna bakom dem. Det är där de har sin svaghet tycker jag. Det var bara att fortsätta köra och tro på det.

Luleå var det starkare laget efter Brendan Shinnimins 2–2 i den tredje perioden och det medgav Färjestadscoachen Tomas Mitell.

– Ja, vi hade några chanser där som vi tyvärr inte tog vara på. Det är ju så. I förlängningen fick de ett bra läge och då satt den. Det var surt, men det är som det är. Det är 2–2 i matcher. Man kan inte lägga sig ner. Det är bara att köra på.

Luleå hade många synpunkter på nyckelhändelser i den fjärde finalen. Som Pontus Widerströms 1–0-mål där han efter videobedömning ansågs ha blivit inknuffad i Joel Lassinanttis målgård.

– Jag vet inte. Jag tycker att det är lite konstigt. Vår kille håller bara upp hans klubba. Man ser att det är medvetet att han åker in i ”Lassi” (Lassinantti), men de dömer och då får man ta det bara. Inte grotta ner sig i det utan köra på, säger Engsund.

LÄS MERLuleås besvikelse över flera domslut i förlusten i Karlstad

På nytt hamnade Brendan Shinnimin i händelsernas centrum, dels efter att själv ha dragit på sig utvisningar, dels för att inte ha fått någon med sig. Nivån för bedömningarna i SM-finalen är annorlunda, menar Oscar Engsund.

– Det är en helt annan nivå. Det är som idag, (Theodor) Lennström sätter ett knä i Shinnimins huvud mot isen och trycker till. Men domarna ser inte det heller. De har haft några huvudtacklingar mot oss och det är ingenting. Det är en helt annan nivå och det är bara att gilla läget. Det är fängelseregler där ute verkar det som.

Fängelseregler?

– Det verkar vara det i alla fall. Det är bara att köra på. Jag tycker även Shinnimin blir utvisad hårt när han slår till Lennström. Det är Lennström som startar allt och han får en kille bakom sig och de kan slå några slag på Shinnimin och Shinnimin slår ett slag och åker ut. Det är också hårt dömt. De håller ett öga på Shinnimin känns det som.

Det kanske han borde veta om vid det här laget?

– Ja, han får tänka sig för och köra lite lugnare då.

Luleåbacken hade hoppats att disciplinnämnden skulle få ett ärende med Theodor Lennström på sitt bord under fredagen. Men så blir det inte.

– Om de låter det också passera vet vi vad som gäller, säger Engsund sammanbitet inför lördagens final 5 i Luleå.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)