Västerås värvar ännu en rysk KHL-spelare – landslagstränarens favorit


15 februari 2022
Västerås har varit i framkant när det gäller att värva ryska KHL-spelare. Den här gången är det en rysk landslagstränares favorit. 


Ilja Arkalov är namnet på Västerås senaste ryss. Patrik Zetterbergs kontakter i öst är välkända, och det är något vi ser spår av i den här värvningen. Nyförvärvet presenterades på Västerås hemsida

Västerås tidigare värvningar från KHL har tidigare varit av en mer lågmäld karaktär. Vad gäller Ilja Arkalov är det allt annat än en okänd vara.

Arkalov har haft en längre karriär i KHL som en tung rollspelare. Ofta har han tagit plats i toppkedjorna när det handlar om tuffa motstånd. Både fysiskt tuffhet, men också när motståndarna varit tekniskt överlägsna. 

LÄS MER: Deadline day i Sverige – håll koll på rykten och övergångar

Med andra ord är det en klassisk slutspelstyp som Västerås fått tag på. En spelare som inte räds tunga skiften, svårt motstånd och fysiskt spel. Även en del avgörande tekningar.

Åtminstone är det inte så han använts förut.

Faktum är att Ilja Arkalov har en särskild förbindelse med Olegs Znaroks. Samme Znaroks som tidigare lett Ryssland till OS-guld och vunnit Gagarin Cup åt undermåliga KHL-lag.

När Znaroks tog över Spartak Moskva inför säsongen 2019-2020 var Ilja Arkalov en av de spelarna han hade högst upp på önskelistan. Znaroks ville nämligen ändra riktningen på laget. Man skulle bli tyngre, och jobbigare att möta.

LÄS MER: KHL-förstärkning till Västerås – ytterligare spelare från Amur lämnar

I Spartak Moskva var han en viktig roll för att bryta ner motståndarnas förstakedja, en roll som han behöll trots kritik om att han inte gjorde poäng. När laget bytte taktisk inriktning fick han åka ner till den ryska andraligan VHL. Men inför den här säsongen återfick han sin traditionella roll i Vitjaz Podolsk.

Faktum är att Arkalov kan se ganska långsam ut. Poängen han gjort i KHL är inget att jubla över heller. Men i världens näst bästa liga har han haft en tydlig roll, med ungefär tio minuter per match, mot tufft motstånd.

När han nu tar klivet ned till Hockeyallsvenskan så står laget inför ett val. Kan han producera bättre på en lägre nivå, eller ska man behålla honom där han hittills har varit en specialist?