HockeyNews
PLUS

Bekräftat – stjärntrion lämnar: "Brinner verkligen för Oskarshamn"

(23068) Rosdahl Olofsson Cooper
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2022

FacebookXWhatsApp
KARLSTAD. Oskarshamn är två segrar ifrån en superskräll mot seriesegrarna och CHL-mästarna Rögle.
Trots att lagets stjärnor och genombrottsmän Fredrik Olofsson, Brian Cooper och Kim Rosdahl kommer att lämna IKO efter säsongen.
– De brinner verkligen för Oskarshamn hela vägen in, säger general managern Thomas Fröberg till HockeyNews.se.

Oskarshamn har skaffat sig ett kusligt bra läge mot fjolårsfinalisterna Rögle. Skåningarna har chansen att skriva historia den här våren genom att bli första klubb som vinner SM-guld, serien och Champions Hockey League.

Men lilla Oskarshamn har chansen att skaffa sig matchboll via seger i Ängelholm på fredagskvällen. Det står 2–2 i den nervkittlande kvartsfinalen där Rögle saknat spetsspelare som Adam Tambellini, Leon Bristedt och Ted Brithén.

– Det var väl ingen som hade förväntat sig det, givetvis. Vi har firat varje match vi har vunnit och fortsätter att fira varje match vi vinner. Och så fokuserar vi dagen efter. Det har vi kört på hårt med glädje. Vi tar varenda match, och vi har varit bra. Det har varit kul, säger Oskarshamns lagbyggare och general manager Thomas Fröberg till HockeyNews.se i Löfbergs arena i Karlstad där han var på besök och såg Färjestad-Skellefteå.

LÄS MERSkellefteåforwardens utspel mot FBK: "Försöker kapa huvudet av en"

Oskarshamn var länge på en topp sex-plats under årets säsong, men 2022 tappade smålänningarna fart och ork och slutade nia i SHL. I sista omgången hade IKO faktiskt kunnat missa slutspel helt och hållet.

Fröberg pratar om villrådiga spelare efter en hel del förluster. Men med huvudcoachen Martin Filander i spetsen gick det att vända en negativ trend. I åttondelen knäcktes Leksand och nu skakar Oskarshamn guldsatsande seriesegraren Rögle.

Vad konkret fick det att vända uppåt igen?

– Det är professionella tränare som aldrig viker. Risken är väldigt stor att man frångår… Vårt hockeylag måste följa ett mönster. Annars är vi inte så bra. Det gäller att spelarna alltid tror på det. Det tycker jag kanske att vi inte gjorde för vi hade en lång svacka där som vi inte följde alls. När du spelar sämre tycker spelarna att systemet inte funkar, men du ska hitta tillbaka till systemet och det tycker jag vi gjorde. Då vände det sedan till det vi hade före jul, förklarar Thomas Fröberg.

LÄS MERHockeykarriären ser ut att vara över för Djurgårdens Jacob Josefson

Det är till och med så att den entusiastiska publiken hemma i Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn börjar surfa på segervågen.

– Vi blir bortskämda givetvis med att laget presterar. Publiken börjar bli bortskämd med att vi gör bra prestationer. Vi möter trots allt ett väldigt bra Rögle och är med. Vi är med hela vägen.

Två segrar till så är ni i semifinal!

– Ja. Det är kul som fan!


En dag på jobbet för Oskarshamns general manager Thomas Fröberg. Foto: Bildbyrån.

Man får nästan gå tillbaka till då HV71 som åtta i grundserien slog ut Djurgården och vann SM-guld 1995 för att hitta en liknande skräll. Om den nu inträffar.

– Vi var med och nosade på topp sex, sedan insåg vi att det gick tyngre och tyngre för oss. Nu tycker jag att vi är där uppe igen och har bra fart på allihop. Jag måste säga att det är Filander som inte har gett upp, tillsammans med alla andra tränarna givetvis. Alltid trott på idén.

– Det är oerhört starkt att klara av det, för spelarna kanske inte köper det till slut att det är så. Men det gjorde de. De har köpt det hela vägen och det visar att han är bra.

Oskarshamn har under säsongen släppt fram juniorer som Mikkel Öby-Olsen och Hampus Plato, och på slutet även Douglas Andersson. Det är bra för konkurrensläget i truppen.

Spelare som Philip Samuelsson och Joakim Thelin väntar på nya kontrakt.

– Jag har varit ganska öppen med vilka vi väntar med tills efter säsongen. De vet om det. Är det så att någon har ett annat kontrakt på bordet så är det mitt fel om jag är för sen på det. Men alla spelare vet vad som gäller, säger Fröberg.

Samtidigt bekräftar Fröberg att det är klart att toppspelare som Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl kommer att lämna Oskarshamn efter säsongen. Här ingår även den amerikanske OS-backen Brian Cooper.

– Jag har den dialogen med Olofsson i ett ganska tidigt skede hur han har tänkt sig. Jag vill ha så för att jag själv ska kunna jobba in nya namn. På alla de här starkare korten så har jag velat haft så. Vi har haft en väldigt bra dialog tycker jag.

Och de ryktas vara klara på andra ställen?

– Det talar de om samma dag, så då vet jag det. Det är i ett väldigt skede.

Så du vet med andra ord att de inte blir kvar nästa år?

– Ja, oh ja. Det är det som är skönt nu att de bevisar att de är bra allihop som har bestämt sig för något nytt. De brinner verkligen för Oskarshamn hela vägen in.

– Om vi hade förlorat hade fansen tyckt att det hade varit för jävla illa. Men nu har de tagit dem till sina hjärtan och de får lämna med flaggan i topp.

OS-tjecken Hynek Zohorna har förlängt sitt kontrakt med tre år. Däremot har hans bror Tomas Zohorna andra bud att ta ställning till och avvaktar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!