HockeyNews
PLUS

Förbundskaptenens kritik efter Djurgårdens uttåg ur SHL: "Måste fundera"

(23026) Johan Garpenlöv/Globen Hovet
Bildbyrån

Publicerad: 5 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården ramlade ur SHL och Stockholm står utan lag i landets högsta liga för första gången.
Och Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv är kritisk.
– Förutsättningarna för att spela hockey i Stockholm har inte varit bra. De är inte bra. Där måste politikerna börja fundera på om de vill ha elithockey i Stockholm helt enkelt, säger han till HockeyNews.se.

Så länge ishockey har spelats i organiserad form i Sverige har huvudstaden Stockholm haft minst ett lag i den högsta serien. Men när Djurgården i helgen misslyckades i kvalet mot Timrå väntar nedflyttning till Hockeyallsvenskan. En historisk händelse eftersom Stockholm nu är helt utan lag i SHL.

– Hockeyn kommer naturligtvis att överleva, så är det. Men på sikt, om det här kommer att vara ihållande över tid, så tror jag inte att det kommer att vara bra för hockeyn i stort, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.

LÄS MERPressat Skellefteå kan göra om i kedjorna: "Kan kaxa till sig"

Han själv har ett förflutet i Djurgården och han har själv bevittnat lagets tuffa säsong i SHL. Så sent som i kvalet har han varit på Hovet och sett Djurgården förlora sig ut ur finrummet.

– Man får tycka vad man vill, men storstäderna behöver sina lag i högsta serierna. Det är de stora tidningarna finns. Intresset och det som skrivs är jätteviktigt för nyrekrytering och skapar nya stjärnor och så vidare, säger Garpenlöv.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är jättetråkigt naturligtvis, som alla andra gör som gillar hockey. Framför allt vi som är djurgårdare, hehe.

LÄS MERBåde Tre Kronor och Damkronorna klättrar på världsrankingen efter OS

Tre Kronors förbundskapten menar, som många andra bedömare, att politikerna i Stockholms Stad behöver reagera när en så stor lagsport som ishockey inte har något lag representerat i den bästa ligan för herrar.

– Det är ytterligare en grej för Stockholmspolitikerna. Förutsättningarna för att spela hockey i Stockholm har inte varit bra. De är inte bra. Där måste politikerna börja fundera på om de vill ha elithockey i Stockholm helt enkelt.


Djurgården tappade sin plats i SHL genom att förlora med 4–0 i matcher mot Timrå. Stockholm är utan lag i högstaligan för första gången. Foto: Bildbyrån.

Senast en stor ishockeyarena byggdes i Stockholm Stad var då Globen stod färdig 1989. Det är 33 år sedan. Hovet, eller Johanneshovs isstadion, var klar 1963 och har sedan dess renoverats ett antal gånger.

– Ja, om man tänker nationalarenan, både Globen och Hovet är inte riktigt up to date om vi är snälla. Isytorna med tanke på hur många som bor i Stockholm och hur mycket som byggs och flyttas in så är det undermåligt, säger Johan Garpenlöv.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)