HockeyNews
PLUS

Förändringarna som ska lyfta Timrå: "Väldigt positiv reaktion på gruppen"

(22836) Anders Karlsson
Alexander Nilsson/HockeyNews.se.

Publicerad: 23 mars 2022

FacebookXWhatsApp

Timrå ville få till en förändring inför kvalet och gjorde om på ledarsidan.
Nu hoppas man att defensiven ska bli mer ordning och reda snarare än svängdörrar.
– Det är ett defensivt ansvar och det är en helhet, säger Anders Karlsson, som fått huvudansvaret som tränare, till HockeyNews.se.

I söndags fattades beslutet, på måndagsmorgonen kommunicerades det till omvärlden.

Inför kvalspelet som börjar på lördag hade man inom Timrå IK kommit överens om att göra förändringar på ledarsidan, där Fredrik Andersson lämnar klubben och Anders "Ante" Karlsson tar över huvudansvaret med start omgående.

Tidigare under säsongen hade duon haft delat ansvar hos nykomlingen.

Snabba ryck med andra ord.

– Det blev hektiskt när jag fick beskedet sent på söndag kväll. Vi har jobbat och haft två väldigt bra dagar där vi framförallt pratat kring var vi är och vart vi vill, sedan har vi haft mycket teambuildingövningar. Jag har sett en väldigt positiv reaktion på gruppen, säger Anders Karlsson till HockeyNews.se.

LÄS MER: Timråkaptenen om tränarsparkningen och nystarten: "Pratat och luftat"

På tisdagsförmiddagen gjorde laget sin första träning på is under den nya ledarsidan.

– Jag är väldigt imponerad över hur laget tagit sig samman och tagit tag i saker och ting. Vi har en fantastiskt bra kommunikation på träningen och det smäller på. Det är där vi måste vara för att räcka till, säger "Ante".

För tio år sedan befann sig Timrå och Karlsson i ett liknande läge.

Då hade laget gått knackigt i det som Elitserien och stormade mot en kvalserie, något som ledde till att "Perra" Johnsson och Claes Eriksson avgick i slutet av december 2010.

Timrå valde då att lyfta upp dåvarande J20-tränaren Karlsson och J18-tränaren Henrik Stridh, nu assisterande tränare i Luleå, som fick ansvaret att styra laget mot nytt kontrakt, där man under slutet även fick hjälp av Tommy Andersson.

– Det var jag och Stridh som tog det, sedan kom Tommy in och tog media, men det var jag och "Henke" som drev laget sportsligt på träningar och matcher. Tommy kom in som en mentor och stöttade oss i mycket, men framförallt var det drevet utifrån som han hanterade, säger Karlsson.

Anders Karlsson under tisdagsträningen. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se

Under säsongens gång har det många gånger varit försvarsspelet, över hela banan, som stjälpt Timrå.

Offensivt har man skapat lägen och producerat, bland annat genom ett vasst powerplay, men defensivt har man bjudit på mål och haft svårt att sätta stopp för motståndarna.

Något man nu hoppas ska kunna åtgärda när säsongen ska avgöras, där det kanske inte alltid blir full fart framåt.

– Det är vissa saker som vi kommer justera på lite och det arbetet började i dag (läs tisdag). Det är ett defensivt ansvar och det är en helhet. Det är allt från slarviga byten till att vi har ett för offensivt mindset, där vi spelar bort puckar och är slarviga i puckhanteringen. Det är det som är den stora orsaken på slutet. Vi är långt ifrån sist i SHL sedan slutet av november, men på slutet har vi börjat slarvat och det ska vi skruva till nu, säger Timråtränaren Karlsson.

LÄS MER: Inför kvalet – SHL-jumbon sparkar tränaren: "Måste tydliggöra ledarskapet"

Första testet blir serieledarna Rögle på torsdag, i grundseriens sista match.

Och Karlsson vet vad han vill se från sitt lag då, oavsett vad resultattavlan visar.

– Det jag vill se på torsdag är ett tydligare spel från oss i de situationer som vi pratat om, en tydlighet, säger han.

Därefter väntar alltså ett ödesmättat kval mot Djurgården.

En SHL-plats står på spel, vilket innebär att ett av lagen kommer åka ur. Då gäller det att snarare se det som att man har något att vinna snarere än att man har något att förlora menar Timråtränarem

Kanske leder det till en annan typ av ishockey.

– Det kan det bli, men samtidigt så gäller det att se det här som en härlig utmaning. Det är ett finalspel i bäst av sju matcher om en SHL-biljett, och det gäller att ta för sig av den. Vi visste om att vi kunde hamna i den här situationen då vi är nykomlingar, så vi ser det som en final om en SHL-biljett, säger Karlsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)