HockeyNews
PLUS

AIK bygger nytt efter besvikelsen – en rad frågetecken finns i truppen

(22974) Pavel Chomtjenko (Khomchenko) AIK
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 3 april 2022

FacebookXWhatsApp
AIK missade kvartsfinal i Hockeyallsvenskan. Nu börjar ett nytt lagbygge och det kan bli stora förändringar.
Frågan är om den ryske succémålvakten Pavel Chomtjenko stannar.
– Vi för en dialog där, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm till HockeyNews.se.

Det fanns förhoppningar på AIK att efter två tyngre säsonger i Hockeyallsvenskan, med en jumboplats och en nionde plats, att ta ett kliv framåt och uppåt den här säsongen. Men Gnaget slutade nia och blev utslaget av Västervik i play-in till slutspelet.

En besvikelse för många AIK:are.

– Jag tror det är likadant för alla, oavsett i vilken fas man åker ut så blir det enormt tomt och mörkt direkt. Det gäller att ta ett-två dygn och få alla känslor ur kroppen, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm till HockeyNews.se efter den första säsongen på sitt jobb efter flytten från Rögle.

– Sedan satte vi ner med framför allt hela tränarteamet och började utvärdera allting så att vi skulle kunna vända blad så snart som möjligt. Vi satt väl i några dagar på Hovet och stängde säsongen.

Huvudtränaren Anton Blomqvist och hans stab gick igenom säsongen på video och delade sina tankar och intryck och känslor och ihop med siffror och analyser fick man fram en bild.

– Vi tycker att vi har varit bra i special teams hela säsongen. Målvaktsspelet har varit bra. Det defensiva spelet har varit bra och vi har varit ett av lagen som har släppt till minst antal chanser bakåt. Det har vi satt stolthet i hela säsongen, att vara starka defensivt, säger Christoffer Malm.

Offensivt, undantaget powerplay där AIK var näst bäst, blev det inte riktigt godkänt.

– I fem mot fem har det tyvärr hackat hela säsongen. Vi har gjort för lite mål framåt i fem mot fem. Det är de stora penseldragen, säger Malm.

Frågan är nu om tränarstaben blir intakt. Anton Blomqvist har kontrakt en säsong till medan Mikael Sundell kan vara på glid bort.

– I nuläget sitter vi och diskuterar med både spelare och ledare givetvis inför kommande säsong. Mer än så kommer jag inte att säga nu. Inom en rimlig framtid kommer vi att gå ut officiellt på vår hemsida vad som väntar all personal till kommande säsong.

Enligt Expressen erbjuds inte den ledande forwardsduon Anton Holm och Fredric Weigel nytt kontrakt.

– I den hierarki och värld vi lever i som allsvenskt lag så blir det nästan alltid en viss rotation och förändringar på spelartruppen för antingen är det spelare som tackar för sig och lämnar uppåt eller till andra lag för att få en omväxling eller så är det vi som tackar för att vi vill ha en förändring. Det är, tyvärr på ett sätt, det som gör att det är svårt att behålla en stomme, men samtidigt, vi slutade nia i år igen och självklart var vårt mål att spela slutspel. Och när jag pratar slutspel menar jag framför allt en kvartsfinal. Det lyckades vi inte med i år. Tyvärr, det är bara att ladda om och försöka göra saker bättre så att vi kan nå dit nästa säsong.

HockeyNews.se har berättat att AIK hoppas få hem forwarden Richard Gynge, 35, efter en stark säsong i Växjö. Gynge är stockholmare och har ett förflutet i Gnaget.

LÄS MERAIK hoppas på poängmaskinens återkomst: "Värderar det mer än pengar"

AIK har två backar och fyra forwards under kontrakt, men ingen målvakt. Och skyttekungen Max Lindholm placeras av Expressen i Skellefteå.

Den ryske succémålvakten Pavel Chomtjenko har inte lämnat något slutligt besked och nu pågår ett krig sedan Ryssland invaderat Ukraina, vilket kan försvåra situationen när Chomtjenko ska bestämma sig om sin framtid.

– Vi pratar fortfarande givetvis och det är också väldigt viktigt att vi precis som med alla andra människor inte gör skillnad på individ, säger Malm.

– Vi för en dialog där. Det återstår att se vad han väljer att göra med sin karriär.

Forwarden Anton Holm är en av AIK:spelarna med utgående kontrakt och kan komma att lämna klubben. Foto: Bildbyrån.

AIK har under säsongen släppt fram en mängd juniorer varav slovaken Dalibor Dvorsky, 16, har skrivit på ett rookiekontrakt till 2024.

– Det hade varit enormt roligt om de hade gått till topp fyra-helgen i Nyköping. Det visar att vi är ett fantastiskt bra J20-lag och i det större perspektivet visar det att våra spelare och ledare driver en fantastisk juniorverksamhet och utvecklar spelare. Jag tror, utan att ha full fakta, att vi använder flest juniorer i år igen och jag tror man var i topp förra året också.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt när de kommer in oavsett om det handlar om en straff som Dalibor (Dvorsky) gör eller ett mål från sidan som ”Valle” (Valdemar Johansson) gör, som ingen räknar med, så är det just såna grejer som ploppar ur de här ungdomarna som inte tänker så mycket på att det är folk på arenan. Den ungdomliga entusiasmen skiner igenom.

AIK får möta Djurgården i ett Stockholmsderby nästa säsong eftersom Djurgården också har ramlat ner i Hockeyallsvenskan.

– Det är klart att jag försöker titta de matcherna också. Jag ska väl inte säga att jag inte bryr mig, men samtidigt är det inget som varken jag eller någon i AIK kan påverka, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm undvikande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!