HockeyNews
PLUS

SHL tvekar – därför avvaktar ligan med att införa coach's challenge

(23265) Anders Burström Roger Rönnberg
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 20 april 2022

FacebookXWhatsApp
SHL tvekar inför att introducera coach’s challenge.
Det är en av punkterna när ligan går igenom eventuella regelförändringar till kommande säsong.

För att upptäcka och få bort felaktigt dömda mål kan man i bland annat NHL och i den schweiziska ligan såväl som internationellt använda sig av coach’s challenge för att få rätt. Då kan coacherna begära att få en målsituation granskad för att se om den föregicks av exempelvis offside eller om målvakten blivit störd.

LÄS MERNästa säsong blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan

I SHL har man valt att vänta med att införa coach’s challenge. Och när ligan inför kommande säsong ser över regeländringar väntas inte coach’s challenge dyka upp under 2022/2023.

– Det SHL tittar på just nu är att det sannolikt inte blir någon coach’s challenge utan vi ligger kvar på samma system idag. Men det är inte beslutat, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

Hur kommer det sig att SHL vill vänta med coach’s challenge?

– Det grundar sig på att SHL saknar de tekniska möjligheterna fullt ut. Sportcheferna upplever att det fungerar bra i nuläget. Och finns inte tekniken så är frågan stängd, säger Hemlin.

Det krävs ett utbyggt videosystem för att tekniskt sett kunna få till en förändring.

SHL uppges även diskutera en ändrad spelriktning i spel tre mot tre på övertid. Idag fortsätter man spela som man har spelat i den tredje perioden. Men framöver är tanken att man ska byta sida precis som i andra perioden.

– Syftet är att det blir lite längre byten i och med att det blir längre till båsen. Man vill ha ett snabbare avslut på matcherna. Det är vad det går ut på, förklarar Johan Hemlin.

Vid ishockey-VM i Finland i maj har Internationella ishockeyförbundet sin kongress och då fattas beslut i regelfrågorna.

– Besluten ligger åt det hållet, men vi får avvakta kongressen, säger Johan Hemlin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!