HockeyNews
PLUS

Luleås besvikelse över flera domslut i förlusten i Karlstad

(23497) Filip Pyrochta/Luleå
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 6 maj 2022

FacebookXWhatsApp
KARLSTAD. Luleå var missnöjt med en rad domslut efter den sena och snöpliga förlusten mot Färjestad natten till fredagen.
Och flygstrulet ställde till det i förberedelserna.

Det blev en lång dag för både Färjestad och Luleå. För Färjestad som väntade på att Luleå skulle anlända med flyg från Norrbotten. Och för Luleå som så att säga svävade i ovisshet när deras krånglande flygplan skulle lyfta från Kallax.

Klockan 21.10 började matchen som då var en timme och 40 minuter försenad. Men publiken var laddad och hejade på hela vägen tills efter midnatt då Jesse Virtanen sköt 3–2-målet 4.05 in på övertid.

– Det var en spännande natt måste jag säga. Jag kommer knappt ihåg hur första perioden var. Vi släpper in ett sent 2–0-mål där, säger Luleås assisterande coach Henrik Stridh på presskonferensen som började klockan 00.15 på fredagen.

LÄS MERFärjestads segerskytt: "Vi har en riktigt bra chans att vinna i Luleå"

Färjestads 1–0 av Pontus Widerström blev omdiskuterat.

– Frågar du målvaktstränaren (Gusten Törnqvist) i vårt lag så tycker han inte att det ska vara mål. Han tycker att vår spelare (Filip Pyrochta) försöker förhindra att deras spelare (Pontus Widerström) ska komma in. Den där regeln är jag för dålig på. Jag litar på domarna i de där. Tycker de att det är mål, då köper jag det. Jag kan regeln för dåligt, säger Henrik Stridh.

Domarparet Linus Öhlund och Mikael Nord tog god tid på sig innan de godkände Färjestads 1–0-mål mot Luleå i final 4. Foto: Bildbyrån.

Han får medhåll i kritiken när Luleås lagkapten Erik Gustafsson tycker till:

– Jag tycker att vi har en likadan situation i semifinalen mot Frölunda när Jack Connolly blir inknuffad ganska tydligt av deras back. Då dömer man bort det målet även fast målvakten hinner tillbaka i sin position. Idag tycker jag att det är en mindre tydlig knuff, om det ens är en knuff. Jag tycker mer att det är försvarsspel, man lyfter klubban, sedan åker han in i målgården.

Gustafsson fortsätter:

– Man har sagt hela säsongen att målgården är en helt fredag zon för målvakterna. Men idag dömer man mål, så jag tycker att det är en lite konstig tolkning av reglerna. Jag hade hellre sett att det gått åt andra hållet, men det är som det är.

Luleå fick en utvisning för sex utespelare på banan då forwarden Joonas Rask tappade ena skenan. Under tiden hoppade en spelare in för tidigt vilket ledde till att Färjestad fick powerplay.

– Sex man är det ju. Det säger jag inget om. Skillnaden är att när (Färjestads Jacob) de la Rose hade så klev huvuddomaren in och skickade på honom så att han fick lite fart till båset. Nu stod fyra man och tittade på. Det kändes nästan som de var lite småsugna att ta den där (utvisningen). Antingen så skjuter man på dem eller så ger man fan i dem. Men sex man var det. Det köper jag, säger Henrik Stridh.

Färjestadstränaren Tomas Mitell fyller i:

– Jag tror ”Della” hade någon sån när det nu var. Bytet är samma regler. Sedan är det tragiskt när det händer. Varken motståndare eller vi vill ha det så, men shit happens. Det är lätt att man blir sugen att hoppa in tidigt i bytet så klart. Domaren dömer.

Förutsättningarna med försenad matchstart var inte direkt optimala för något av lagen.

LÄS MEREk: Luleå behöver omvandla domargnället till något konstruktivt

– Det är tufft att komma en timme innan match och bara slita på sig grejerna när man har väntat hela dagen hemma. Man vet inte och det är nya bud hela tiden, säger Erik Gustafsson.

– Det var likadant för oss mot Örebro i kvartsfinalerna. Det är inte så lätt att gå hemma heller och man vet inte när matchen ska börja. Det har varit en lång dag för Färjestad också. Det är ingenting man kan påverka så det är bara att försöka göra det bästa man kan.

Ingen av Mitell eller Stridh hade några bekymmer med den fördröjda matchstarten.

– Vi drog längsta strået senast och de drog det idag. 2–2 speglar matchserien ganska bra, men vi kan bättre. Vi känner att vi kanske hade den här matchen, men den gled oss ur händerna, säger Erik Gustafsson besviket.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!