Djurgårdens jättelyft under K-G Stoppels tid som sportchef


9 mars 2022
STOCKHOLM. Sedan K-G Stoppel blev tillförordnad sportchef i Djurgården för tre månader sedan är laget fjärde bästa lag i SHL.
Och nu är Djurgården inte längre jumbo i ligan.
– Det är väl kul att ha fått byta position, säger Stoppel lugnt till HockeyNews.se.

Djurgården rör på sig uppåt i SHL-tabellen. Genom vinster i dubbelmötet med Timrå har lagen bytt plats. Nu sätter Djurgården åter press på Malmö som är närmaste lag ovanför kvalstrecket.

Malmö Redhawks har en poäng mer än Djurgården med sex matcher kvar att spela. Djurgården har spelat 47 matcher, en mer än Malmö, men lagen möts igen på tisdag den 15 mars i Malmö arena.

– Jag tycker att vi fortsätter att ta en match i taget och för varje match som går förbättra oss och skapa ännu mer trygghet i vårt spel, som jag har sagt hela tiden. Och vi tar verkligen steg i varje match, säger Djurgårdens tillförordnade sportchef K-G Stoppel.

Den 9 december tog han över efter avhoppade sportchefen Joakim Eriksson efter Djurgårdens skakiga och mörka höst.

Spelet har successivt blivit bättre i takt med värvningar och i takt med träningar och matcher. Mot Timrå var det spänt och 0–0 tills drygt 13 minuter in på andra perioden då lagkaptenen Marcus Sörensen kunde kontra in ett ledningsmål i boxplay.

– Att kunna hantera matchen som står och väger, jag tycker att vi är lite slarviga inledningsvis, men ändå bygga upp tryggheten och sedan är det ingenting snack om saken. Det visar på en stryka och en trygghet i laget att de verkligen tror på det här nu, säger K-G Stoppel.

LÄS MERNye sportchefen bekräftar tränarjakt för Djurgården: "Vi letar brett”

Han har tillsammans med utvecklingschefen Tobias Pehrsson byggt om laget till det bättre. Målvakten Alexander Salák har ersatt skadade Niklas Svedberg och inneburit ett lyft.

På backsidan har både Cameron Schilling och Éric Gélinas stått för ett stabilt tvåvägsspel. Djurgården har spelat 22 matcher sedan K-G Stoppel kom in i handlingen och då har laget tagit 36 poäng – bara Luleå (39), Färjestad (38) och Rögle (37) har varit bättre under samma period.

De nya pusselbitarna har passat väl in. Liksom huvudcoachen Joakim Fagervall som hämtades efter det att han i januari sparkats från Malmö.

– Jag är jättenöjd, men det är också någonting som vi har diskuterat oss fram till. Det är inte bara jag utan det har varit tränarna, ”Tobbe” (Pehrsson) och vår scoutinggrupp och så vidare, säger Stoppel ödmjukt.

– Sedan har vi haft en del tur också får vi väl säga, att de här pusselbitarna har blivit tillgängliga.

Mest produktiv har Tim Söderlund varit med sina sex mål och sex assist på 16 matcher efter flytten från Edmontons organisation.

– Helt okej... Från en knackig situation i farmarligan.

För att bredda laget har både Fredrik Forsberg (Leksand) och Emil Berglund (Almtuna) kommit in.

– Jag tycker även att Émile (Poirier) som kommer in gör ett gediget jobb och vi får en annan bredd. Vi behöver inte vara oroliga och känsliga om våra centrar går sönder. Nu är (Filiph) Engsund borta, säger Stoppel om sista minuten-värvningen Poirier och skadade Engsund.

Filiph Engsund fick en puck på foten mot Timrå och skulle väl egentligen behöva vila i flera veckor för att läka skadan ordentligt. Men, nu är det slutspurt och säsongen är i sitt avgörande.

– Vi får se. Det är väl egentligen smärtan som avgör där. Vi tar det dag för dag helt enkelt, säger Stoppel.

Mot Timrå gjorde hemvändande Fredrik Forsberg sitt första mål för Djurgården och 2–0 blev matchvinnande.

Forsberg har haft en tuff säsong. I Leksand hade han svårt att platsa och blev utlånad i sex matcher till allsvenska Almtuna.

I sin 18:e match i Djurgårdströjan slog Fredrik Forsberg till med sitt första mål för säsongen. Det blev matchavgörande mot Timrå. Foto: Bildbyrån.

Han kom till Djurgården i en bytesaffär då Leksand fick Linus Andersson dagarna före Lucia. 25-årige Forsberg, som är skolad i Djurgården, fick spela över tolv minuter mot Timrå. Den mesta speltiden för honom i SHL den här säsongen.

– Det var kul. Jag har ändå fått spela en del senaste tre fyra matcherna. Det var bara i söndags (mot Timrå borta) som man fick sitta vid sidan av och heja på, men jag kommer in och får lite mer kontinuitet och då kommer man igång lite själv också, säger Forsberg.

Hur ser du på ditt byte från Leksand tillbaka till Djurgården?

– Jag har haft en tuff första halva av säsongen uppe i Leksand när man inte har spelat nånting alls egentligen. Jag tycker att det har blivit bättre och bättre sedan jag kom till Djurgården och jag har fått mer förtroende i boxplay. Där uppe var det bara i fem mot fem, men jag tycker att det bara positivt för mig, säger Forsberg som har gjort ett mål och en assist på 18 matcher för Djurgården.

Förra säsongen gjorde han elva mål på 43 matcher för Leksand från sin position i fjärdekedja.

Nu stortrivs han med att vara tillbaka i Djurgården.

– Jag tycker att det är oerhört kul och jag älskar att spela framför de här supportrarna. Jag ser bara positivt på att jag har kommit tillbaka till Djurgården och vill hjälpa till att hålla dem kvar.

Och att spräcka nollan på Hovet...?

– Först och främst sjukt skönt att den gick in. Det var länge sedan man fick göra mål. Känslan var helt underbar. Framför allt att göra det här på hemmaplan på Hovet framför alla. Det är kul.