HockeyNews
PLUS

Bottenstriden i SHL – så är formen för de fem inblandade lagen

(22539) SHL bottenstrid 2022
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 2 mars 2022

FacebookXWhatsApp

Djurgården har gått från att vara hjälplöst sist till att vara ett av SHL:s fem bästa lag de senaste fem veckorna.

Även nästjumbon Timrå rör på sig medan Malmö, Brynäs och LHC börjar känna att det bränns underifrån.

ANNONS

Bottenstriden i SHL har fått liv. Det trodde inte många när de firade nyår.


ANNONS

Den 31 december var Djurgården sist i SHL (precis som nu) och då hade Stockholmslaget bara 22 poäng på 30 matcher.


Längre upp i tabellen, på den tionde och sista slutspelsplatsen, fanns Linköping som då hade ett försprång på 18 poäng ner till Djurgården om än med en match mer spelad.

ANNONS


Brynäs hade 39 poäng poäng efter 30 matcher, alltså 17 poäng ner till jumbon Djurgården.


ANNONS

Guldsatsande Malmö Redhawks var redan då en besvikelse på en tolfteplats i tabellen. Men med 38 poäng på 31 matcher. Då var klivet upp till den sista slutspelsplatsen bara två poäng. Samtidigt var det betryggande sju poäng ner till Timrå och hela 16 poäng ner till Djurgården.


En titt i tabellen nu ger ett helt annat läge. Djurgården har i kraft av säsongens två första trepoängare i rad på bortaplan (2–0 mot Brynäs och 3–2 mot Luleå) krympt marginalen uppåt rejält. Nästjumbon Timrå har tagit tre raka bortasegrar och är också väldigt mycket på gång.

ANNONS


Så hur står det till med de fem lag som nu är indragna i bottenkampen?


ANNONS

Här är en genomgång:


10 Brynäs, 43 matcher, 53 poäng (-14)

ANNONS


Kommentar: Fem raka förluster och inte ett enda mål gjort under de senaste tre matcherna. Den tidigare så hyllade, och numera OS-guldvinnande coachen Mikko Manner, är plötsligt ifrågasatt i Brynäs-kretsar så till den grad att lokaltidningen i Gävle, Gefle Dagblad, ställt frågor till nye klubbdirektören Håkan Svedman om Manner sitter säkert. Vilket han gör.


ANNONS

Men det säger lite om hur spänt läget har blivit. Imorgon kväll väntar svår bortamatch mot Luleå innan det i helgen blir ett riktigt test borta mot jagande Timrå på lördag innan Frölunda gästar Gävle på söndag kväll. Puh!


11 Linköping, 43 matcher, 53 poäng (-23)

ANNONS


Kommentar: LHC är faktiskt näst sämst under 2022 och har tagit 13 på de tolv matcherna. Bara Malmö har ett svagare facit poängmässigt.

Linköping har förlorat sju av de åtta senaste matcherna.

ANNONS


Offensiven hackar. Broc Little har gjort ett mål och en assist på sina elva matcher under 2022. Christoffer Ehn har gjort ett mål på de tio senaste. För att ta några exempel.


ANNONS

12 Malmö, 43 matcher, 48 poäng (-30)


Kommentar: Att sparka huvudtränaren Joakim Fagervall – var det så klokt? På de elva matcher som Malmö har spelat sedan den 17 januari har det blivit tio poäng. Visserligen en viktig trepoängare på Hovet – mot Fagervall och Djurgården – men det var nog inte Fagervall som var problemet i Redhawks.

ANNONS


Malmö famlar nu efter en lösning och enormt viktiga matcher väntar för en klubb som är i gungning. För vad ska man göra med spelartruppen nu när transferfönstret är stängt? Obekväma beslut är nödvändiga.


ANNONS

13 Timrå, 42 matcher, 47 poäng (-31)


Kommentar: Nykomlingen Timrå hade säkerligen kalkylerat med en tuff utmaning i SHL. Så tre raka segrar på bortais trots ett manfall har kommit oerhört lägligt genom starka vändningar mot både Luleå och Skellefteå.

ANNONS

För att inte tala om trepoängaren i Malmö igår.


En tabell för 2022 visar att Timrå är nia med 16 poäng på tolv matcher och således på rätt väg. Albin Lundin har gjort fyra mål under 2022 varav tre har varit matchvinnande. Lagets poängkung Ty Rattie snittar en poäng medan däremot stjärnvärvningen Pontus Åberg har gått mållös i elva matcher i rad.

ANNONS


14 Djurgården, 43 matcher, 45 poäng (-40)


ANNONS

Kommentar: Ombyggnationen av laget har varit markant och den börjar ge resultat. Sedan Joakim Fagervall kom in som huvudtränare har Djurgården höjt poängsnittet från 0,84 poäng per match till 1,64/match. Det är en förbättring av snittet med 95 procent! Och då började Fagervall med 1–7 i häcken i Örebro…


Spelmässigt har Djurgården lyft sig och när man inte bjuder på individuella gåvor till motståndarna hinner även det sargade självförtroendet att läka.

ANNONS

Med samma koncentration och storspel från lagkaptenen Marcus Sörensen med flera kommer Djurgården att sätta press på lagen ovanför i tabellen. Men det gäller att ha fortsatt tålamod.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln