HockeyNews
PLUS

AIK hoppas på poängmaskinens återkomst: "Värderar det mer än pengar"

(22971) Richard Gynge/Växjö
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 1 april 2022

FacebookXWhatsApp
AIK missade kvartsfinalspelet den här säsongen.
Nu laddar man om och hoppas kunna locka hem Växjös poängkung Richard Gynge.
– För en spelare av den kalibern är det många parametrar som spelar in, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm till HockeyNews.se.

Richard Gynge börjar en ny guldjakt med Växjö Lakers den här fredagen då Smålandslaget är i Göteborg för att möta Frölunda. 35-årige Gynge har den här säsongen gjort sin poängbästa säsong i SHL och kom upp i 48 poäng (23 mål, 25 assist) på de 52 matcherna han spelade. Gynge slog därmed sitt eget personliga rekord från tiden i AIK för tio år sedan då han sköt 28 mål och fick ihop 44 poäng totalt.

Hans kontrakt med Växjö löper ut efter säsongen och han är i kontakt med AIK om att möjligen flytta tillbaka till Stockholm efter sex år i KHL och fyra år i Växjö där han vann SM-guld förra våren.

Frågan är om AIK kan hitta en ekonomisk lösning.

– Det är jättesvårt att säga. Om man pratar om ekonomiskt möjligt vad han tjänar idag så är det inte det. För en spelare av den kalibern är det många parametrar som spelar in. Att han är klar med utlandsäventyr och hela den biten, att familjen vill stadga sig och ha en trygg fast punkt någonstans som gör att spelare värderar det mer än pengar, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm till HockeyNews.se.

LÄS MERPoängstarke backen har bestämt sig – stannar i Malmö: "En av seriens bästa"

Han fortsätter:

– För jag tror att en spelare som Gynge, fast han börjar komma till åren så kom han väl fyra femma i poängligan i SHL. Jag gissar att han fortfarande kan, om han vill, få ett bra kontrakt i SHL.

Richard Gynge har förutom tiden i AIK och Växjö även en handfull matcher i Brynäs då han tog steget till seniorhockeyn som junior. Fysiskt och spelmässigt håller han fortfarande högsta klass i SHL.

– Jag har hört, precis som du säger, att det är en kille som är väldigt seriös och tränar hårt och är väldigt om sig och kring sig med sin kropp. Det är klart att det är ett proffs ut i fingerspetsarna. Det visade väl sig om man kollar på hans cv, vad han har gjort och var han har varit. Det är väl därför han kan producera på en sån nivå trots att han är 35 år, säger Christoffer Malm.

Richard Gynge har gjort 48 poäng för Växjö den här säsongen vilket är personligt rekord. Nu hoppas AIK på honom till nästa säsong. Foto: Bildbyrån.

AIK kommer att göra om i sin spelartrupp inför kommande säsong och att då ha en grundbult med Richard Gynge som förebild skulle vara en hjälp för de yngre lagkamraterna.

– Absolut, oavsett hur eller var han spelar så är det en enormt trygg punkt framför allt för yngre spelare som kommer upp och som ska se och lära hur det är att vara heltidsproffs och kunna lägga hundra procent på ishockeyn och förstå att det inte bara är det man gör de två-tre timmar man faktiskt är på isen eller gymmet utan det är så mycket mer än så också utanför. Sömn och kost och allt det där också.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!