HockeyNews
PLUS

World Cup 2024 närmar sig – men då petas två lag från turneringen

(22937) Gabriel Landeskog/World Cup
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 30 mars 2022

FacebookXWhatsApp
Europalaget gick till final i World Cup 2016. Och Nordamerikas U23-lag gjorde stor succé med sina blivande stjärnspelare.
Men inget av de här laget ser ut att få vara med när turneringen spelas i februari 2024.

NHL-ledningen med Gary Bettman och Bill Daly har träffat NHL:s general managers och diskuterat en rad heta ämnen.

Ett av dem är återkomsten av World Cup, som ser ut att spelas i februari 2024. Då har det gått nästan åtta år sedan turneringen senast ägde rum i Toronto. Eftersom NHL-spelarna inte har fått vara med i OS 2018 och 2022 blir det den första superturneringen på länge.

2016 samlades spelare ihop från de mindre europeiska hockeynationerna Danmark, Frankrike, Norge, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Tyskland och Österrike och bildade Europalaget. Och spelare som Zdeno Chara, Roman Josi, Anze Kopitar, Tobias Rieder (nu i Växjö) och Mats Zuccarello tog laget till World Cup-final där man föll mot Kanada.

LÄS MERUppgifter: World Cup 2024 – mitt under pågående säsong

Men varken Europalaget eller det nordamerikanska U23-laget med spelare som Johnny Gaudreau, Connor McDavid och Auston Matthews kommer att vara med i World Cup om två år.

Istället talar det för en mer traditionell uppdelning med de åtta stora hockeynationerna Kanada, USA, Finland, Ryssland, Sverige, Schweiz, Slovakien och Tjeckien. Fortfarande finns inga datum satta. Spelorterna är inte bestämda och de deltagande nationerna är inte heller bekräftade eftersom det blir många frågetecken för inte minst Rysslands närvaro efter invasionen av Ukraina.

– Vi har inte bestämt vilka länder som kommer att delta, säger Gary Bettman.

NHL ligger efter sitt schema när det gäller att bestämma förutsättningarna för turneringen och man ska ha samtal med Internationella ishockeyförbundet och spelarfacket NHLPA innan mer detaljer offentliggörs.

– Vi är fortfarande på embryostadiet. När vi har något mer konkret återkommer vi med det, säger Bettman, enligt TSN.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!