16 svenskar kvar i ryska KHL-klubbar – här är läget inför nästa säsong


8 mars 2022
Närmare 40 svenskar var i KHL när säsongen startade. Fortfarande är 16 svenska spelare kvar i ryska klubbar och spelar slutspelshockey. 
Frågan är var de spelar nästa säsong?

Rysslands invasion av Ukraina och kriget där har fått en rad utländska spelare att bryta upp från sina KHL-klubbar inför slutspelet och under pågående slutspel.

Den svenska OS-duon Joakim Nordström och Lucas Wallmark kom enligt CSKA Moskva överens om att bryta kontrakten. Men några mer detaljer är inte kända.

Fortfarande spelar 16 svenska spelare slutspelshockey i ryska KHL-klubbar och sju av de spelarna har officiellt kontrakt över nästa säsong med sina respektive ryska KHL-klubbar.

Men kommer de att vilja åka tillbaka till Ryssland i juli inför nästa säsong? Är det ens möjligt?

Och kan det bli så att SHL får starka svenska förstärkningar till hösten? Många frågor är obesvarade snart två veckor in på Rysslands krig mot Ukraina.

– Känslan just nu är väl att alla utländska spelare kommer att försöka komma hem. Det är vad jag tror, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Men det finns hinder.

– Sedan vet jag inte hur allting ska lösas, framför allt om du har avtal för nästa år. Det blir väl inte helt enkelt. Det är inte bara att åka iväg från ett avtal, men det är för tidigt att säga något om det. Jag tror inte att det har kommit så långt än med hur man ska lösa nästa säsong, säger Engman.

LÄS MEROS-svenskar lämnar CSKA Moskva: "Sa upp kontraktet på spelarnas initiativ”

Sportcheferna i SHL försöker skaffa sig en bild av läget. Att det finns många oerhört bra svenska spelare i KHL och som skulle vara fina förstärkningar till nästa säsong råder det inget som helst tvivel om.

– Just nu känns det spekulationsaktigt och mycket rykten om spelare hit och dit. Jag tror ingen vet exakt vad som kommer att hända till nästa säsong. Men det är klart att det är något även vi får följa och vad allt innebär, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till HockeyNews.se.

– Det är svårt att säga vart allt tar vägen. Det man hoppas och som är nummer ett är att det blir ett slut på kriget.

I fotbollens värld har spelarfacket FIFPro satt press på Fifa att låta de utländska spelarna i ryska Premier League-klubbar bryta sina kontrakt på grund av den ryska invasionen av Ukraina och den alltmer spända situationen i Ryssland.

Fifa har kommit så långt att man låter spelarna lägga sina kontrakt på is och de har fram till den 30 juni på sig att byta klubb.

Något liknande har inte det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) gjort ännu. Däremot har IIHF slängt ut Ryssland från VM i Finland i maj och fråntagit Ryssland arrangörsskapet av JVM 2023 och stoppat Ryssland från allt internationellt spel tills vidare.

LÄS MERNHL klipper banden med KHL – kan försvåra värvningsarbetet

KHL går mot en isolerad rysk liga möjligen med inslag av Dinamo Minsk från Belarus och Barys Nur-Sultan från Kazakstan.

SHL kommer sannolikt att konkurrera med främst schweiziska klubbar om de bästa spelarna i Europa. Men i Schweiz finns det en utlänningskvot som från hösten utökas men tillåter då bara fem importspelare per lag och match.

– I längden är det för svensk hockeys skull kul om det kommer fler duktiga spelare, säger Luleås vice general manager Ulf Engman.

Fakta/Svenskarna som har åkt hem från KHL och de som är kvar

Ak Bars Kazan

Pär Lindholm har kontrakt den här säsongen, men åkte i januari hem till Skellefteå till sin gravida hustru för att vara med vid hennes förlossning och lär inte återvända till Ryssland. Har nästa säsong kontrakt med Skellefteå.

Avangard Omsk

Viktor Svedberg, spelar nu slutspel med de regerande ryska mästarna och har ett kontrakt som sträcker sig till 2023.

Barys Nur-Sultan, Kazakstan

De fyra svenskarna Olle Alsing, Eric Martinsson, Jacob Berglund och Jakob Lilja spelar nu slutspel mot Metallurg Magnitogorsk. Ingen av dem har kontrakt med Barys för nästa säsong.

CSKA Moskva

OS-duon Joakim Nordström och Lucas Wallmark bröt sina kontrakt efter två slutspelsmatcher för att resa hem till Sverige. Målvakten Adam Reideborn och backen Klas Dahlbeck är kvar och spelar slutspel med arméklubben CSKA. Både Reideborn och Dahlbeck har kontrakt som löper över kommande säsong.

Dinamo Minsk, Belarus

Adam Almquist, Lukas Bengtsson, Anton Lindholm, Mario Kempe och Mattias Tedenby har alla utgående kontrakt medan Malte Strömwall har ett avtal till 2023. OS-backen Bengtsson är på grund av skada hemma i Sverige och rehabtränar och funderar nu över att spela i SHL kommande säsong. Det är han förmodligen inte ensam om.

Dynamo Moskva

Oscar Lindberg, André Petersson och Anton Wedin spelar slutspelshockey mot Severstal Tjerepovets. Trion har utgående kontrakt.

Sotji

OS-målvakten Magnus Hellberg och förre Skellefteåbacken David Rundblad har spelat färdigt för säsongen. Rundblad har berättat om en jobbig resa hem till Sverige från Svarta Havskusten. Ingen av dem har avtal i KHL för nästa säsong.

Jokerit

Finlands KHL-lag drog sig ur KHL-slutspelet och de flesta finska spelarna bröt sina kontrakt för att avsluta säsongen på annat håll. De svenska spelarna i Helsingforsklubben, målvakten Anders Lindbäck, Philip Holm och John Norman valde att inte flytta på sig och då tog deras säsong slut.

Lindbäck och Holm har kontrakt över nästa säsong, men i nuläget är Jokerits framtid oklar.

Metallurg Magnitogorsk

OS-backen Linus Hultström och ex-djurgårdaren Linus Videll spelar slutspel. Videll har gjort två mål på tre av matcherna dessutom. Men båda är kontraktslösa till nästa säsong.

Severstal Tjerepovets

Backarna Robin Press och Jakob Stenqvist spelar slutspel och har en bra säsong bakom sig i KHL. Men de har utgående kontrakt.

SKA St Petersburg

OS-stjärnan Lars Johansson har sedan flera månader tillbaka placerats i Frölunda kommande säsong. OS-backen Oscar Fantenberg har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben.

Spartak Moskva

Målvakten Oscar Dansk och backen Tim Heed har kontrakt till 2023 medan den SM-guldvinnande forwarden med Växjö, Emil Pettersson, har ett utgående avtal med Spartak, som skulle ha mött Jokerit i den första slutspelsrundan.

Torpedo Nizjnij Novogord

Daniel Zaar gjorde upp om att bli utlånad till Rögle när Torpedo missade slutspel på grund av coronanedstängningen. Zaar skrev ett tvåårskontrakt med KHL-klubben när han lämnade Ängelholm i somras. Men intresset för honom i Schweiz är stort till nästa säsong.

Traktor Tjeljabinsk

Den tidigare HV71-backen Lawrence Pilut spelar slutspel med Traktor och han förlängde sitt kontrakt till 2023 under den pågående säsongen. Traktor har fått behålla sina utländska spelare trots Rysslands krig i Ukraina så tjeckerna Roman Will, Tomas Hyka och Lukas Sedlak är kvar liksom finske Teemu Pulkkinen.