HV71-hjälten har rötterna i krigsdrabbade Ukraina: "Hatar att se sånt"


25 april 2022
JÖNKÖPING. Efter en jobbig omställning från Dinamo Riga till HV71 är Hunter Shinkaruk en av lagets slutspelshjältar.
Med sina rötter i Ukraina följer HV-forwarden Rysslands krig via nyheterna.
– Man hatar att se sånt i världen, säger Shinkaruk till HockeyNews.se.

HV71 fick den bästa tänkbara starten i den hockeyallsvenska finalen mot Björklöven. Redan efter 7.16 stormade Hunter Shinkaruk fram och med en backhand i krysset satte han 2–0 till HV och det visade sig bli det matchvinnande målet i 6–1-segern inför 7 000 vilt jublande åskådare i Husqvarna Garden.

– Du vill prestera för dem, för det betyder så mycket för dem. Det är spännande och det är coolt att se dem alla vara så inne i matchen. Nu har vi en seger och ska fortsätta, säger Shinkaruk om supportrarna och vinsten.

Den NHL-meriterade forwarden värvades av HV71 precis före deadline för övergångar den 15 februari. Då hade den 27-årige kanadensaren inte spelat för Dinamo Riga i KHL sedan den – 30 december. Så när han kom till HV var han långt ifrån i den form han ville vara.

– Det tog ett lite tag. På en och en halv månad hade jag inte gjort någonting. För mig var det sommar… Jag hade inte åkt skridskor, och ärligt talat inte öppnat min väska eller varit i gymmet. Du vet, när jag kom hit var det först lite tufft att få igång fötterna igen. Att komma in i matchform, för att inte tala om slutspelsform, men alla har hjälpt mig här. Coacherna, fystränaren och nu känner jag mig bättre och har hittat min rytm där ute. Det är nu det räknas, säger Shinkaruk.

LÄS MERSäsongen över för Emil Andrae: "Fraktur och han är nu gipsad"

Hockeyn är ett glädjeämne för många under en hemsk tid i Europa och världen medan Rysslands anfallskrig mot Ukraina pågår. För Hunter Shinkaruk är det ett jobbigt ämne då han har sina rötter i det invaderade landet.

– Min pappas farfar och farmor kom från Ukraina, berättar Shinkaruk, som har spelat två säsonger i den ryska ligan för kinesiska Kunlun och lettiska Dinamo Riga.

– Jag vet inte så mycket om politik, men det är självklart tufft. Att spela i Ryssland… Jag vet inte. Det är tufft. Förhoppningsvis klarar sig folk (i Ukraina) bra. Man hatar att se sånt i världen. Du vill inte se sånt på nyheterna eller se att folk ska behöva gå igenom sånt. Det är allt jag vet om det.

Har du kvar släktingar i Ukraina?

– Nej, det har jag inte. I princip alla kom över till Kanada. Jag känner inte till några andra. Kanske, men jag vet inte säkert.

Hunter Shinkaruk har mer eller mindre spelat sig i form sedan ankomsten till Jönköping. På de åtta matcherna i slutet av grundserien hade Shinkaruk, som har spelat för Calgary och Vancouver i NHL, tre assist på åtta matcher. Men i slutspelet har han sakta men säkert blivit bättre och bättre. Och nu är Shinkaruk och kedjekamraten Tyler Kelleher snudd på ostoppbara ihop med tvåvägscentern Myles Powell.

LÄS MERKelleher flyttade från Rögle och är nu skyttekung och publikfavorit i HV

Kelleher är delad etta i slutspelets skytteliga med sina sju mål. Shinkaruk har stått för två mål och sex assist på tio matcher. Han kunde ha blivit tvåmålsskytt mot Björklöven.

– I slutet, eller i andra perioden? I andra var det en fin pass av Emil (Andrae), men den hoppade över klubbspetsen. Den vill du ha tillbaka, men det är som det är. Det är hockey. Ibland går de in. I nästa sitter den bättre på klubban och då gör jag mål, hehe, säger Shinkaruk som öser beröm över Kelleher.

– Han är en jättebra spelare. Han tävlar hårt, i varje byte. Han är kreativ och det är roligt att spela med honom. Vi trivs med varandra och ska fortsätta så här.